XR2206 sinyal jeneratör kiti

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
24,630
Uzun zaman önce kit olarak aldığım ama bir kenarda duran sinyal jeneratör devresini biraz önce montajını yaptım. Kiti aliexpress'ten almıştım. Bunun bir tahta kutulu olanı bir de akrilik kutulu olanı vardı. Bana sadece devre lazım olduğu için tahta olanı almıştım.

1657231496249.png
 
Devreyi kurdum ve IPA ile iyice yıkadım

IMG_20220708_010908.jpg


IMG_20220708_010918.jpg
 
Dokümana göre 9 - 12 V uygulanabilir diyor, 12 V dan fazla verirsen stabil olmaz diyor. 11 V verdim.

Kademe seçimi soldaki 5x2 header'a takılan jumper ile yapılıyor. Sinüs, üçgen, kare dalga seçimi de sağdaki 2x2 header'a takılan jumper ile yapılıyor.

Genlik ayarı için bir pot var, frekans ayarı için de iki tane pot var. Birisi kaba ayar diğeri ince ayar için.
 
Önce kare dalga çıkışına bakıyorum. Kare/üçgen/sinüs seçimini yapan jumper hiçbir yere takılı değil, kademe ayarı maksimumda, frekans ayarı maksimumda.

a.png


Frekans 1.2 MHz, genlik 9.7 Vpp. Ama problemler var.

1) Kare dalga her zaman pozitifte kalıyor ve kare dalganın minimum noktası, X ekseninin 1.4 V üzerinde. Normalde sinyal jeneratörünün varsayılan modu, AC sinyal üretmektir, yani sinyalin X eksenine göre simetrik olması gerekirdi.

2) Kare dalganın alt tarafı düzgün değil.

3) Genlik potansiyometresinin hiçbir etkisi yok. Genlik hep sabit ve 9.7 Vpp.
 
Frekansı azaltınca kare dalga şekil olarak düzeliyor, ama hala pozitif offset var.

a.png
 
En düşük frekans kademesine geçip frekans ayarlarını da minimum yapınca 0.625 Hz alıyoruz.

a.png
 
Genlik, bütün frekans bölgesinde sabit kalıyor, DC offset de öyle. Bu olumlu birşey. Harici bir opamp devresi kullanarak mevcut offseti giderebiliriz. Hatta offseti de ayarlanabilen bir parametre yapabiliriz.
 
Devrenin kare dalga çıkışı ayrı bir çıkış. Bu çıkıştan sinyal alırken, üçgen/sinüs jumper'ını takmanın da bir farkı olmuyor. Burası her zaman kare dalga veriyor.

Şimdi osiloskobu sinüs/üçgen çıkışına bağlıyorum, jumperi de sinüs pozisyonuna takıyorum. Gene en üst frekans kademesine geçip, frekans ayarını da maksimum yapıyorum. Genlik ayarını da maksimum yapıyorum.

a.png


Korkunç bir offset var. Sinüsün alt noktası, X ekseninin 3.6 V üzerinde! Ayrıca bozulmalar bar. Sinüsün genliği de 3.1 Vpp
 
100 kHz civarında sinüste offset azalıyor. Alabileceğimiz maksimum genlik 6 V gibi oluyor.

a.png
 
1 kHz civarında da durum aynı, ama sinüste bir bozulmanınn olduğu sadece görsel olarak bile belli oluyor.

a.png
 
Şimdi jumperi üçgen dalga pozisyonuna takalım. Gene maksimum frekanstan başlayalım. Maksimum frekansta, üretilen sinyal bir nevi sinüs. Üçgen dalga görebilmek için frekans baya azaltmak gerekiyor. Ne kadar bozulmanın kabul edilebilir olduğuna bağlı olarak bu değer değişecektir. Mesela 270 kHz de 5.4 Vpp üçgen dalga şöyle görünüyor

a.png
 
Sinüs ve üçgen dalgada genlik ayar potansiyometresi çalışıyor. ama genliği artırdıkça bir noktadan sonra sinyal bozulmaya başlıyor. Yukarıda verdiğim genlik değerleri, görsel olarak farkedilmeyen bir bozulma olması durumundaki genlik değerleri.

