Sıfırdan Ayarlı Güç Kaynağı Tasarım Projesi

@Kazasker verim testi mi yapmaya calistin anlamadim, eger oysa yapmak istedigin, trafo yuksuzken giris gerilim ve voltajina bakmalisin cos@ filan es gecelim, sonra sekonder omik bir yukte iken giris gerilim ve akimini, ve cikis gerilim ve akimini ayni anda olcup sekondere transfer edilen guce bakmalisin, ben calismaz demedim sadece verim sikintili olur dedim, gereksiz guc sarfiyatini azaltacagim diye kademeli sarim yapmak istiyorsun ama trafo zaten kendisi yuksek kayba sahipse yapilan isin anlami kalmiyor, neyse yukaridaki testi yaparsan zaten asagi yukari olup olmayacagi ortaya cikar, belkide gayet guzel degerler ortaya cikar.
Evet kendimce verim testi yaptım.
Şimdi bahsettiğiniz testi anladığım kadarı ile yaptim. Giriş gerilimi 223 hem yükte hem boşta. Çıkış gerilimi de 11.75 civarında. Sekonder de aynı lambalarla test yaptım. Asansör çalışınca 11 70 oluyor. Elektriği asansör tesisatında alıyorum.

Bu arada dün trafo saran bir tesise malzeme almaya gitmiştim. Bahsettiğiniz testi orda da yapmıyor. Sarıp saçı yerlestirip kutuya atıyorlar. Elimdeki imkanlarla bu kadar oluyor. Burada yaptığım işin iyiliğini kanıtlamak gibi bir niyetim yok. O yuzden yanlış anlamayın. Konuya hakim birisiniz. Önerilerinizi uygulayıp sonucu yazıyorum sadece..
 
Muntazam saç nüve kullanılsa bile küçük boyutlu trafolarda verim nispeten az oluyor. Eğer bu trafodan %90 veya üstü verim alıyorsan bu konuda da hiçbir sıkıntı yok demektir. Gerçi verim düşük olsa da esasında problem yok. Lineer güç kaynağı yapıyorsun zaten ve bunların verimi son derece düşüktür. O yüzden eğer trafo istenen voltajda istenen akımı veriyorsa, bunu da uzun süre yapınca trafo ısısı limitlerin altında ise sorun yoktur.

Nüve kesitine göre alman gereken güç neydi? Gerçekte ne kadar güç alıyorsun?
 
Hala calisiyor ben eve geçtim ısıya bakarım birazdan. Nüve kesiti olukları saymazsak Max 200w ediyor hesapta. Bu 180 watlik bir güç bağlayıp test etmem lazım. Oluklari sayarsak Max 240 wat civarı. Program bu şekilde verdi hesabı. Şuan 3 adet lamba toplamda 100 wat yükte çalışıyor
 
Kıyas olması açısından 250w bir trafonun testi.
Boşta 14v
5.7A yükte iken 13.30v
Değişim %6

Seninkinin değişim oranı %1 gibi. Gerçi biri 14 diğeri 12 olduğu için güç farkı var ama senin trafo bence gayet iyi çalışıyor.
22862 eklentisine bak
teşekkürler. sizin test sonucu da çok iyi .trafo ilgimi çekti. kademeli çıkış var galiba.
bu arada az önce dc ye çevirdim. 16 volt aldım. DC akımda aynı yükü bağladığımda 12 volta düştü. bu durumda %30 a yakın kayıp alıyorum trafodan. sonuç hüsran gibi. birazdan başka sardığım trafo ile denyeceğim aynı 12 voltta düşüm ne olacak bakalım.
 
@Kazasker ekteki devrede cok guzel, elektorda yayimlanmis vakti zamaninda, bunun benzerini kullaniyorum kademeli trafo ile, mosfetler ile kademe gecisi yapiyorum, 1 tane komutator ile kademe seciyorum ve istedigim kademenin mosfetini aktif hale getiriyorum, kutuya fan takacak yerim yoktu cok sukur ihtiyac da duymuyor, devre asiri isinmiyor. istersen lm723 e de gerek yok onun yerine tl431 gibi ucuz bir cozumde bulunabilir, opamplar tl082 kullanilabilir.
Merhaba,
Bu devreyi ben yapmıştım. Oldukça sağlıklı çalışmaktadır. Arşive bir bakayım hazır baskı devresi de olması lazım. Bulursam PDF olarak paylaşabilirim.
 
Verim hesabını şöyle yapman lazım: Maksimum gücü çekecek yükü bağla sekondere. Primer gücünü hesapla (primer voltajı x primer akımı) sonra da sekonder gücü hesapla (sekonder voltajı x sekonder akımı). Sonra da sekonder gücünü primer gücüne böl. Bu sana oransal olarak verimi verir (mesela 0.9). Yüzde olarak oranı elde etmek için de bunu 100 ile çarpabilirsin (mesela %90)
 
Bu trafo 2*12.30 volt. Sekonder 1.5 Primer ise 0.50 mm sarıldı. DC olarak 16.50 volt civarı aldım aynı yükte 12 .40 vokta düştü. Trafo çekirdeği 320 wat gücünde. Güç elektroniği den pek anlamıyorum. Normal mi. ?
IMG_20230315_141513.jpg
16788793174482815227306829954412.jpg
 
Ölçümü tamamen AC olarak yap. Doğrultursan ölçüm yapmak çok zorlaşır. Multimetrenin hem true RMS olması lazım, hem de AC+DC voltajlarda RMS ölçümü yapabiliyor olması lazım ($$$)

Çekirdek kesiti 320 VA verebilecek güçte ise, 24.6 V için 13 A alabilirsin sekonderden. Tabi bu akımı alabilmen için uygun kesitte primer ve sekonder teli kullanman lazım. Sekonder için 1.5 mm2 yetmez. Mevcut hali ile daha az akım alabilirsin.
 
