555Arduino kullanmadan zaman ayarlı servo motor kontrolü nasıl yapılır acaba? Yani mesela servo motor 8 saatte bir çalışacak. Arduino ile ilgili çok örnek var ama bu kadar basit bir iş için arduino heba etmek istemiyorum.
Şu ve benzeri örnekler var ama sizin bahsettiğiniz farklı birşey mi?555 ile olmaz diye düşünüyorum. 1ms ila 2ms gibi pals sürelerinden bahsediliyor.
Arduinoda boş timer lazım olmuştu. Servo kütüphanesinin 16 bit timer kullandığı yazıyordu. Demekki hassas zamanlama/çözünürlük gerekiyor.
Otomatik mama kabı için kullanacam. Şuradaki projeyi arduinosuz yapmaya çalışıyorum. İçinde pervanemsi birşey var, servo onu döndürmek için kullanılıyor. Böylece aşağıya mama dökülüyor.Uygulamanızı belirtmemişsiniz o yüzden genel bir ifade kullandım. Servoların amacı pozisyon kontrolüdür. 555 ile bu işin yeterince hassas olmayacağını düşündüğüm için öyle yazdım.
555 şu açıdan olmaz. Devrenin frekansı ve zaman sabiti genel R ve C ile belirleniyor. Bir değeri değiştirdiğinizde örneğin görev süresi '(Duty Cycle) değişince frekansta değişebiliyor. Aç kapa yapılacaksa 555 kurtarabilir ama servonun bir anlamı yok o zaman.
Elinizde varsa deneyin tabi. Size uygunsa kullanın.
8 saat için size astronomik zaman rölesi lazım.
O zaman arduino yada muadili birşey kullanmak lazım. Aklımdan şöyle birşey geçiyor, buradaki kodu raspberry picoya entegre edebilir miyim? Orjinal pico arduino klonlarından ucuz. Böylece daha az paraya daha kaliteli donanım kullanmış oluyoruz. Kodlama bilgim çok yok. Arduino için belki sıfırdan birşey yazamayabilirim ama varolan kodu biraz uğraşarak modifiye edebilirim belki. Olmadı Arduino Mbed Core diye birşey varmış sanırım picoda arduino kodlarını kullanmak için yada arduino ide ile pico kullanmak için(gerçi ikisi de aynı kapıya çıkabilir),onu biraz kurcalarım. Hiç olmadı arduino ile yaparım. Birde arduino projelerinde uno yerine pro mini kullanmak bana daha mantıklı geliyor. Hem küçük hem de yerleşik header olmadığı için lehimleme için daha elverişli.Milisaniyelik pals üretmek zor değil. Sorun 8 saat bekleyecek devreyi yapmak. Bunun için bir tane osilatör (555 olur, kristal olur) bir tane bölücü (osilatör frekansını bölüp 8 saate denk getirecek), belki birkaç tane de logic gate gerekiyor.
Değer mi? Orası size kalmış. Bu proje tek seferlik olduğundan büyük bir tasarruf etmeyeceksiniz. Aksine devre ile çok zaman harcayacaksanız. Eğer bu çabadan zevk almıyorsanız değmeyecektir.
EarlephilloverO zaman arduino yada muadili birşey kullanmak lazım. Aklımdan şöyle birşey geçiyor, buradaki kodu raspberry picoya entegre edebilir miyim? Orjinal pico arduino klonlarından ucuz. Böylece daha az paraya daha kaliteli donanım kullanmış oluyoruz. Kodlama bilgim çok yok. Arduino için belki sıfırdan birşey yazamayabilirim ama varolan kodu biraz uğraşarak modifiye edebilirim belki. Olmadı Arduino Mbed Core diye birşey varmış sanırım picoda arduino kodlarını kullanmak için yada arduino ide ile pico kullanmak için(gerçi ikisi de aynı kapıya çıkabilir),onu biraz kurcalarım. Hiç olmadı arduino ile yaparım. Birde arduino projelerinde uno yerine pro mini kullanmak bana daha mantıklı geliyor. Hem küçük hem de yerleşik header olmadığı için lehimleme için daha elverişli.
Arduino Mbed Core for RP2040 boards | Arduino Blog
The official Arduino Mbed Core not only supports the Arduino Nano RP2040 Connect, but also the Raspberry Pi Pico and other RP2040 boards.blog.arduino.cc