Hangi linux u kurmalıyım?

Sadece aklıma takılan SSD ler sata3 görmeme gibi bir durum olur mu acaba...

Olmaz gibi.

sata.png

Onada çözüm buldum kafamda... Notebookta bundan var :

1622059748185.png

Bir ara söküp masa üstüne takacam sorunsuz çalışıyor ise aynısından sipariş edecem...

Şimdi öğrenmek istiyorum ve kafam karıştı. Bu arada e8400 ü aldım :)

İşlemci bilgileri :

1333 Mhz Fsb diyor. Ama dediğin gibi sanırım bu işlemci 333mhz x 9 = 3ghz saat hızında çalışıyor. Şimdi işlemci frekansı ne olursa olsun işlemciye veri giriş çıkış hızı 1333mhz değil mi?

Eğer senin program SDRAM'i sırayla veri ile dolduruyorsa, o zaman BUS hızı belirleyici olur. Ama gerçek bir programda durum böyle değil ve data cache önemli bir fayda sağlar, efektif hız da bus hızından yüksek olur.

1 TL'ye 1 GB kapasite alabiliyorsan fiyat iyidir. Üstüne çıktığında fazla ödüyorsun.

Alacağın en kötü SSD bile senin cihazda ciddi performans artışı sağlar.

Bence eski bir sistem olduğu için en düşük maliyete odaklan.

Aşağıdaki bir benzer sistemi 60 GB SSD ile Windows 10 işletim sistemi kurup aylarca kullandım.

Şimdi ihtiyaç fazlası diye ilana koydum ama bu şekilde hiç sorunsuz PDF düzenleme ve Firefox çoklu sekme ile filan işlerimi hallettim.

Intel E5300 2.60 GHz işlemci
ASUS P5G41T-M LX 775 Anakart (Aynası Mevcut)
NVidia Quadro FX580 Ekran kartı
2 GB RAM

İşlemci konusuna katılıyorum. O core duo serisinde bir güzellik var. Böyle ufak işler için 2.el alacağım zaman hep aynından almaya çalışıyorum.

Bu işlemciyi ilk çıktığı zaman bir yıl kadar kullanımdım. 4 çekirdekler ile aynı zamanlarda çıktı piyasaya ve dört çekirdekli makinelerden daha hızlı çalışıyordu.

1 TL'ye 1 GB kapasite alabiliyorsan fiyat iyidir. Üstüne çıktığında fazla ödüyorsun.

Bence eski bir sistem olduğu için en düşük maliyete odaklan.

1TL olayını anlamadım. Nasıl yani flash bellek bile 1 tl değil...:cheeky2:

Maliyet kısmını gelince sadece işlemciye 90 TL harcıyorum. 120gb ssd ve 4gb tek rem i atıl sistemlerden ücretsiz temin ettim. Hep sen mi ücretsiz temin edecen :D

Bu bilgisayar en az 8 yıllık. bu güncelleme ile bir sekiz yıl daha iyi kötü gider...

Ne güzel, matrix'ten kurtuldun demek :katil2:

Benim bu mint saçmalıyor bazen... Linux acemisi oldugumdan donanımıda test edemiyom. En iyisi windows kuracam test edecem sonra tekrar linux kuracam hatta çift sistem kuracam...

Artık donanım 1 tık daha iyi olduğuiçin ubuntu olurmu bu bilgisayara..

Benim bu mint saçmalıyor bazen... Linux acemisi oldugumdan donanımıda test edemiyom. En iyisi windows kuracam test edecem sonra tekrar linux kuracam hatta çift sistem kuracam...

Artık donanım 1 tık daha iyi olduğuiçin ubuntu olurmu bu bilgisayara..
Lubuntuyu denedin mi?

Denemedim. Lubuntunun pembe mor tema renkleri antipati yarattı bende...
İstersen ubuntuyu bir dene kastırmazsa devam edersin. Bu arada ben ubuntunun sondan bir önceki kararlı sürümünü (Şu an 18.04) kuruyorum ilke olarak. Kararlılıkla ilgili bir problem olmasın diye. Ne olur ne olmaz :D . Zaten 5 yıl desteği var. Ayrıca kurulumdan sonra Ubuntu Restricted Extras'ı kurmayı unutma.

çoğu linux eski donanımlarda sorun yaratabilmektedir.
Yaklaşık 10 yıllık atom işlemcili netbook'a lubuntu 16.04'un üstünü kuramadım. Sorun çıkarrtı. 16.04ün de belli versiyonunun üstünü kabul etmedi.
SSD farkı da fazlaca olmayacaktır.
Aynı netbook'a ssd takviyesi yaptım ram 1gb olunca çok kastırıyordu belki ssd biraz rahatlatır dedim ama neredeyse hiçbir etkisi olmadı. Bende ssd netbookta heba olmasın diye tekrar masaüstüne taktım.

