Flex pcb uzerine smd malzemelerle montaj / Sputtering

@Mikro Step İstanbuldayım. Aklımda bavula turbo koyup getirme fikri hep var ama yerim ve zamanım çok kısıtlı o yüzden fikir olarak kalacak.

Diğer parçalar daha kolay. Basit bir mekanik pompa (klimacıların kullandığı her yerde olandan), düdüklü tencereden vakum odası, vakum göstergesi, Pirani gauge (diy yapılabilir).

Önemli olan turboyu korumak o yüzden sistem iyice test edilmeden bağlamamak lazım.

Satin alacagimdan emin degilim. Akilli bidiga sordugumda kontrol kartinin vs tam oldugundan emin ol. Pompanin II. elini belki 200 Euroya alirsin ama kartina 2000 Euro vermek zorunda kalabilirsin dedi. Ben de anlamadigim bir cihazda boyle bir riske girmeye cesaret edemem.

Eger zamanin olurda Avrupa ulkelerinden birisinde ebay vs bu alinabilir diyebilecegin urun onerin olursa almayi dusunebilirim. Dedigim gibi kendi basima alabilecegim bir karar degil.

Ote yandan bu pompanin elektrik supurgesinin cok benzeri sadece 50 bin ..100 bin rpm olani diye anliyorum. Akilli bidik kanatlarin ve rulmaninin hasarsiz olmasi gerektigini soyluyor.

Bu arada Turkiye'de gozluk kaplama vs isi yapan firmalar arasinda dolasan 2. el cihazlar bulunamaz mi?

Esasen kimyasal atomik kaplama da benim isimi gorecek gibi gorunuyor. Bunun icin de ayna yapim teknigini aynen uygulayabilirim.

Amacim 30mm x 100mm cam levha yuzeyini iletkenlik saglayacak kadar metal kaplayip daha sonra filmdeki deseni pozlayip asitle indirgemek.

Cam uzerine cok ince pcb yollari yapmak gibi de dusunulebilir.

Ayna tekniginde tek sorunum bu metalik yuzeye kablo baglantisi yapmak olacak diye dusunuyorum. Bunu da bir sekilde asarim diyorum.
Ancak ayna teknigi ile uretilen metalik yuzey gercekten de her noktada iletkenlik saglar mi onu da bilmiyorum. mili ohm degil yuzlerce ohm iletkenlik bile yeterli.

Cam ayna yapmak yerine atomik metal kaplama islemini vakum ortaminda plasma vs ile yapmak bana degisik metallerle calisma ve daha dayanikli kaplama yapma imkani sunsa da gercekten bu sisteme ihtiyacim var mi ondan da emin degilim.

Su anda PCB siparisi vererek zaten isimi goruyorum. Cam uzerine cok ince metal kaplama yaparsam iki metal yol arasindaki izolasyon mesafesini mikronlar mertebesine indirebilirim diye dusunuyorum.

@Mikro Step O bildiğimiz motor kontrolcüsü, yapması zor olmayacağı için maliyetten düşülebilir. Turbonun içinde de bildiğimiz türbin var, sadece geometrisi düşük basınçlar için tasarlanmış. Çalışma prensibi bir akışkanı ittirmek değil de molekülleri top gibi vurarak uzaklaştırmaya benzer deniyor şahsen akışkanlardan pek anlamam. Atmosfer basıncında çalıştırırsanız kırılıyor o yüzden önce diğer pompayla kaba bir vakum oluşturuluyor. İyi bir turbo aşırı yüksek vakum elde edebiliyor bu sayede de bütün vakum projelerini gerçekleştirebiliyorsunuz.

Turbo molecular pump ile derin vakum elde edilecekse, o vakumun elde edildiğini teyit etmek için derin vakum ölçer de lazım. Bu da çok pahalı bir cihaz. Aşağıdaki videoda birisi derin vakum altında Cesium metalini bir cam tüpe yerleştiriyor. Onun kullandığı düzenek ve başına gelenler fikir verebilir.

Turbo molecular pump ile derin vakum elde edilecekse, o vakumun elde edildiğini teyit etmek için derin vakum ölçer de lazım. Bu da çok pahalı bir cihaz. Aşağıdaki videoda birisi derin vakum altında Cesium metalini bir cam tüpe yerleştiriyor. Onun kullandığı düzenek ve başına gelenler fikir verebilir.
Pirani gauge yapması kolay bir sistem. Daha düşük vakumlar için ionization gauge var onun yapımı zor ama Çin'de 20 dolar. Kaplama ölçümü için QCM gerekebilir onun da kristali 10-20 dolar bandında.

Bu adamın yaptığı çok zor iş. Sürekli sisteme bir şeyler bağlıyor ve çıkarıyor. Arada pompaya bir şeyler kaçsa geçmiş olsun..

Bir vakum sistemi videosu da ben bırakayım meraklısına:

Ozelden de sorabilirdim ama uyelerin ne is yaptigini bilmek ileride lazim olacak bir bilgi. (En azindan benim icin onemli)

@ckocagil sen ne isle ugrasiyorsun ve PVD'ye olan ilgin nerden geliyor?
Yazılımcıyım, diğer yaptığım her şey hobi. Elektronikle birlikte bütün bilimsel analiz cihazlarına meraklıyım, vakum sistemleri de o sebeple uzun süredir ilgimi çekiyor. Yer ve zaman kısıtım olduğu için şimdiye kadar ancak basit ışık spektrometreleri, mikroskop ve 3d yazıcı ile uğraşabildim. Yoksa şimdiye kesin kütle spektrometresi, x-ray düzenekleri veya thin film kaplama gibi zorlu bir işe girişmiştim. Yakında paraya kıyıp uygun optik filtreleri alıp Raman spektroskopisi yapma planım var. Arada aklıma geliyor optik kaplama yapan ufak bir şirket mi kursam diye ama batacağımı bildiğim için kendimi dizginliyorum. 30 yıl emeklilik bekleyip göreceğiz artık :)

Forum istatistikleri

Konular
9,333
Üyeler
3,860
Son üye
selimkd

Son kaynaklar

Back