Hangi dili kullanmalı

P

Poyraz_

Misafir
s.a eski yazılımcıyım bundan 10 -15 sene önce delphi 7 visual basic ile çalıştım şimdi tekrar uğraşmak istiyorum çoğu arkadaş c++ öğrenmemi tavsiye etti c++ hakkında bilgi almak istiyorum internette araştırdığım kadarıyla c++ da komponent göremedim sadece kod yazılan sayfa var c++ ile neler yapılabilr bilgi almak istiyorum...

C/C++ dilleri, birim zamanda yapılması gereken işlem sayısının çok yüksek olduğu uygulamalarda bereketli oluyor. Mesela bir grafik kütüphanesi, şifreleme algoritmaları, oyun programları, işletim sistemi çekirdeği, aygıt sürücüleri vs. Bu dilleri iyi seviyede öğrenmek uzun zaman alıyor, sabırlı ve inatçı bir şekilde sürdürmen gerekiyor. Eğer amacın çok yüksek işlem sayısı gerektiren programlar değil ise, çok daha iyi alternatifler var. Mesela diyelim bir dizinde bulunan dosyaların içeriğinde bazı değişiklikler yapman gerekiyor. Eğer bunun için C/C++ da program yazarsan, bunun için saatlerce, belki de günlerce uğraşman gerekir, ve hala gözden kaçan sorunlar kalabilir. Ama böyle bir programı perl veya python dillerinde çok hızlı bir şekilde yazarsın ve daha az bug ve sürprizlerle karşılaşırsın.

Eğer amacın çok yüksek işlem sayısı gerektiren programlar değil ise, çok daha iyi alternatifler var.
böyle bir amacım yoktur ... yani aslında delphi 7 bile işimi görür aslında ben biraz da yazılımla elektroniği buluşturan programlar yapmak projeler yapmak istiyorum ... payton nasıl bir peki ? ondan sadece kod mu yazılıyor komponenet var mı onda ???

böyle bir amacım yoktur ... yani aslında delphi 7 bile işimi görür aslında ben biraz da yazılımla elektroniği buluşturan programlar yapmak projeler yapmak istiyorum ... payton nasıl bir peki ? ondan sadece kod mu yazılıyor komponenet var mı onda ???

Eğer elektronik sistemleri doğrudan kontrol etme amacın varsa, böyle uygulamalarda zamanlama önemlidir çoğu durumda. Elektronik sistemle haberleşen FİRMWARE yazılımları ya C/C++ veya bazan Assembly dilinde yazılır. Mesela Arduino programlarının neredeyse tamamı C/C++ programıdır.

Eğer elektronik sistemleri doğrudan kontrol etme amacın varsa, böyle uygulamalarda zamanlama önemlidir çoğu durumda. Elektronik sistemle haberleşen FİRMWARE yazılımları ya C/C++ veya bazan Assembly dilinde yazılır. Mesela Arduino programlarının neredeyse tamamı C/C++ programıdır.
evet ardunio c++ tabanlı ...
delphinin en son sürümü hangisi var acaba ???

Yeni bir proje için Delphi kullanmamak lazım. Delphi'yi artık sadece eskiden bu dille yazılmış programların bakımını yapanlar kullanıyor, kimse bu dille yeni program geliştirmiyor.

C/C++ öğrenmek için en iyi işletim sistemleri Linux ve MacOS. Linux'da kullanılan GCC derleyicisi ve MacOS da kullanılan Clang derleyicisi, son derece modern ve standartları çok yakından takip ediyor. Windows'da boşuna vakit kaybetmemek lazım. Bill Gates'in standartlarla falan işi yok, boyuna kafasına göre birşeyler değiştirip uyumsuzluk yaratmakla meşgul. MSVC6 da çalışan program MSVC7 de çalışmaz, 7'de çalışan express'de çalışmaz. Express'de çalışan program ondan sonraki ile çalışmaz. Bundan sonraki MSVC yi de paralı yaparlar, sonra tekrar bedava yaparlar ama bazı kısıtlamalar getirirler. Windows altında iş yapmak kölelik :mad:

Component denen şey bir Windows teknolojisi, C++ değil. C/C++ kendi dil tanımında COM yok.

Component denen şey bir Windows teknolojisi, C++ değil. C/C++ kendi dil tanımında COM yok.

PEK ANlıyamadım mesela visual basic delphi de fom var form tasarımı yapıyoruz sayfaya butonlar düğmeler ekliyoruz bunlar c++ var mı demek istedim ben ç....

Eğer linux işletim sistemini kurarsan, linux ile birlikte GCC derleyicisi de ya kurulu olarak geliyor yada linux içindeki paket yöneticisi ile kolayca kurabiliyorsun.

Windows için de şimdilik bedava olan visual studio community var

Eğer linux işletim sistemini kurarsan, linux ile birlikte GCC derleyicisi de ya kurulu olarak geliyor yada linux içindeki paket yöneticisi ile kolayca kurabiliyorsun.

Windows için de şimdilik bedava olan visual studio community var

EYVALLAH SAOL teşekkür ederim... linux yok bende hiç kullanmadım...
peki size şunu sorayım bir devre olacak üzerinde 10 adet led var usb port ile bu devreyi kontrol edecez mesela bilgisayardan program mı 1 nolu ledi seçince 1 nolu led yanacak 2 ye basınca 2 nolu led yanacak böyle birşey nasıl yapılır yada programlama dili daha uygun olur ???

Bu işi doğrudan Arduino ile yapabilirsin. Böyle yapınca zaten C++ kullanmış oluyorsun.

Bu işi doğrudan Arduino ile yapabilirsin. Böyle yapınca zaten C++ kullanmış oluyorsun.

:D işte bende ardunio c++ bilgisi yok ...neyse saol usta ...
olmadı şöyle stok takip gibi küçük bir progam yazabilirmiyiz acaba elimiz deki elektronik eşyaları kontrol etmek amaçlı....

C/C++ için Windows'ta bir derleyici önerebilir misiniz?

:D işte bende ardunio c++ bilgisi yok ...neyse saol usta ...
olmadı şöyle stok takip gibi küçük bir progam yazabilirmiyiz acaba elimiz deki elektronik eşyaları kontrol etmek amaçlı....
Aklın C# da, Gönlün C++ da :katil2:
Bence Arduino ile başla. Bayağı bir ufkun genişler. Onlarca örnek var nette. Dil bilmene bile çok fazla gerek yok. Yaparken öğreniyorsun zaten.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
9,190
Üyeler
3,746
Son üye
oO_Felix

Son kaynaklar

Back