Gerilim izleyici opamp

132kHz

Aktif Üye
TL082ACP opampı gerilim izleyici olarak kullandım ve single supply 5v ile besledim. Girişte gerilim bölücü ile 1.5V elde ettim ancak çıkışımda 1.3V civarı görüyorum. Opamp rail to rail değil ama 1.5V çok da sınıra yakın değil negative rail headroom max 1v ayrıca çıkış gerilimi 0 a girişten daha yakın bu yüzden besleme ile alakalı bir problem olduğunu düşünmüyorum ama gerilim izleyici gibi basit bir devrenin çalışmamasına da anlam veremedim. Kaçırdığım bir şey mi var ?
Çıkıştaki yükümün giriş empedansı 72kOhm//1.5pF acaba yük ile ilgili olabilir mi ?

1.5V TL072/82 için rail'a çok yakın.

1786050296518.png

Doğru gözümden kaçmış xAC serisi epey kötü gözüküyor.
1786052989384.png

Bana garip gelen çıkışın 1.3 v olması belli bir seviyenin altına inememesi gerekmez miydi? yoksa sadece sinyal mu bozuluyor?

Giriş kısmı daha da kötüymüş. Bu kadar düşük voltajlarda phase reversal olması yani çıkışın üst rail'a dayanması lazım.

1786055573120.png

Giriş kısmı daha da kötüymüş. Bu kadar düşük voltajlarda phase reversal olması yani çıkışın üst rail'a dayanması lazım.

48437 eklentisine bak
Teşekkürler bunu ilk defa duyuyorum. Bu opampı daha önce +-15V beslemeli bir yerde kullanıp memnun kalmıştım. Açıkçası yapacağı iş basit diye çok da araştırmadan sipariş ettim.

Yükümün giriş empedansı 14kOhm//7.5pf gözüküyor amacım 1.5v referans gerilimi sağlamak. Zorunda kalmadıkça simetrik beslemeyle uğraşmak istemiyorum. Opamp seçerken nelere dikkat etmeliyim yada direkt önerebileceğiniz klasik opamp var mı. Birde gerilim referans entegresi kullanmadım 12v ile beslenen 7805 çıkışından gerilim bölücü ile elde ettim. Beslediği diğer yükler opamp 50 ma geçmez diye tahmin ediyorum. Sizce bu gerilim dalgalanır veya kayar mı ?

Eğer 5V ile çalışıyorsanız yeni nesil cmos LMV324/358 op amp kullanabilirsiniz. Klasik LM324/358 de olur ama onlarda crossover distortion var o yüzden çıkış akımını hep aynı yönde tutmak gerekiyor.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
9,314
Üyeler
3,848
Son üye
bayarelektronik3

Son kaynaklar

Back