Yeni devre simulatörü QSpice

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
21,857
Arada takip ettiğim Kiss Analog kanalında yeni bir devre simulatörü duyuruldu. Bunun geliştiricisi, aynı zamanda LTSpice'ın da geliştiricisi olan Mike Engelhardt. LTSpice yıllardır yeni bir majör sürüm yayınlamıyor ve sebebi de Engelhardt'ın işten çıkarılması olduğunu belirtiyor. Engelhardt yeni bir firma kurup şimdi QSpice'ı geliştirmeye başlamış. Şu anda kullanıma hazır değil ama siteye kayıt olup hem hazır olduğunda bilgi alabilirsiniz hem de belki daha uygun fiyata satın alınabilir.


 
Üstat sizden de hiçbir şey kaçmıyor valla. Dün gece videoya ben de denk geldim, izlerken uyuya kaldım. Sabah mesajınızı gördüm :)

İndirilebilir bir sürümü var. Şu linkten "Get QSpice Now" düğmesinden kayıt olup indirebilirsiniz. Ancak henüz biraz prematüre.



1692189002995.png



Bu arada ücretsiz olacakmış
 
Bedava olacaksa süper! Hem analog hem güç elektroniği hem de dijital konusunda çok iyi olduğu belirtiliyor. LTSpice gibi de referansı var adamın, o yüzden iyi birşeyin ortaya çıkacağını düşünüyorum.
 
Mike Engelhardt ile hem Türkiye'de hem de yurtdışı fuarların çoğunda tanıştım. Amcamız baya yaşlı fakat tam bir beyefendi, ünlü şapkasıyla zaten ortamı yakıyordu, LT'den Qorvo yani Unitedsic'e geçti. Kendisini çok severim, çok tatlı bir amcamız, konuşmayı çok seviyor. Qorvo'dayken daha bu simülasyon programı yayınlamadan LTspice'da şunlar eksikti, bizi bir çok simülasyon programı dövüyordu ama bunda simülasyon öyle hızlı böyle süper derken yanında açtım PSIM'i. Aynı simülasyonu gösterdim, o da aynını kurdu yanımda. Yaklaşık x10 kat daha hızlı bitirdi PSIM. Tek diyebileceği ama o paralı demek oldu.

Demem o ki, bir şey ücretsizse ürün sizsiniz. Ya sizden veri çekerler ya da sizin zamanınızdan çalarlar.
Baaaaazı sitelerde PSIM 2023 versiyonları dolanıyor, şirketiniz yoksa alın kullanın. LtSpice gibi bu da saç baş yoldurucu.

Bu dediğimi beğenmeyen olacaktır, zevkler ve renkler diyorum bu duruma da.
 
Yaklaşık x10 kat daha hızlı bitirdi PSIM

Qorvo ve PSIM aynı kategoride ürünler değil. Qorvo lineer devre simulasyonu yapıyor, elektronik komponentleri son derece kapsamlı ve ayrıntılı olarak modelliyor. Ama PSIM'de çoğu komponent ya ideal kabul ediliyor yada çok basit modeller kullanılıyor. Güç elektroniği için bu yeterli, ama komple bir audio amfi devresini simule edeceksen, bunu Qorvo doğru bir şekilde yapar, PSIM yapamaz.
 
Dediğim gibi zevkler ve renkler, PSIM içerisinde LTspice da çalıştırılabiliyor, Matlab içinde PSIM çalıştırılabiliyor. LTspice modelleri PSIM'e direkt aktarılabiliyor. Benim uygulamalarım genelde smps ve trafolar üzerine olduğundan benim çok işime yarıyor. Proteusla birlikte epey yararlı ikiler.

 

Çevrimiçi personel

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
5,878
Mesajlar
100,182
Üyeler
2,488
Son üye
ilter

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top