TEKNİK BİLGİLER:
Çoğu arkadaşlar eski PC ye yeni işletim sistemi kurma konusunda ön yargılı davranıyorlar.
Yeni işletim sistemlerinde bulunabilen çoğu komutları eski donanımlar desteklemeyebilirler. Ya da donanım yanlış ivmelendirilebilir.
Windows 98 destekli bir PC ye Win7 veya 10 kurmaya çalışırsak mevzu anlaşılabilir.
İlk önce bilinmesi gereken şey anakart özellikleridir. Çünkü bir PC de en önemli bileşen anakartlardır. Anakartın veriyolları yeterince hızlı değilse yüksek hızlı işlemci takmanın da anlamı olmaz.
Arkadaşın anakartını inceledim.
10955 eklentisine bak
En önemli bileşenlerden olan ICH7 chipset. Bağlı olarak G41.
Daha önceki mesajımda belirttiğim üzere bu anakart 1333MHz veriyolunu OC (Over Clock) ile desteklemektedir.
ICH7 chipset ile SSD den fazlaca performans beklenilmez. Sadece SSD'lerin erişim hızı avantaj yaratacaktır. Sata II burst hızı 300MB/sn civarında olduğunu düşünürsek SSD ile max 200MB/sn lik okuma hızı elde edebiliriz.
İyi konfigure edilmiş 7200RPM bir HDD ile 130-150MB/sn hız elde edebiliyorsak, SSD farkı da fazlaca olmayacaktır.
LINUX seçimi...
Aynen windows tabanında olduğu gibi yeni sürüm çoğu linux eski donanımlarda sorun yaratabilmektedir.
Bu sebeple birçok linux sürümü yayınlanmakta ve özellikle donanım desteği bildirilmektedir.
Çoğu linux sürümleri ve LTS (Long Therm Support) sürümler uzun süreli destek veren sürümlerdir.
Ayrıca linux Mint sürümleri doğrudan LTS özelliklidir.
Ancak yeni sürüm linux kurmak yerine önce eski sürüm linux kurularak sistem performansı değerlendirilmeli ve gerekirse çekirdek güncellemeleri ile sürüm upgrade edilebilmektedir.
Çekirdek güncellemeleri risk teşkil ettiğinden dolayı bu seçenek özellikle güncellemeler kısmında belirtilmiştir.
Linux kurma konusunda en önemli unsur destek alabileceğin bir arkadaş olmasıdır.
Çünkü linux kurulumu, güncellenmesi ve bazı eklentilerin kurulabilmesi için tecrübe gerekmektedir. Bu sebeple herhangi bir arkadaşının kullandığı bir linux sürümü var ise aynı sürümü kurup, arkadaşından destek alabilirsin.
Benim PC de eski tip olduğu için LUBUNTU sürümünü kullanmaktayım. Ancak testlerimde açıkça gördüm ki benim PC yeterince hızlı olmasına karşın LUBUNTU 14:04 sürümünden sonra kararlı çalışmamaktadır.
Sürüm eski olsa da ben bu PC ile video render dahil birçok ağır işleri rahatlıkla yapabilmekteyim.
Dizüstü PC de ise birçok linux sürümü mevcut olup, UBUNTU STUDIO14:04, Linux mint KDE (En ağır sürüm) Mint cinnamon ve test amaçlı birçok sürüm kurup kullanmaktayım. Ancak dizüstü PC de daha düşük hızlı olduğu için elbette daha eski sürümleri yüklemekteyim.
ÖNERİLER:
Lubuntu14:04 Mint cinnamon18:1 ya da UBUNTU STUDIO tercih edecek olursan her türlü destek sağlarım.
GNU/Linux dağıtımları, özgür yazılım haberleri, açık kaynak projeleri, kurulum rehberleri hakkında en güncel içerikler burada.
www.sistemlinux.org
Tabii ki anakart yapılandırılması oldukça önemlidir. Bu yapılandırılmadaki en önemli unsur ise DUAL CHANNEL RAM kullanımıdır. Yani 2 slot RAM kullanmalısın. RAM miktarı ve tipi çok önemli değildir. Tek slot DDR3 yerine 2 ayrı slot DDR2 RAM kullanmak daha iyidir.
Anakartın veriyolu OC suz 1066MHz olduğuna göre DDR2 RAM için 800MHz veya 1066MHz kullanılabilir.
DİSK YAPILANDIRILMASI
Eğer çift işletim sistemi kuracaksan sistem diskinin yapılandırılması önemlidir.
Benim sistem diskim.
10956 eklentisine bak
Görüldüğü üzere windaws7 için ve lubuntu için 50 şer GB alan ayrılmıştır.
Swap ve ayrılmamış alanlardan sonra geri kalan 130GB lık bölüm depo olarak tahsis edilmiştir.
Herhangi bir download işlemi depo içerisine indirilir ve gerekirse virüs böcüğü taraması sistem diskinden bağımsız olarak yapılabilir. Böylece daha güvenli bir tarama gerçekleştirilir. Sağlıklı uygulamalar daha sonra harici diske kaydedilerek saklanabilir.