50V 40A Smps Güç Kaynağı , Kaynak da yapıyor (DIY)

serkan_48

Kıdemli Üye
Arkadaşlar merhabalar,

@devreci arkadaşımızın yaptığı şu projeyi buraya ekliyorum. Bir çok arkadaşımızında böyle bir proje yapma isteği olduğunu düşünüyorum. Bu kaynak için @devreci arkadaşımıza teşekkür ederim.

Devre hakkında daha fazla detay ve tecrübelerinden faydalanmak isterim.

Şemada kafama takılan bir kaç nokta var. Sormak isterim. Konuya merakı ve bilgisi olanlarla şema üzerinde tartışabilir miyiz? Devrede görünen bir hata var mı?

50v40a-power-supply-and-arc-inverter-welder-By-devreci.png

Son düzenleme:
Çok güzel bir çalışma. TIG kaynağı ve özellikle de AC TIG kaynağı yapmaya çok yakın bir tasarım.

Güç elektroniğinde çok yüksek bir seviye.
Linear yada Fairchild ın üstad bir tasarımcısının beğendiğim bir sözü var.Diyorki:

"Favori programlama dilim Havyamdır"
Yani tasarımda ne kadar dikkatli olsanda ,sahada herşey altüst olabilir

serkan_48 Yeniden bir alıcı gözüyle baktığımda bir problem görmüyorum . Test lambası var devrede bu şekilde bağlayıp test ederek devre enerjilendirilirse patlama çatlama olmadan devre tamamlanabilir - kontrol edilebilir. Bir de osiloskop gerekiyor, bu işler için el yapımı osiloskop kullanıyorum sorunsuz. Eğer sorunuz olursa çekinmeden sorabilirsiniz, forumun amacı bu konularda muhabbet etmek değil mi?

Full mikroişlemci kontrollü güç kaynağı da yapma niyetim var çünkü dijital güç kaynağı kullanmak bambaşka oluyor .

Full mikroişlemci kontrollü güç kaynağı da yapma niyetim var çünkü dijital güç kaynağı kullanmak bambaşka oluyor .

@devreci güç kaynağını smps olarak tasarlarsanız , düşürülebilecek en düşük ripple lı olanının foruma da çok faydası olur :)

Gerçi MEAN WELL sitesinde SMPS ler için 100 mV peak to peak in kabul edilebilir sınırlarda olduğunu ,10 mV pp olanlarda tasarlanabildiğini yazmış. Sayfadan ripple ın azaltılması için anahtarlama frekansının yükseltilmesi gerektiğini anlıyorum .
Daha az ripple göz çıkartmaz :)

Meanwell in sitesi
https://www.meanwelldirect.co.uk/glossary/what-is-ripple/

Omega hobiyi işkenceye çevirmemek daha iyi olur :popcorn1:. 100mv aslında zor değil , radyo dalgası gibi girişim oluyor ve mutlaka çıkışa yansıyor kurtulamıyorsun yani sadece elektronik tasarım değil pcb tasarımı ve kullanılan malzeme ve yerleri iyi seçilmeli.
Bir am radyoya taktığımızda gürültü makul seviyede ise smps devremiz olmuş demektir.

Tekrar merhabalar,

Aklimdaki sorular şu şekilde;

Oncelikle teknigim ve bilgim sizlerin kadar iyi degil. Yanlisim varsa duzeltirseniz sevinirim.

Bu tip bir guc kaynagi full bridge olarak kuruldugunu anlıyorum. Ancak calisma olarak bu full bridge koprusunde trafoyu surmek icin solundaki igbt lerden ikili capraz olarak surulmesi gerekiyor. Dogrumudur?

Screenshot_20200604-204502.png

Yukaridaki resme gore igbt ler sirasi ile once D ve B igbt leri iletimde iken A ve C igbt leri yalitimda olmali. D ve B igbt leri yalitima gectiginde A ve C igbt leri iletime gecerek bu sira ile surulmesi gerektigini anliyorum.

Ancak ;

Aşağıdaki resime gore konusursak,

Screenshot_20200604-204350.jpg

Resimde sağdaki trafo puls trafosu olmasi gerekiyor. Buradan cikan uclar A-B-C-D igbt lerine gidiyor. Ana trafonun surulme teknigi yukarida anlattigim sekilde ise ve bu puls trafosu primeri tek sarim ise bu primer her puls ile suruldugunde puls trafosunun cikisindaki tum igbt ler ayni anda iletime gecmeyecek mi? Bu durum dc bara geriliminin kisa devre olmasina neden olmayacak mi? Benim kacirdigim ince nokta nedir?

Bir diger sorum aşağıdaki gorselde ,

Screenshot_20200604-204521.png

Ana trafonun cikisi stth 6003 diyodu ile dogrultuluyor. Bu diyotlarin girisinde 56 ohm direnc ile 1 nF kapasitör var. Bu devre surge protector mu oluyor? Takildigim nokta bu RC devresi diyotlarin cikisinsa da var. Ancak iki ucu kisa devre. Bunun uc baglantisini goremiyor muyum? Yoksa + cikis ile trafonun orta ucundami olmali?

Bir diger sorum trafolar , sarim sekilleri ve cap sipirler nasil olacak bunun hakkinda bilgim ve fikrim yok.

Aslinda pc de yazacaktım bir turlu pc basina geçemedim. Telefondan bu kadqr yazabildim.

Bu guc kaynagini veya biraz daha basit versiyonunu yapmak istiyorum. Uzun bir zamandir TL494 un datasheeti ve uygulama notlarini okuyorum. Kafam cok bulandi. Yardim ederseniz sevinirim.

Ana trafonun surulme teknigi yukarida anlattigim sekilde ise ve bu puls trafosu primeri tek sarim ise bu primer her puls ile suruldugunde puls trafosunun cikisindaki tum igbt ler ayni anda iletime gecmeyecek mi? Bu durum dc bara geriliminin kisa devre olmasina neden olmayacak mi? Benim kacirdigim ince nokta nedir?

Oradaki ince nokta sekonderlerin fazları. Nokta ile işaretli olan uçlar eşit fazdadır. Dikkat edersen A ve C eşit fazda, B ve D de eşit fazda, ama AC ye göre 180° faz farkı var. Dolayısıyla AC ye pozitif pulse giderken, BD ye negatif pulse gidiyor, sonra da tam tersi.

O zaman bu puls trafosunun da girisi full bridge mantigi iki yonde sürülüyor.

Her ters alternansta igbt ler çapraz suruluyor.

Bu konu anlasildi. Tesekkur ederim.

Geri kaldi trafolar nasil trafo ve snubber sanirim onu anlamak.

serkan_48 evet 1nf kondansatörü sağ tarafa yani eksi uca bağlayacağıma yanlışlıkla sola bağlamışım. Bir de 300v (-) ucdan çıkış (-) uca aynı şekilde direnç ve kondansatör var onu da çizmeyi unutmuşum. Fakat bu yanlışlıklar devrenin düzgün alışması için engel değil koruyucu bunlar .

Gate süren trafo 5 tane zil telini yanyana alıp 12 tur sarmak gerekiyor ve bobinlerin ikisinin ucunu ters çevirmek gerekiyor (bobini ters sarmak yerine)
27mm çapında 15mm eninde ferrit trafo Türkiye'de var.

Ana trafo ise 49mm çapında ferrit , artık ne kadar kalın telle sarabiliyorsan onu kullan çünkü yük altında ısınıyor. 40 giriş 9 +9 çıkış çıkışı özellikle kalın telle sarmalısın.

Forum istatistikleri

Konular
7,443
Üyeler
3,026
Son üye
hsng

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Back