Recent content by tsahin

  1. T

    ne555 Start aldığında istemsiz çalışıyor

    RESET girişindeki POR devresi de gerekli. Sorunu çözen hem C4 ün kalkması hem de POR devresi. NE555 içindeki RS filip flop ilk power uygulandığında çıkışı belirsiz olur belli bir değere getirilmesi gerekir.
  2. T

    Ucuz Laboratuvar Tipi Güç Kaynağı

    Her bir diyot yarım dalga doğrultma yapıyor ama aralarında 180 derece faz farkı var. Toplarmlarrı alınınca yük üzerindeki gerilim tam dalga doğrultulmuş gibi oluyor.
  3. T

    Osiloskop ile şehir şebekesi üzerinde ölçüm yapmak

    Modern binalarda tüm bağımsız bölümlere (dairelere) üç fazlı elektrik gelir ve tüm bağımsız bölümlerin girişinde de KAR (kaçak akım rölesi) vardır.Bu durum şöyle bir sonucu doğuruyor.Eğer izolasyon trafosu yoksa ve osiloskobun şase krokodili nötre bağlansa bile gene de ölçüm yapılamaz çünkü KAR...
  4. T

    Kondansatör Testi

    Sızıntı akımı olduğu nasıl anlaşılacak? Frekans verilmemiş o yüzden kondansatör kısa devre değilse açık devre de değilse,üzerinden geçen akım sızıntı mı yoksa o reaktans için geçmesi gereke akım mı?
  5. T

    Osiloskop tek probla ölçüm

    O varsayımı yaparsak soruda sorulan veri hesaplanamıyor. Eğer soruda istenen devrenin frekansa bağlı kazanç faz tepkisi olsaydı söylediğiniz yorumlamalar yapılabilirdi.
  6. T

    Osiloskop tek probla ölçüm

    AC kaynağın altındaki şebekeden izole bir güç kaynağının şasesi de olabilir o nedenle kesin kısa devre denemez. Veya portatif osiloskop, veya şebekeden izole edilmiş osiloskop da kullanılmış olabilir. Çok fazla varsayım var, soru hatalı. AC kaynağın frekansının belirtilmesi gerekli ki devre...
  7. T

    MOC3021 ile dimmer devresi

    Şebeke fasının sadece negatif kısmı GNDye gider pozitif kısım köprü diyot tarafından engellenir. Yani yarım dalga doğrultulmuş 220V olur ama bunun bile rms değeri 150V lardadır gene çarpar.
  8. T

    Statik Bileklik Hk.

    öncelikle ortam rutubetini yükseltmeye çlışabilirsiniz.%60 seviyelerine gelince sorun büyük ölçüde azalır.Ama aşırı rutubet de zararlı bir kararını tutturmak gerekli.Kablosuz olan bileklikler dışında bir tane alırsanız verim alırsınız.
  9. T

    Nasıl bir mekanik tasarım olabilir ?

    Direncin watlı olması gerekli değil, kondanstördeki şarj çok kısa sürede boşalacak. Problem ark oluşan yerde hasar meydana gelmesi.
  10. T

    Arduino ile Para Sayan Kumbara

    Bu şekilde yapınca manyetik devre tamamlanmıyor.Demir nüvelerin dıştan birleştirilmesi gerekir.Yani bir C harfi gibi olacak ve C nin açıklığına para girecek.Sargılar da C nin uçlarına sarılacak. Aşağıdaki transformatörde CORE yazan yere paranın gireceği kadar çentik açılabilir.
  11. T

    Şebeke voltajı ve akımını ölçmek için çok kullanışlı aparat

    Ben kendim yalnız çalışıyorum ve kendi güvenliğimden sorumluyum.İşçi çalıştırınca herşey değişir.O resimdeki kyoritsu'yu almak,işciyi sigortalamak çok daha ucuza malolur çünkü bir tek kaza olsa ve tazminat davası açılsa varını yoğunu kaybedebilirsin.
  12. T

    Şebeke voltajı ve akımını ölçmek için çok kullanışlı aparat

    ev ortamında kullanmak için bendede var bunun benzeri ama sanayide güçlü manyetik veya elektrik alanda bunlar sapıtabiliyor.Monofaze ve trifaze değişik pirizlere göre kablolar yaptım fluke 87 multimetre ile ölçüyorum sonuca da güveniyorum.
  13. T

    Şebeke voltajı ve akımını ölçmek için çok kullanışlı aparat

    Ne gerek var kimbilir kaç paradır o.Bananaları multimetreye takmadan fişi duvara takmazsın olur biter.
  14. T

    Şebeke voltajı ve akımını ölçmek için çok kullanışlı aparat

    Sadece akım ve gerilim ölçmek için bir kablo yapmıştım. Yeni pirizlerde delikler çocuk güvenliği için kapaklı probu içeri dürterken prop çok zorlanıyor. Bir toprakli fiş üç banana jak iki buçuk mm2 lik çok damarlı kablo, iş bitti
  15. T

    Analog Osiloskop tamiri

    Bu değerlerle 15 kV gerilim altında 83 mikroamper akım çekilir ve bana kalırsa biraz yüksek. Onun yerine 8.2 mega ve 82 tane 10 mega direnç seri bağlanırsa sadece 18 mikroamper çekilir daha az yükler.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,789
Mesajlar
99,024
Üyeler
2,464
Son üye
s4met

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top