Mikro Step
Kıdemli Üye
Bu konuda gecmiste herhalde 10 kez deneme yapmisimdir.
Youtube videolarindaki tarifleri izledim fakat cok basarili olamadim.
Sorunumun boya kaynakli oldugunu dusunuyorum.
Konuya ilgi duyanlar da deneyimlerini paylasirlarsa iyi olur.
Konuyu kisaca ozetlersek aluminyum malzemeyi once yaglarindan temizliyoruz.
Bu amacla deterjanli sicak su ile yikayip ardindan alkol ile siliyorum. Ardindan kostik soda cozeltisinde kisa sure bekletiyorum.
Bu asamada kimyasal asinma oluyor ve kirli yerler varsa kendini ele veriyor.
Yalniz bu islem aluminyumu cok hizli asindirdigi icin dikkatli davranmak gerekiyor.
Temizlik ardindan yikamaya geciyorum. Saf su ile yikama gerekiyor fakat basarisizligimin bir diger sebebi musluk suyu kulllanmam olabilir bilmiyorum.
Yikama ardindan sulfirik asit cozeltisinde elektroliz islemi yapiyorum. Detaylarini (kac amper, polarite ve karsit elektrod cinsini hatirlamiyorum ) sonra yazariz.
Bu islem sonucunda aluminyumun yuzeyinde mikroskopik oyuklar aciyor.
Ardindan suyla tekrar bir temizlik.
Basarisizligimin bir sebebi bu asama olabilir. Cunku olusturulan mikroskopik oyuklarin kapanmamasi (tikanmamasi) gerekiyor.
Bu islem ardindan bir tencerede kaynattigim suya toz boya ekliyorum.
Ardindan aluminyum malzememi 60 derecelere sogumus suya atiyorum.
(Telle asiyorum)
Iste bu islemde boya partikulleri olusturdugumuz oyuklarin icine girip hapsolmssi gerekiyor.
Eger boya partikulleri oyuklardan daha kucuk degillerse boya tutunamiyor. Illaki oyuga girip sikismasi lazim.
Ardindan kaynar suda bekletiyorum sonra da soguk suda yikiyorum. Bu islemler oksitlesme ve mikroskopik oyuklarin kapanmasina neden oluyor. Yani boylarimizin ustu aluminyum oksitle kapaniyor ve boya hapsoluyor.
Bu islemler sonucunda toz boyam cok canli olsada eloksal islemi sonucunda ya belli belirsiz hafif bir renk tonu yada bazi kisimlarda koyu bazi kisimlarda belirsiz renklenme olusuyor.
Kisacasi beni tatmin eden sonuca ulasamadim.
Toz boya olarak kumas boyalari denedim.
Inkjet yazicinin murekebiyle banyo olusturup denedim.
Sonuclarin hepsi olumsuz oldu.
Benzer deneyimleriniz varsa ogrenmek isterim.
Youtube videolarindaki tarifleri izledim fakat cok basarili olamadim.
Sorunumun boya kaynakli oldugunu dusunuyorum.
Konuya ilgi duyanlar da deneyimlerini paylasirlarsa iyi olur.
Konuyu kisaca ozetlersek aluminyum malzemeyi once yaglarindan temizliyoruz.
Bu amacla deterjanli sicak su ile yikayip ardindan alkol ile siliyorum. Ardindan kostik soda cozeltisinde kisa sure bekletiyorum.
Bu asamada kimyasal asinma oluyor ve kirli yerler varsa kendini ele veriyor.
Yalniz bu islem aluminyumu cok hizli asindirdigi icin dikkatli davranmak gerekiyor.
Temizlik ardindan yikamaya geciyorum. Saf su ile yikama gerekiyor fakat basarisizligimin bir diger sebebi musluk suyu kulllanmam olabilir bilmiyorum.
Yikama ardindan sulfirik asit cozeltisinde elektroliz islemi yapiyorum. Detaylarini (kac amper, polarite ve karsit elektrod cinsini hatirlamiyorum ) sonra yazariz.
Bu islem sonucunda aluminyumun yuzeyinde mikroskopik oyuklar aciyor.
Ardindan suyla tekrar bir temizlik.
Basarisizligimin bir sebebi bu asama olabilir. Cunku olusturulan mikroskopik oyuklarin kapanmamasi (tikanmamasi) gerekiyor.
Bu islem ardindan bir tencerede kaynattigim suya toz boya ekliyorum.
Ardindan aluminyum malzememi 60 derecelere sogumus suya atiyorum.
(Telle asiyorum)
Iste bu islemde boya partikulleri olusturdugumuz oyuklarin icine girip hapsolmssi gerekiyor.
Eger boya partikulleri oyuklardan daha kucuk degillerse boya tutunamiyor. Illaki oyuga girip sikismasi lazim.
Ardindan kaynar suda bekletiyorum sonra da soguk suda yikiyorum. Bu islemler oksitlesme ve mikroskopik oyuklarin kapanmasina neden oluyor. Yani boylarimizin ustu aluminyum oksitle kapaniyor ve boya hapsoluyor.
Bu islemler sonucunda toz boyam cok canli olsada eloksal islemi sonucunda ya belli belirsiz hafif bir renk tonu yada bazi kisimlarda koyu bazi kisimlarda belirsiz renklenme olusuyor.
Kisacasi beni tatmin eden sonuca ulasamadim.
Toz boya olarak kumas boyalari denedim.
Inkjet yazicinin murekebiyle banyo olusturup denedim.
Sonuclarin hepsi olumsuz oldu.
Benzer deneyimleriniz varsa ogrenmek isterim.
Son düzenleme: