Çamaşır makinesi kaportası küflendi.

fide

Meraklı ve "nasıl" sorusunu seven biri
5 yıl önce aldığım Bosch marka çamaşır makinesi deterjan gözü kenarından boyada kabarma yapmaya başladı. İçişlerinin direktifi doğrultusunda ben de makineyi kızağa çekip tamire giriştim. Ön kapağı sökünce tamponu sökülmüş BMW gibi oldu.
IMG-20250429-WA0008.jpeg

Kapağı sökmek bayağı uğraştırdı. Heleki alta 3 tane vida koyan tasarımcının, onay veren mühendisin kulağı bayağı çınlamıştır.
IMG-20250429-WA0011.jpeg

Başta sıkıntı bu idi ama icebergin görünen kısmıymış.
IMG_20250429_193052.jpg

Biraz şefkat biraz zımpara ile temizleyebildiğim kadar temizledim. Kıvrımlı yüzey olduğu için iç tarafta küflü yerler kalmıştır.

IMG_20250429_194344.jpg

Gece sıcak hava ile kurutup beyaz sprey boya ile üzerinden geçicem.

Son düzenleme:
17459461736066562380021109336164.jpg

Kapak kilidi, kapak, kontrol kartı ve üst tabla. Emin değilim ama sanırım bu makinede fırçalı motor yerine bldc motora geçmişler. Çünkü kontrol kartında sadece 6 kablolu bir fiş mevcut. Başka birşey yok.
1. Rönesanstan sonraki makinelerde kontrol kartında motor sürücü triyak, rezistans için röle gibi komponentler bulunur. Bu kartta ise knob, dokunmatik ve buzzer dışında pek bir malzeme yok. Makine tabanına yakın yerde ayrı bir kontrol ünitesi var.

Son düzenleme:
41707 eklentisine bak
Kapak kilidi, kapak, kontrol kartı ve üst tabla. Emin değilim ama sanırım bu makinede fırçalı motor yerine bldc motora geçmişler. Çünkü kontrol kartında sadece 6 kablolu bir fiş mevcut. Başka birşey yok.
1. Rönesanstan sonraki makinelerde kontrol kartında motor sürücü triyak, rezistans için röle gibi komponentler bulunur. Bu kartta ise knob, dokunmatik ve buzzer dışında pek bir malzeme yok. Makine tabanına yakın yerde ayrı bir kontrol ünitesi var.
Üniversal motorun kendine has sesini duymuyorsanız bldc dir Hocam.

17459939291701056336408662643107.jpg

İkinci kat sprey boyayı uyguladım şimdi. Dikkatli bakınca belli oluyor ama ilk bakışta dikkat çekmiyor.
Bu haliyle iş görür.
Bir daha beyaz eşya alırsam Siemens alıcam. Evdeki Bosch markalı ürün sayısı 12~13 civarında.
Süpürgenin (Bosch Relaxx Silent) kablo toplama mekanizması 10 yıldır bozuk, bulaşık makinesinin üst tepsiye giden suyu taşıyan borunun sabitleme kancası kırık, çamaşır makinesi küf yaptı daha doğrusu su alırken muhtemelen kaçırıyor ve gövde ıslanıyor. Sözün özü kalite diye bildiğim Bosch markası ana hizmeti sorunsuz yerine getirirken kaporta, yan malzemeker, işçilik vb konularda sınıfta kalmaya başladı.
Her işin bir Bosch'u var tabiri doğru ama kaliteli Bosch imajı artık bende yerle bir oldu. 50 yıldır çalışan Presiz marka buzdolabı var. Bosch NoFrost buzdolabı 10. yılda motoru yaktı.
Davlumbaz ve akastre fırından da (eve taşındığımızda vardı) sürpriz bekliyorum ama inşallah beni şaşırtırlar.

Son düzenleme:
41707 eklentisine bak
Makine inverter diye geçiyor ise bldc dir motor tamburun arkasında oluyor direkt kayış felan olmuyor yani makinenin arkasında kayiş kasnak altında motr görmüyorsanız bldc olma ihtimali yuksek

Kasnak var. Motor klasik şekilde altta ama çamaşır makinesi 9kg olduğu için motoru arkaya alıp tamburu kısaltma riskine girmemeiş olabilirler. Makineyi toplarken bakıcam tekrar.

bosch-siemens vs hepsi aynı fabrikada aynı bantta üretiliyor. tabi ürün segmentine göre kalite farkı mutlaka oluyordur. beyaz eşyada faaliyet gösteren şirketin adı artık BSH oldu.

Motora bakamadım ama klasik çamaşır makinesi motoruna göre oldukça minyon duruyor.

Bizim 10. yılımızda buzdolabı arızalandı. Aynı şekilde, bulaşık makinesi pas yaptı, su sızdırdı ve iç kısmında kopmalar oldu birde arızalandı. Tamiriyle uğraşmak istemedim çünkü tamir sonrası kullanım ömrü çok anlamlı görünmedi.

Neyse yenisini araştırırken şunu fark ettim: Etrafımdaki tüm akranlarım benzer sürede benzer sorunlar yaşıyor. Yani beyaz eşyanın ömrü bir şekilde 10 yılla sınırlı gibi.

Ben de gidip alabileceğim en ucuz Altus marka bulaşık makinesini aldım. Eğer bunu 10 yıl kullanırsam, aylık maliyeti oldukça düşük olacak. İyi marka diye bildiğimiz ürünlerden kazık yediğimiz açık...

emin değilim ama sanırım makinenin motoru videodakinin aynısı. BLDC motor ama tambur arkasında değil. Kasnakla çalışıyor.

Bosch Serie 4. Bu mankine ile aynı.

Forum istatistikleri

Konular
7,701
Üyeler
3,111
Son üye
alpego

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
az bilgili çok meraklı
Back