30 euro limiti beğenmiyordunuz, güncelleme geldi

Bir arkadaşımın Bulgarıstan'dan kaçak viski getiren tanıdığı var. Elektronik de getirebilir mi acaba? :)

Şöyle bir söyleme denk geldim. Asparagas haber yapacak biri değil.

Screenshot_20250827_110833_X.jpg

Ciddi basında böyle haberler var..ama bu tür bir çalışma olmadığını söylemiş bakanlık kaynakları.

Bildiğim kadarıyla bir mal ithalat rejimine tabi olursa, zaten KDV, ÖTV ne varsa alınıyor. Yani buradaki yeniliik KDV ve ÖTV nin gelmesi değil. Ne alırsan al, herşeyin ithalat rejimine tabi olması. Yani 1 dolarlık bir SMPS kart alırsan bile en az 15 bin TL gümrük masrafı ödeyeceksin.

Çok sıkıldım ama bu işten. Yani git bilmem ne holdingten topla vergiyi de hazine açığını kapat, ne diye benim aylık dışarıya verdiğim 1000lira paraya göz dikiyorsun? Ki onunda vergisini veriyorum hani vermesek ona da eyvallah. Sanki yerli olarak üretiliyormuş bir çok şey gibi... ffs..

Bu haber yalanlandı, ama bu ülkenin hali beni de delirtmeye başladı. hiç bir projeyi yapamaz hale geldik, sadece yaşamak için yaşatmaya çalışıyorlar insanları, hiç bir hobileri olmasın, işlerine-okullarına gidip gelsinler, hayatta kalsınlar ölmesinler yeter. aç olsalar da sıkıntı yok, yeter ki vergilerini versinler. yurt dışına çıkana kadar idare edicez sanırım, böyle rezil bir sistem olamaz.

Bu haber yalanlandı, ama bu ülkenin hali beni de delirtmeye başladı. hiç bir projeyi yapamaz hale geldik, sadece yaşamak için yaşatmaya çalışıyorlar insanları, hiç bir hobileri olmasın, işlerine-okullarına gidip gelsinler, hayatta kalsınlar ölmesinler yeter. aç olsalar da sıkıntı yok, yeter ki vergilerini versinler. yurt dışına çıkana kadar idare edicez sanırım, böyle rezil bir sistem olamaz.
ne alırsan al 1 sana 2-3-4-5 tane de devlete alman lazım ://

Ben de katılıyorum. Gerçekten de Çin modeline geçmiş bulunuyoruz sanki. Vatandaş olarak çiftlik hayvanları gibi değerlendiriliyoruz etimizden sütümüzden her şeyimizden faydalanılıyor. Hukukumuz bile o seviyeye gidiyor. Kaçak göçmenler de katlanılmak zorunda olunan yaban hayvanları gibi, sansarlar kediler kuşlar, fareler... Faydasızlar Ama mücadele etmek de maliyetli, varsın Çiftlik hayvanlarını biraz rahatsız etsinler, yemden de biraz fire versek ne olacak ki :) .

Ben de katılıyorum. Gerçekten de Çin modeline geçmiş bulunuyoruz sanki. Vatandaş olarak çiftlik hayvanları gibi değerlendiriliyoruz etimizden sütümüzden her şeyimizden faydalanılıyor. Hukukumuz bile o seviyeye gidiyor. Kaçak göçmenler de katlanılmak zorunda olunan yaban hayvanları gibi, sansarlar kediler kuşlar, fareler... Faydasızlar Ama mücadele etmek de maliyetli, varsın Çiftlik hayvanlarını biraz rahatsız etsinler, yemden de biraz fire versek ne olacak ki :) .
Çin modeline sosyal açıda belki geçmişizdir, ama ekonomik olarak geçsek çok daha iyi bir halde olurduk emin olun. Adamların taobaosu var, kendi içlerinde bir dünya onlar, wechat, dingtalk, alibaba, vs vs. tamamen bir ekosistemleri var, kendi kendini döndürebiliyor insanlar, bütün elektronik vs üretimi orda olduğu için insanlar alabiliyor istediğini, hatta belki sosyal açıda çinden çok daha kötüyüzdür. 5 yılda %1366 ete zam gelmiş. en çok zam yapan ikinci ülke bulgaristan, onlarda bile %80. insanlar nasıl hala yaşıyor, nasıl ses çıkarmıyorlar, bu nasıl bir bastırılmışlık, korkutulmuşluk, aklım almıyor benim. herkesin tuzu kuru sanki. hayatta kalmayı yaşamak sanan bir millete döndük.