Mesela 327 kHz lik üçgen dalga üretirken genliği maksimum yaparsak sinyalin tepeleri kesiliyor.

a.png
 
Frekans kararlılığı ölçümü yapmaya gerek yok, kristal osilatör kullanılmadığı için bir kararlılık beklentimiz yok zaten. Ama osiloskop ile yapılan kaba ölçümde örneğin 327 kHz üretirken 1 kHz lik bir oynama görülüyor.

Bu sinyal jeneratörünün bu hali ile en önemli sorunu, çıkışında bir DC offsetin olması. Bu sorun bir opamp devresi ile giderilebilir. Hatta offset ayarlı yapılarak gerektiği zaman gerektiği kadar offset uygulanabilir.

Bir diğer sorun, genlik ayarının maksimum değerlere doğru sinyalin bozulmasına sebep olması. Tüm genlik ayarlarınde olabildiğince temiz bir sinyal almalıyız. Bunun için de yapılması gereken, sinyal jeneratörünün maksimum çıkış genliğini, temiz sinyal değerine göre belirlemek ve o değerde sınırlandırmak. Sonrasında bir opamp yükselteç ile istenen ilave genlik ayarı yapılabilir.

Bu problemlerin dışında, fiyatına göre düşünüldüğünde "hiç olmamasından iyidir" mantığı ile alınabilecek bir devre. Ama bu hali ile, bu devrenin ürettiği sinyal ile iş yapmak için mutlaka osiloskop ile üretilen sinyalin teyit edilmesi lazım.
 
Bir de şunu belirtmekte yarar var: Bu sinyal jeneratörü kitindeki sorunlar, büyük ölçüde kitin devre tasarımındaki eksikliklerden kaynaklanıyor. Doğru bir tasarım ile çok daha iyi sonuç alınabilir. Burada amaç bu kiti satıldığı hali ile test etmek idi.
 
Aslında demonte güç kaynağındaki gibi şeması çıkartılıp iyileştirmeler yapılabilecek bir proje ama benim XR2206 ya güvenim kalmadı. Hem pahalı hemde dandik malzeme.
 
Aslında demonte güç kaynağındaki gibi şeması çıkartılıp iyileştirmeler yapılabilecek bir proje ama benim XR2206 ya güvenim kalmadı. Hem pahalı hemde dandik malzeme.

Senin yaptığın versiyonu aslında bütün problemleri giderecek şekilde tasarlanmış. Hem ayarlı offset var, hem çıkışta kazanç ayarı var, hem de entegrenin sağladığı birçok ilave ayarı da destekliyor.
 
Senin yaptığın versiyonu aslında bütün problemleri giderecek şekilde tasarlanmış. Hem ayarlı offset var, hem çıkışta kazanç ayarı var, hem de entegrenin sağladığı birçok ilave ayarı da destekliyor.
Böyle konuşunca gaza geliyorum. Hemen eve gidip kurcalayasım geliyor ama evin içinde 32 derece sıcağa maruz kalınca miskin hayvanı gibi iki saatte ancak 1m ilerleyebiliyorum :katil2:
 
Böyle konuşunca gaza geliyorum. Hemen eve gidip kurcalayasım geliyor ama evin içinde 32 derece sıcağa maruz kalınca miskin hayvanı gibi iki saatte ancak 1m ilerleyebiliyorum :katil2:

Senin şimdiki level ile uğraştığın zamanlardaki level farklı. O yüzden belki de şimdi daha iyi ilerleyeceksin. Ama aynı konuyu mu devam ettirmek lazım yeni mi açmak lazım bilemedim. Belki de yenisini açıp geçmişini merak edenler için eskisine link verebilirsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
7,234
Mesajlar
122,413
Üyeler
2,923
Son üye
birisim

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back
Top