CNC nin atası

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
22,007
Programı kalemle bir forma yazıyorsun, sonra formu "programcıya" veriyorsun. Programcı, daktilo başındaki bayan :) Daktilodan kağıt şeridi alıyorsun ve makinaya takıyorsun, makinayı sıfırlayıp başlatıyorsun. Alette modern CNC lerdeki özelliklerin çoğu var.

 
Bu makinelere NC deniyor.

90'li yillarda Ankara'da Golbasi taraflarinda bir firmada delikli seritten okuma yapip oksi asetilen kesme yapan makinanin arizasiyla ugrasmistim.
Yanlis hatirlamiyorsam PDP8 kullaniyordu.
 
Son düzenleme:
Programı kalemle bir forma yazıyorsun, sonra formu "programcıya" veriyorsun. Programcı, daktilo başındaki bayan :) Daktilodan kağıt şeridi alıyorsun ve makinaya takıyorsun, makinayı sıfırlayıp başlatıyorsun. Alette modern CNC lerdeki özelliklerin çoğu var.

Moral bozmak için yazmıyorum ama Amerikaların 60 lı yıllarda inanılmaz sadelikle elektromanyetik dahil çok soyut konuları bile siyah beyaz ekranda anlattıkları şu videoları gördüğümde hep hayran kalıyorum. O yıllarda bile bilimi ve bilgiyi yaymak için ellerinden geleni yapmışlar. Bizim de yerli olarak böyle kaynaklar üretmemiz gerekir ama mış gibi değil. Bu kadar teknik ve sade bir şekilde lazım. İTÜ mesela eskiden kendi kitaplarını yazan ve basan birçok hocaya sahipti. Şimdi bu kitaplar eski hocaların tozlu raflarında, kütüphanelerde, 2.elde vs. Evet sanayide ilerliyoruz ama işin teorisinde ayakları sağlam yere basar şekilde sindire sindire değil. En azından az biraz sektöre giren birisi olarak benim izlenimim bu. Daha çok tersine mühendislik ile adamın 4. 5. maddelere kadar tartışarak getirdiği bir tasarımı ardını bilmeden biz direkt 4. adımdan atılıyoruz. Evet ürün çıkıyor belki, deneme ve prototipler sonunda yüksek başarı da getirebiliyor ama sonrası için yine tersine göz gezdirme metotları kullanıyoruz. Nihayetinde önce karşı tarafın bir örnek yapmasını bekliyor ve he onun arkasında kalıyoruz. En basit kısmı en iyi şekilde anlamadan en zor soruları formüleri ezberleyerek 4.0 ortalama ile en iyi üniversiteyi bitirsem en iyi şirkete girsem ne olur. Bunları yaparsan sonunda Türkiye oluyorsun işte. Katılmayanlar olabilir saygı duyarım. Bunlar naçizane benim fikrim.

Bu konudaki düşüncelerinizi de zevkle dinlerim.

Yine bir konuyu daha zevkle sulandırmış gibi oldum Timur abi ama kusura bakma.
 
İki tane örnek biri benim sevdiğim alandan RF modülasyonları ile ilgili, diğeri de en çok sevdiklerimin başında gelir araba diferansiyelini inanılmaz iyi anlatan bir video bu arada yıllar 1940 lar falan dikkatlice bakın yanlış değil.
 
Moral bozmak için yazmıyorum ama Amerikaların 60 lı yıllarda inanılmaz sadelikle elektromanyetik dahil çok soyut konuları bile siyah beyaz ekranda anlattıkları şu videoları gördüğümde hep hayran kalıyorum.

60 ların Amerikan nesli altın nesil idi. O adamlar ay'a ilk adamı indiren nesil. Şimdiki Amerikan neslini bunlarla kıyaslamak çok abes olur. Yeni teknolojiler artık batıdan çıkmıyor, Asya'dan, daha çok Çin ve onun arka bahçesi olan ülkelerden çıkıyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
5,948
Mesajlar
101,505
Üyeler
2,507
Son üye
30agustos

Son kaynaklar

Son profil mesajları

deneyci wrote on hakan8470's profile.
Sibonge uNkulunkulu ngokuhlukahluka asinike kona.

Bu hangi dil? :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
Back
Top