Ahmet
S38>S85
HI LINK besleme devreleri ile uğraşırken bu dediğin çarpılmayı yaşamıştım abiGND-AC ile GND yi birleştirmek tek başına birşeyleri patlatmaz. Ama bunu yaptıktan sonra osiloskop ile devrede ölçümler yapmaya başlarsan birşeyler patlayabilir. Mesela osiloskopun GND krokodilini devrenin GND sine bağladın (aklına da hiçbirşey gelmedi), ama GND de ŞEBEKE FAZI var (bunun olma ihtimali %50). Bu durumda FAZI toprağa bağlamış olursun ve sigorta atana kadar geçen 20 ms gibi bir sürede neler olacağını bilemezsin. Birşeylerin patlayacağı kesin ama.
Veya "hmm şu mikroişlemci çıkışında kaç volt var?" deyip multimetrenin siyah probunu GND ye değdiriyorsun ve o sırada da GND ye kendin dokunuyorsun ve çarpılıyorsun
5volt olan modeli ile besleme yaparken bu HI LINK ısınıyor mu diye sağını solunu ellerken eksi tarafına dokundum beni bi salladı.
O günden beri pek sıcak bakmıyorum bu hi link'lere ben sanıyordumki içinde minimal bir düz trafo var(bunun adını bilmiyorum primer/sekonder E ve I şeklinde saclarıdan yapılmış trafonun teknik ismi ney?)
Böyle bir düzen köprü diyot ve regülatör vaar sanıyordum meğersem aşşağıda verdiğim şemadan varmış içinde
Bu AC-DIMMER konusunu daha detaylı işleyeceğim mutlaka forumda.