Bosch PCM 10 testereyi demir kesmek için kullanmak istiyorum

Rahmi

Yeni Üye
Bosch PCM 10 testerem var, Aluminyum kesmek için almıştım. Şimdi demir kesmek için kullanmak istiyorum.220 Volt. 1500d/d , 4800 devir gibi bir hız yazıyor. bu da demir için çok uygun değilmiş sanırım. Yeni makina arayışına girmeden bu makinada nasıl bir iyileştirme ile demir kesme konusunu halledebilirim ?

Aluminyum veya ağaç için olan karbür dişli kesme diskini çelik profil kesmek için kullanırsan, bıçak kısa zamanda perişan olur. Kesim kalitesi de berbat olur.

Özel çelik kesmek için testere diskleri var. Eğer Türkiye'de bulabilirsen, bunlarla çok fazla kalın olmayan çelik profilleri kesebilirsin. İçi dolu, kalın çelik kesmeye çalışma, buna o makinanın gücü yetmez, testere sıkışır muhtemelen.

@taydin teşekkürler.
Mekatronikçi bir arkadaş sağolsun çözümü verdi.
Bu motor 1 fazlı rotoru sargılı üniversal motor, bunu AC veya DC akım ile sürebiliyorum. DC ile sürer isem daha da iyi moment elde edebiliyorum.
Bir DC motor sürücü var 0-200 voltluk . Onunla motor hızını daha uygun seviyelere getirip kullanabilmem mümkün. Hızı düşürmek için voltajı düşürünce moment te etkilenmiş olacak. O konuyu da çamaşır makinelerinin motorları arkasında bir tako jenaratör var, benim kullanacağım DC sürücü de de tako geri besleme ile çalışma özelliği var. Motor yüke bindiğinde devir azalınca sürücü voltajı arttırıyor. Böylece devir ve moment sabit kalıyor.
gerekli olan bir kesme diski alıp, bu motor arkasına o takoyu nasıl takarım ona çalışmam gerekli.

Kesmek istediğim kutu profil. en fazla 3mm et kalınlıklı olacak.
bu işi hallolmuş gözüyle bakıyorum. Sırada kaynak işi var. elektrod kaynak makinamı kullanmıyorum diye birine vermiştim. Şimdi " gazsız gaz altı kaynak " makinası tavsiye ettiler. kullanımı daha iyi ve kolay dediler ama görmem lazım.

O alet ahşap için değil mi?. Hadi aluminyum da kesti diyelim ama demir ile hele de paslanmaz ile kullanıldığında ne gibi tehlikeler yaratacağını tahmin etmek mümkün değil. Belki tepip bıçağı parçalayacak. Belki aletin şasisi yükü kaldıramayıp dağılacak. Bence bir adet avuç taşlama alın, uygun diskle uygun teknikle kesin. Veya çok parça varsa şerit testere.

Alet aluminyum için. Uzun zaman da aluminyum için kullandım. Hatta ufak tefek demir işlrimi de gördü ama testereyi biletmem gerekti.

Motor devrini 2000d/d ye ayarlarsam sanki yeterli olur gibi görünüyor. Daire testere kullanan varsa makinasının motor devri nedir yazabilirmi ?

Demir kesmek icin disleri olan testere kullaniliyor fakat ucuz modellerde buyuk tas diskle kesiliyor ve devir sayisi yuksek.
Sendeki makinanin cok uyduruk olanina yaklasik 30..40cm capinda tas baglanmis gibi dusun.

Elindeki makineye mudahale etmek yerine bir makine daha aliver. Fiyatlari elindeki makineden cok daha ucuz olmasi lazim.

1777541076944.png

Yeni bir makina almak kolay , nereye koyacağım o sorun.
Resimdeki makina çok dandik görünüyor. Bosch PDM10 da her türlü açılı kesme var. ben bu özelliklerinden faydalanmak için araştırıyorum.

Bir bilgiye daha ulaştım. Kesme diskleri üzerinde hangi devirlerde kullanabileceğim yazıyormuş. 500 devir diyor mesela. tamam o devire de inebiliyorum ama bakalım tork yetecek mi !!!

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
9,118
Üyeler
3,699
Son üye
Evren_

Son kaynaklar

Back