Bilmece bulmaca ayni andaki sinyali yakalamaca

Mikro Step

Kıdemli Üye
1764282282755.png

2 sinyal var. Bunlar sadece ayni zamanda yukselirse/inerse ve devaminda seviyeler ayni kalirsa cikisin 1 olmasina neden olacak.

Cizimde en sagdaki palsler ayni anda olusmus ayni anda inmisler sonra birisi digerinden farkli davranmis. Bu aralikta cikis (kirmizi renk) aktif olmus.

Bu tasarimi yapiniz. Ayni andalik konusu icin iki sinyal arasindaki faz farki bir kac ns gibi dusunun ama burda 0 kasdediyorum. Yapabildiginiz kadar.

Ciplerinizin gecikmeleri kadar. Kullandiginiz clok hizi kadar.

Son düzenleme:
iyide bunu test edecek simulatör warmı?

Devresi yapılırsa simulatörlerin bunu test etmesinde bir sorun olmaz. Bütün simulatörlerde zaman adımını yapılandırabiliyorsun.

Devresi yapılırsa simulatörlerin bunu test etmesinde bir sorun olmaz. Bütün simulatörlerde zaman adımını yapılandırabiliyorsun.
Böyle karmaşık sinyal ikilisini yapabilmek simülatörde problem değilmi?

Şöyle bir devre kurdum. Bir buffer'in propagation delay süresini kullanarak değişim anında bir pals oluşturuyor. Bu pals da bir D tipi flip flop'u saydırıyor

1764346722120.png

Lojik ile yorumlamaya çalıştığımda şöyle bir sonuç ortaya çıkartabiliyorum.
Her iki sinyal için doğruluk tablosu şöyle olmalı
1 - 1 = true
0 - 0 = true
1 - 0 = false
0 - 1 = false
Opamp kullanarak yapılabilirmi bilmiyorum. Fakat Opampların CMMR özelliğinden belki faydalanılabilir.

Bir tane yapmaya çalıştım. Yarı lojik yarı opamp CMRR :) Tam çalışmıyor ama geliştirile bilinir belki .
Bu devrede eğer Mikrostep hocamın şartları sağlanırsa led sönük kalıyor. Diğer türlüsü Led yanıp sönüyor.

testimage01.png

Falstad Simulator

Değerleri değiştirdiğiniz de resetleyerek tekrar başlatın. Yoksa garip davranıyor ::)

Propagasyon gecikmesi kullanarak sinyallerin değişim anlarının yakınlığını karşılaştırmak için bir zaman aralığı (pencere) belirledim. Giriş sinyali (yani A veya B) değiştiği zaman, bağlı olduğu XOR çıkışı bir anlığına yükselir. Bunlar çakışırsa ve ikisi de aynı (en soldaki XNOR sayesinde) yöndeyse SR-latch yükselir. Pencere dışında bir zamanda, 2 sinyal farklı seviyedeyse SR-latch düşer. Bunu pencere içinde yaparsak çıkış kesintiye uğrar, bu yüzden kurallara tam uymasa da böyle yaptım. (en alttaki NOR bu yüzden var) İyi anlatamadım ama incelerseniz göreceksiniz ki aslında basit bir devre.

IMG_20251129_004528_.jpg

Matematiksel karşılığına göre düşünecek olursak
ilk sinyal A ikinci sinyalimiz B olsun
Mantıksal Aritmetik İşlemler :
A + B = C
C x A = D
C x B = E
A - D = B - E veya D - A = E - A ise sinyaller benzerdir.

Forum istatistikleri

Konular
8,593
Üyeler
3,416
Son üye
hdmr

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Abdullah karaoglan falcon_browning Abdullah karaoglan wrote on falcon_browning's profile.
selamın aleyküm ses sistemindeki cızırtıyı hallettınızmi
"Araştırma, ne yaptığını bilmediğinde yaptığın şeydir." - Wernher von Braun
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Back