Voltaj kazancı olan pasif devre mi?

taydin

Timur Aydın
Staff member
The Art Of Electronics kitabının Appendix J bölümünde, bedava ICAP/4 simulatörünü anlatırken ilginç bir devre kuruyor. Bu devre sadece pasif devre elemanlarından oluşuyor, ama bir voltaj kazancı var! Bu devreyi sonra hem ICAP/4 simulatöründe kuruyor hem de gerçek devre olarak kuruyor ve voltaj kazancının var olduğunu kanıtlıyor.

Biz de aynı devreyi MicroCap ile kuralım ve voltaj kazancını görelim. Sonra da gerçek devre elemanları ile kurup simulatör ile ne kadar yakın sonuç verdiğini görelim.

Devreyi kurdum ve girişe 1 Vp lik bir sinüsoidal kaynak bağladım. Sonra da kaynağın frekansını 100 Hz - 10 kHz arasında süpürdüm. Hakkaten de 1107 Hz de kazanç 1.143 !

1590880726483.png

Transient analiz yapıp zaman domeninde bakarsak bu kazanç daha net bir şekilde görülüyor. Burada 1 kHz, 1 Vp uyguluyorum devreye (kırmızı sinyal) ve çıkışta 1.14 Vp alıyorum.

1590880876958.png

Sistem rezonas frekansına yaklaşınca kondansatör üzerindeki voltajın artması normal.

Sistem rezonas frekansına yaklaşınca kondansatör üzerindeki voltajın artması normal.

Rezonans LC veya RLC devrelerinin özelliği ama. Bence bu faz farkı ile ilgili. Belli bir frekansta faz farkı öyle bir değere geliyor ki, sonradan gelen dalga tepesi bir öncekinin üzerine biraz ekleniyor. Ama bu tabi sadece bir tahmin, gerçek sebebini bilmiyorum.

acaba kondansatör ve dirençlere pratikte görülen endüktör değerimi ekliyor program.

voltage.png

ltspice da voltaj yükselmesi olmuyor.

Kitapta devam eden açıklamada sanki faz farkından dolayı oluyor gibi açıklamalar var sanki

acaba kondansatör ve dirençlere pratikte görülen endüktör değerimi ekliyor program.

Self rezonans olsaydı:

[math] f = \frac{1}{2\pi\sqrt{LC}} [/math]Buradan:

[math] L = \frac{1}{C (2\pi f)^2} [/math]Bu durumda da 10 nF için 2.5 H lik kaçak endüktans olması lazım. 100 nF için de 0.25 H lik. Yani bu durum kaçak endüktans ile açıklanamıyor.

Belki alakası yoktur .Bildiğimden değil.Şekil: J2 grafiğinin altında yazanları kasdettim

3949 eklentisine bak

Orada kazanç ve faz diyagramının bir arada olduğunu belirtiyor sadece. Zaten AC analizdeki varsayılan iki grafik kazanç ve faz grafiğidir. Ama normalde kazanç dB olarak ifade edilirken burada V olarak genlik ifade edilmiş.

voltag.png

100v beslemede 113 volt gösterdi.

100k yük bağladım çıkış voltajı 106 volta düştü. yük direnci azaldıkça voltaj düşüyor.

dikkatimi çekti sanki tepe noktasından inişte sinüs formu bozuluyor gibi geldi bana.

Evet mantıklı. Seri direnç var neticede. Yani bunu trafo gibi daha fazla voltaj elde etmede kullanamıyoruz. Bir işe yarayan bir yükseltme değil sanki.

dikkatimi çekti sanki tepe noktasından inişte sinüs formu bozuluyor gibi geldi bana.

Simulasyon adım büyüklüğü fazla geliyor olabilir. Ben her zaman azaltırım onu simulasyon yaparken. Yoksa dalga şekli köşeli köşeli oluyor.

Forum istatistikleri

Konular
7,285
Üyeler
2,938
Son üye
oguzbaste

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back