TEKNİK BİLGİLER:
Çoğu arkadaşlar eski PC ye yeni işletim sistemi kurma konusunda ön yargılı davranıyorlar.
Yeni işletim sistemlerinde bulunabilen çoğu komutları eski donanımlar desteklemeyebilirler. Ya da donanım yanlış ivmelendirilebilir.
Windows 98 destekli bir PC ye Win7 veya 10 kurmaya çalışırsak mevzu anlaşılabilir.
İlk önce bilinmesi gereken şey anakart özellikleridir. Çünkü bir PC de en önemli bileşen anakartlardır. Anakartın veriyolları yeterince hızlı değilse yüksek hızlı işlemci takmanın da anlamı olmaz.
Arkadaşın anakartını inceledim.
10955 eklentisine bak
En önemli bileşenlerden olan ICH7 chipset. Bağlı olarak G41.
Daha önceki mesajımda belirttiğim üzere bu anakart 1333MHz veriyolunu OC (Over Clock) ile desteklemektedir.
ICH7 chipset ile SSD den fazlaca performans beklenilmez. Sadece SSD'lerin erişim hızı avantaj yaratacaktır. Sata II burst hızı 300MB/sn civarında olduğunu düşünürsek SSD ile max 200MB/sn lik okuma hızı elde edebiliriz.
İyi konfigure edilmiş 7200RPM bir HDD ile 130-150MB/sn hız elde edebiliyorsak, SSD farkı da fazlaca olmayacaktır.
LINUX seçimi...
Aynen windows tabanında olduğu gibi yeni sürüm çoğu linux eski donanımlarda sorun yaratabilmektedir.
Bu sebeple birçok linux sürümü yayınlanmakta ve özellikle donanım desteği bildirilmektedir.
Çoğu linux sürümleri ve LTS (Long Therm Support) sürümler uzun süreli destek veren sürümlerdir.
Ayrıca linux Mint sürümleri doğrudan LTS özelliklidir.
Ancak yeni sürüm linux kurmak yerine önce eski sürüm linux kurularak sistem performansı değerlendirilmeli ve gerekirse çekirdek güncellemeleri ile sürüm upgrade edilebilmektedir.
Çekirdek güncellemeleri risk teşkil ettiğinden dolayı bu seçenek özellikle güncellemeler kısmında belirtilmiştir.
Linux kurma konusunda en önemli unsur destek alabileceğin bir arkadaş olmasıdır.
Çünkü linux kurulumu, güncellenmesi ve bazı eklentilerin kurulabilmesi için tecrübe gerekmektedir. Bu sebeple herhangi bir arkadaşının kullandığı bir linux sürümü var ise aynı sürümü kurup, arkadaşından destek alabilirsin.
Benim PC de eski tip olduğu için LUBUNTU sürümünü kullanmaktayım. Ancak testlerimde açıkça gördüm ki benim PC yeterince hızlı olmasına karşın LUBUNTU 14:04 sürümünden sonra kararlı çalışmamaktadır.
Sürüm eski olsa da ben bu PC ile video render dahil birçok ağır işleri rahatlıkla yapabilmekteyim.
Dizüstü PC de ise birçok linux sürümü mevcut olup, UBUNTU STUDIO14:04, Linux mint KDE (En ağır sürüm) Mint cinnamon ve test amaçlı birçok sürüm kurup kullanmaktayım. Ancak dizüstü PC de daha düşük hızlı olduğu için elbette daha eski sürümleri yüklemekteyim.
ÖNERİLER:
Lubuntu14:04 Mint cinnamon18:1 ya da UBUNTU STUDIO tercih edecek olursan her türlü destek sağlarım.
Tabii ki anakart yapılandırılması oldukça önemlidir. Bu yapılandırılmadaki en önemli unsur ise DUAL CHANNEL RAM kullanımıdır. Yani 2 slot RAM kullanmalısın. RAM miktarı ve tipi çok önemli değildir. Tek slot DDR3 yerine 2 ayrı slot DDR2 RAM kullanmak daha iyidir.
Anakartın veriyolu OC suz 1066MHz olduğuna göre DDR2 RAM için 800MHz veya 1066MHz kullanılabilir.
DİSK YAPILANDIRILMASI
Eğer çift işletim sistemi kuracaksan sistem diskinin yapılandırılması önemlidir.
Benim sistem diskim.
10956 eklentisine bak
Görüldüğü üzere windaws7 için ve lubuntu için 50 şer GB alan ayrılmıştır.
Swap ve ayrılmamış alanlardan sonra geri kalan 130GB lık bölüm depo olarak tahsis edilmiştir.
Herhangi bir download işlemi depo içerisine indirilir ve gerekirse virüs böcüğü taraması sistem diskinden bağımsız olarak yapılabilir. Böylece daha güvenli bir tarama gerçekleştirilir. Sağlıklı uygulamalar daha sonra harici diske kaydedilerek saklanabilir.

Bilgiler için çok teşekkür ederim. şimdi 120 gb ssd 500gb normal hdd var
ram olarak 4 gb ddr3 1333 tek ram veya 2x1gb ddr2 667 ram var. Bu konuda isteğim bir adet daha ddr3 ram ayarlamak

elimde boş cd kalmadı cd alayım kuracam birşeyler...

Forum istatistikleri

Konular
7,639
Üyeler
3,087
Son üye
mcanpo9751

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
az bilgili çok meraklı
Back