Oto amfi ters bağlantı sorunu

goktug.59

Üye
Dün gece dalgınlıkla amfiye + - ters verdim ve sanırım amfi yandı. Amfide 4 adet MUR1620CT, 12 tane irf3205, 8 tane de irf640n var.

MUR1620CT leri söküp amfiye voltaj verdiğimde amfi açılıyor, mur1620ctleri takıp 12 tane irf3205leri söktüğümde amfi açılıyor,
İrf3205ten bi tanesini takınca mosfet aşırı ısınıyor amfi kırmızı yakıyor. Nerede sorun olabilir?
14610.jpg

Burada sistematik olarak kontrol etmen lazım. Bu tip amfiler iki ana bloktan oluşuyor:

* Boost converter. Bu blok, 12V akü gerilimini yükseltiyor.
* Power amplifier. Bu blok da, yükseltilmiş olan voltaj ile çalışan bir amfi.

Öncelikle boost converter kısmının bağımsız çalıştığını teyit et. Bunun için, bir şekilde devreyi inceleyerek amfi katını devreden çıkar. Eğer boost converter çalışıyorsa, o zaman power amplifier kısmına odaklan.

IRF3205 datasheet'ine bakarsak, bunun RDSon 8 miliohm olan bir MOSFET olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla bu, SMPS anahtarı. MUR1620CT lar da sekonder doğrultucusu.

Yani senin IRF640N leri sökmen lazım. IRF3205 ve MUR1620CT ları takman lazım. Sonra da amfinin DC bus voltajının oluştuğunu görmen lazım. Bu voltajın değeri o amfide nedir bilmiyorum ama 12 V un üzerinde bir değer olur bu. Bunu görmeden, class D amfi tarafı ile ilgili yapacağın hiçbir inceleme anlamlı olmaz.

1767955874207.png

Bence öncelilke dümdüz bir şekilde ilerleyerek polarize kapasitörlerini kontrol et, ters besleme verdiysen polarize kapasitörlerinden herahangi birinin patlamamış olma ihtimali çok düşük.

Amfi kartı üzerinde sigorta göremedim ama sigortası vardır muhakkak, sigortası yanmamış olsa bile değiştirmekte fayda var.

Eğer multimetren varsa mosfetlerin hepsini kontrol et bence eğer ısınma sorunu yaşıyorsan bazıları anahtarmala yapmıyor olabilir. Değiştirmen gereken mosfetler olabilir.

IRF3205 datasheet'ine bakarsak, bunun RDSon 8 miliohm olan bir MOSFET olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla bu, SMPS anahtarı. MUR1620CT lar da sekonder doğrultucusu.

Yani senin IRF640N leri sökmen lazım. IRF3205 ve MUR1620CT ları takman lazım. Sonra da amfinin DC bus voltajının oluştuğunu görmen lazım. Bu voltajın değeri o amfide nedir bilmiyorum ama 12 V un üzerinde bir değer olur bu. Bunu görmeden, class D amfi tarafı ile ilgili yapacağın hiçbir inceleme anlamlı olmaz.

46201 eklentisine bak
640nlerin tamamını söküp 1620ctleri taktım. Test için de 1 adet 3205 takıp denedim amfi sadece kırmızı yaktı 3205te ısınma yok. Pek profesyonel değilim nasıl voltaj ölçeceğimi bilmiyorum.

3205i tam lehimleyememişim. Şimdi amfiye güç verdiğimde mavi ışık ufak yanıp sönüyor ona eşlik eden bi tır tır tır diye ses geliyor ve mosfet ısınıyor

3205i söktüğümde de amfi normal bi şekilde açılıyor maviyi yakıyor. 640nler olmadan, hala çözebilmiş değilim. Acaba 3205ler yandı mı

Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
8,775
Üyeler
3,517
Son üye
Linwelin

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Abdullah karaoglan falcon_browning Abdullah karaoglan wrote on falcon_browning's profile.
selamın aleyküm ses sistemindeki cızırtıyı hallettınızmi
"Araştırma, ne yaptığını bilmediğinde yaptığın şeydir." - Wernher von Braun
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Back