PCB tasarımı

Queshen

Yeni Üye
Merhaba, hobi amaçlı elektroniğe başladım. Şu anda 5v ws2812b 60led/m bir ledim var. Bununla hareket sensörünü vs birleştirip kullanışlı bir proje yaptım. Prototipi sorunsuz çalışıyor. Kalıcı hale getirmek istiyorum. Ancak bildiğim kadarıyla PCB ve delikli bakır plaket ile yapılabiliyor kalıcı hale getirme işlemi. İlk olarak hem PCB tasarlamayı bilmiyorum, ki öğrenmeye çalıştım fazlasıyla kafamı da karıştırdı :). Hem de son yasalardan sonra PCB'yi yurtdışından getirebilir miyim aklıma takıldı. Forumda bilgili hocalarım yardımcı olabilirse çok sevinirim.

JLCPCB üzerinden 10x10 boyutlarında getirdim ben 5 tane için problem olmadı. Kargo olarak direct global line seçtim yaklaşık 16 dolar civarında para ödedim. Yani evet Çin'den PCB getirebiliyoruz. PCB tasarlamayı öğrenmek istiyorsanız youtube'da phil's lab adında bir kanal var. Bu kanalda genel olarak PCB nasıl tasarlanır açıklayıcı olarak anlatıyor.

Jlc pcb nin pcb programı easyeda var indirilebiliyor ama ben hep online kullandım artısı baya geniş bir kütüphanesi var (sembol ve footprintler) kullanacağınız komponenti kolayca ekleyebiliyorsunuz
Onnn dışında ben de kicadi öneririm ancak standart kütüphanesinde olmayan komponentleri çizmeniz yada snapeda gibi platformlardan indirmeniz gerek

Yeni başladıgınız için şunu da belirteyim footprinte ( pcb de komponente ait bakir bacaklar daha doğrusu komponentin bacaklarının pcb üzerindeki baglantı noktası) çok dikkat etmeniz lazım aynı komponentin birden çok kılıfı dolayısıyla birden çok footprinti olabilir yanlısını seçerseniz komponenti monte edemezssiniz veya cok tadilat ile monte edersiniz

JLCPCB üzerinden 10x10 boyutlarında getirdim ben 5 tane için problem olmadı. Kargo olarak direct global line seçtim yaklaşık 16 dolar civarında para ödedim. Yani evet Çin'den PCB getirebiliyoruz. PCB tasarlamayı öğrenmek istiyorsanız youtube'da phil's lab adında bir kanal var. Bu kanalda genel olarak PCB nasıl tasarlanır açıklayıcı olarak anlatıyor.
Teşekkür ederim. Pekala PCB geliştirmek mi mantıklı yoksa Delikli Bakır Plaket üzerinden mi yapmak mantıklı şu anda?

Program tercihi olarak size tavsiyem kicad ile başlayın.
Teşekkür ederim.

Jlc pcb nin pcb programı easyeda var indirilebiliyor ama ben hep online kullandım artısı baya geniş bir kütüphanesi var (sembol ve footprintler) kullanacağınız komponenti kolayca ekleyebiliyorsunuz
Onnn dışında ben de kicadi öneririm ancak standart kütüphanesinde olmayan komponentleri çizmeniz yada snapeda gibi platformlardan indirmeniz gerek

Yeni başladıgınız için şunu da belirteyim footprinte ( pcb de komponente ait bakir bacaklar daha doğrusu komponentin bacaklarının pcb üzerindeki baglantı noktası) çok dikkat etmeniz lazım aynı komponentin birden çok kılıfı dolayısıyla birden çok footprinti olabilir yanlısını seçerseniz komponenti monte edemezssiniz veya cok tadilat ile monte edersiniz
Bilgilendirmeniz için teşekkür ederim. Sizce Delikli Bakır Plaket ile mi yoksa PCB ile mi yapmalıyım başta? Siz ne önerirsiniz?

Herhalde devreyi breadboard ile çalışır hale getirdin. Prototip bir devre yapmanın başka yolu da delikli bakır plaket kullanmak. Ama artık devre prototip olmaktan çıktı ise, uygun bir PCB yapmak lazım. Böylece hem daha profesyonel görünür, seni tatmin eder, satacaksan da müşteriyi tatmin eder. Hem de montajı daha kolay olur.

KiCad'i indir, bolca youtube video izle, udemy kursları varsa onları da dinle. Sonra da PCB'yi Çin'e veya Türkiye'deki bir firmaya yaptırabilirsin. Eğer boyut küçük ise, muhtemelen gümrük sorunu çıkmaz. Gene de bizim gümrük ile belli olmuyor, adam o gün ters tarafından kalmış ise, 30 Avrodan az tutan bir PCB yi de ticari kabul edebilir.

Herhalde devreyi breadboard ile çalışır hale getirdin. Prototip bir devre yapmanın başka yolu da delikli bakır plaket kullanmak. Ama artık devre prototip olmaktan çıktı ise, uygun bir PCB yapmak lazım. Böylece hem daha profesyonel görünür, seni tatmin eder, satacaksan da müşteriyi tatmin eder. Hem de montajı daha kolay olur.

KiCad'i indir, bolca youtube video izle, udemy kursları varsa onları da dinle. Sonra da PCB'yi Çin'e veya Türkiye'deki bir firmaya yaptırabilirsin. Eğer boyut küçük ise, muhtemelen gümrük sorunu çıkmaz. Gene de bizim gümrük ile belli olmuyor, adam o gün ters tarafından kalmış ise, 30 Avrodan az tutan bir PCB yi de ticari kabul edebilir.
Bilgilendirme için teşekkür ederim. Evet breadboard ile test ettiğimde çalışıyor. Satmak gibi bir niyetim yok (hiç değilse şu anlık :)). KiCad için özel olarak önerebileceğiniz kaynak var mı?

Şu video İngilizce olarak güzel bir giriş sağlıyor. KiCad 6 için yapılmış fakat KiCad sürümleri arasında (en azından 6'dan sonra) çok major farklar yok. Sadece bu videoyu takip ederek mantığını anlayarak 2 katlı PCBler için gerekli bilgilere erişebilirsin. Gerisini de artık biraz forum araştırmasıyla çözebilirsiniz.

Teşekkür ederim. Pekala PCB geliştirmek mi mantıklı yoksa Delikli Bakır Plaket üzerinden mi yapmak mantıklı şu anda?

Teşekkür ederim.

Bilgilendirmeniz için teşekkür ederim. Sizce Delikli Bakır Plaket ile mi yoksa PCB ile mi yapmalıyım başta? Siz ne önerirsiniz?
Devreye bağlı birde tarz meselesi şahsen ben genelde delikli plaketle yapabiliyorsam delikli plaketle yapmayı tercih ederim (basit projelerden bahsediyorum tabi ticari birşey felansa çok hoş kaçmaz )

Son düzenleme:
Şu video İngilizce olarak güzel bir giriş sağlıyor. KiCad 6 için yapılmış fakat KiCad sürümleri arasında (en azından 6'dan sonra) çok major farklar yok. Sadece bu videoyu takip ederek mantığını anlayarak 2 katlı PCBler için gerekli bilgilere erişebilirsin. Gerisini de artık biraz forum araştırmasıyla çözebilirsiniz.
Çok teşekkürler.

Devreye bağlı birde tarz meselesi şahsen ben genelde delikli plaketle yapabiliyorsam delikli plaketle yapmayı tercih ederim (basit projelerden bahsediyorum tabi ticari birşey felansa çok hoş kaçmaz )
Çok teşekkür ederim.

Herkese son bir sorum var, hobi amaçlı elektronikle ilgilenen birine genel olarak verebileceğiniz tavsiyeler var mı?

Basit işlerden başlayınız. Çok uygulama yapınız.
PCB imalatını kendiniz yapınız. Aşamalarını not alınız ve geri dönüp hatalarınızı düzeltiniz.
İşlemlerde mutlaka eldiven ve maske kullanmayı adet edininiz. Mekanik işlerde iş eldiveni, asitli işlerde latex eldiven.

Pcb üretecekseniz, ki üretin, asitle uğraşırken gözlük de kullanmalı. Cımbızla pcb'ye müdahale ederken sıçramalar olabilir. Asiti depolamamak, kullandıktan sonra beklemeden seyreltmek ve yok etmek gerek. Başıboş bırakmamak gerekli. Aile fertleri uğraştığınız malzemenin ne olduğunu ve tehlikelerini bilmeyebilir. Pis bir gaz çıkartır, açıkhavada bile yakınında olmak tahriş edicidir.

Bu malzemelerin üzerine mutlaka ne içerdiğini yazınız. Çözelti oranlarını da yazınız. Siz ne olduğunu bilirsiniz. Ancak başka biri bilemez.
Ben, sonra kullanırım diye beklettiğim pet şişe içindeki çözelti, gece birde patladı. Saklamaya değmez yani.
Bu nedenle dikkatli olmalısınız. Asitte bakır eritme işleminde havadar yer tercih ediniz.

Forum istatistikleri

Konular
7,670
Üyeler
3,098
Son üye
ayhan63

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
az bilgili çok meraklı
Back