0.3 - 0.5 mm kalinligindaki teneke levhayi presle kutu haline getirmek.

Mikro Step

Kıdemli Üye
Katılım
25 Eylül 2022
Mesajlar
3,443
En fazla 0.5mm kalinliginda bakir, teneke yada aluminyum levhadan RF Shieldleme kutularina benzeyen tahminen 6mm yukseliginde, 20 mm x 12mm ebatlarinda 5 yuzu kapali 1 yuzu acik kutucuk yapmak istiyorum. Fakat kutunun birlesim yerleri kesip katlama degil butun olacak.

Bu isi de kendi yapacagim pres aparati ile yapmak istiyorum. Metal levhayi olcusunde kesip prese koyup sikistirdigimda levha 5 kanerarli kutuya donussun.

Bu konuda neler konusabiliriz. Uygulanmasi gereken kuvvet devasa boyutta mi cikacaktir. Basit bir kaldirac sistemi ile kuvvet kazanci elde ederek yapabilirmiyim? Yoksa illaki kriko ile duzenek mi hazirlamaliyim?
 
0.5 mm lik bir sacı ancak hidrolik pres ve kalıp ile dediğin şekilde kutuya dönüştürülebilir diye düşünüyorum. Bir de yırtılma sorunu var. Onu aşmak için de parçanın belli bir sıcaklığa çıkarılması lazım, kalıbın kenarlarında da belli bir radyüs olması lazım ki presleme sırasında kenarları kesmesin.

Küçük çaplı işler için minyatür abkant'lar var. Ben de zamanında araştırmıştım. Bunlarla kıvırarak kutu yapmak daha verilmi olabilir.

1676286691191.png
 
Ben ne zamandır şu makinayı takip ediyorum ikinci el makina alım satım sitelerinde ama henüz düşmedi. Yenisi çok pahalı. Ama böyle bir alet olunca bütün büküm işlerini kapsar.

1676287578693.png
 
Bir zamanlar teneke kola kutusunun yapim videosunu izledigim aklima geldi.

O videoda atiyorum 1 kac mm kalinliginda gene atiyorum 15 20 cm capinda bir disk ile ise basladilar.

Ilk pres bu kalin levhayi kucuk ve kalin bir silindir kutuya donusturdu. Sonra bir sonraki pres sonra bir sonraki. Her bir presin kaliba iten kolu 15..20cm capinda dev bir seydi.

Yapmak istedigim kutu 0.5 mm gibi incecik olsa da dogrudan 0.5mm kalinlikta levhayla yola cikilamiyor olabilir.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,653
Mesajlar
97,271
Üyeler
2,438
Son üye
İbrahimSönmez

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top