@taydin abi benim cihaz AC akımı olcemiyor o yüzden bahsettigin testi sadece DC çıkış için yapabilirim. Akşam üzeri bir test devresi takip deneyeceğim. .
 
Sekonderi DC olarak ölçersen, doğru verim hesabı için doğrultucuda kaybolan gücü de hesaba katman lazım. Hatta filtre kondansatöründe bile biraz enerji kaybolur (ESR den ve başka faktörlerden dolayı).

Senin bir osiloskop da alman lazım aslında. Yoksa doğrultucu çıkışındaki ripple ne kadar göremeyeceksin. Mesela multimetre ile ölçünce doğrultucu çıkışı 30 V görünür, ama 5 A akım çekiyorken 26 V lara kadar düşüyorsa ne olacak? Regülasyon doğru çalışmayacak ve sen de devrede sorun var zannedeceksin. Halbuki sorun aşırı ripple.
 

OWON HDS242S​

yukarıda da bir arkadaş bahsetmişti. bu cihaz işimi görür galiba. ama yazın alabilirim ancak :)

 

OWON HDS242S​

yukarıda da bir arkadaş bahsetmişti. bu cihaz işimi görür galiba. ama yazın alabilirim ancak :)

hem multimetre(ortalamanın üstünde bir multimetre)
25mhz 1 kanal sinyal jeneratörü
40mhz 2 kanal skop

1S2P 18650 ile çalışıyor type-c bağklantı noktasından şarj oluyor.
 
Bütün doğrultucular, çıkışa bir yük bağlanırsa ripple üretir. Bizim için önemli olan, bu ripple nedeniyle çıkış voltajını dip noktası kaç volt? Bu dip noktasının, regülatör çıkışında istenen voltajdan şöyle 3 V veya daha yüksek olması lazım ki regülatör muntazam bir çıkış voltajı üretebilsin. Eğer buna dikkat etmezsen, mesela regülatör çıkışını 26 V yaparsın, ama regülatör girişi ripple dan dolayı bazan 25 V lara düşüyordur ve dolayısıyla regülatör çıkışında da ripple olur. Regülatör çıkışı yük ile değişmeye başlar ve sen de bilemezsin regülatör devresinde mi sorun var yoksa aşırı ripple mı sorun.

Ama osiloskop varsa, tam olarak sorunun kaynağını anlarsın. Ripple fazla ise ya daha yüksek filtre kondansatörü koyarsın yada AC voltajı arttırırsın. Regülatör sorunlu ise devreyi analiz edersin.
 
@taydin abi ya . Çok güzel bilgiler bunlar. Zaman zaman testlerde yaşadığım sorunların sebebi yukarda yazılı . Bunu hemen not alıyorum. Teşekkürler :)
 

OWON HDS242S​

yukarıda da bir arkadaş bahsetmişti. bu cihaz işimi görür galiba. ama yazın alabilirim ancak :)

Osiloskop alacaksan hemen bir tane de izolasyon trafosu sarmaya başla. Elin değmişken bir tane de bana sar :katil2:
Sen trafolara meraklı olduğun için izolasyon trafosu nedir bilirsin. Bilmiyorsan da kısaca osiloskopu korumak için kullanılan bir trafo çeşidi.
Bende tam bilmiyorum. Osiloskobumu yakmayayım diye alacaktım ama biraz pahalıydı galiba.
 
Osiloskop alacaksan hemen bir tane de izolasyon trafosu sarmaya başla. Elin değmişken bir tane de bana sar :katil2:
Sen trafolara meraklı olduğun için izolasyon trafosu nedir bilirsin. Bilmiyorsan da kısaca osiloskopu korumak için kullanılan bir trafo çeşidi.
Bende tam bilmiyorum. Osiloskobumu yakmayayım diye alacaktım ama biraz pahalıydı galiba.
owon alırsa ihtiyaç yok abi.
şebekeden tamamen izole kendi piliyle çalışıyor.
 
İzolasyon trafosunu biliyorum. Ama nüve yok tr de ona göre. Aynı smps dekiler gibi manyetik nüve kullanılıyor. Her iki sargı ayrı sarılıyor . Dün attığım videodaki örnek mesela. Nüve bulursan sarmak kolay :)
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,990
Mesajlar
102,213
Üyeler
2,518
Son üye
ceyhun

Son kaynaklar

Son profil mesajları

deneyci wrote on hakan8470's profile.
Sibonge uNkulunkulu ngokuhlukahluka asinike kona.

Bu hangi dil? :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
Back
Top