Sanırım konuyla ilgili farklı planlar var. Yurtdışı limiti ya kalkacak ya da çok daha düşük bir seviyeye inecek ama ana akım sitelerden yurtdışı alışveriş aracı firmalar üzerinden devam edecek. Konuyla ilgili bazı firmaların birkaç ile çok ciddi yatırım yaptığını duydum. Amaç tabi sadece bize temudan aliden ürün getirmek değil, diğer gümrük ticaretinin yanında bundan da faydalanmak.

Sanırım konuyla ilgili farklı planlar var. Yurtdışı limiti ya kalkacak ya da çok daha düşük bir seviyeye inecek ama ana akım sitelerden yurtdışı alışveriş aracı firmalar üzerinden devam edecek. Konuyla ilgili bazı firmaların birkaç ile çok ciddi yatırım yaptığını duydum. Amaç tabi sadece bize temudan aliden ürün getirmek değil, diğer gümrük ticaretinin yanında bundan da faydalanmak.
Büyük pazar yeri firmalarını daha çok besleyeceğiz yani. Memlekette ne kadar çok para varmış ver ver, dağıt dağıt bitmiyor arkadaş.

Köprünün ortasında kuyruk oluyor. 1 memur daha istiyoruz.

Neticede devlet şunu diyor. Tedarikçiler kurun, müşterilerden siparişleri toplayın, ithalatı gerçekleştirin.

Ama şunu hesaba katmıyor: Eğer özgün ARGE yapıyorsan, sana lazım olan komponentler standart olarak yerli sitelerde stokta olmuyor. Stok dışı bile görünmüyor, hiç yok! Böyle bir firmanın sıklıkla yurt dışından komponent tedarik etmesi gerekiyor. Benim çalıştığım bütün firmalarda her gün çok sayıda kargo geliyordu. Eğer bir ülke ARGE'yi desteklemek istiyorsa, bu tedariği olabildiğince kolaylaştırması lazım.

Ama bizim ülke ne yapıyor? ARGE firmasısın ve yurt dışından ayda diyelim 10 kere değişik transistörler, entegreler ve benzeri Türkiye'de bulunmayan komponent getirteceksin. 10 kere ithalat yapman lazım, 200 bin TL gümrük masrafı yapman lazım. Amcası, dayısı, tanıdığı olan, hiç gümrük vergisi vermeden işini hallediyor. Geri kalanlar da bu parayı ödeyeceğine ya ARGE yapmıyor, yada yurtdışında ofis açıyor.

biz startup-garaj kültürüne aşina değiliz. ar-ge deyince akla en ufak 40-50 kişilik teknokent bünyesinde kobiler veya aselsan-havelsan geliyor.
halbuki tüm dünyada en büyük değeri yaratan yenilikçi startuplar.

biz startup-garaj kültürüne aşina değiliz. ar-ge deyince akla en ufak 40-50 kişilik teknokent bünyesinde kobiler veya aselsan-havelsan geliyor.
halbuki tüm dünyada en büyük değeri yaratan yenilikçi startuplar.

Startup kültürü gelse de gümrük musibeti devam edecek. Almanya'da da 150 Avro limiti varmış. Ama 150 yi geçen ürünlerde ne oluyor bilmiyorum. Tahminim, gümrük binasına gidip veriyorsundur vergiyi, alıyorsundur malı. Bizdeki gibi 1 dolarlık mala 15 bin TL alıp seni bir de iki hafta bekletmiyorlardır.

Forum istatistikleri

Konular
8,197
Üyeler
3,261
Son üye
msrc

Son kaynaklar

Son profil mesajları

erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Back