Bir diyot üzerinden geçen akıma bakınca sizin simülasyonda da peak 15A yapıyor. AC kademede almışsınız ölçümü, dikkat!
200mOhm PCB yolu tasarlayacak arkadaş ise bu işten hiç anlamıyor demektir. 4-5A yolun ne kalınlıkta geçmesi gerektiği bellidir. 3.2W ısı ciddi bir ısıdır.
Modern doğrultucuların dediğiniz gibi surge akımı nominalinin kat be kat üstündedir. Peki ya ne kadar süre? Süre çok önemli. Süre vermeden surge akımdan bahsedilemez. Doğru terim, kendinden kat ve kat fazla akımlara belli bir süre dayanabilir olmalı. Burada arkadaşımız bununla ilgili bir problem yaşamayacak kanısındayım, çünkü trafonun kaçak endüktansı ve tel dirençleri yeterli olacaktır peak'i azaltmada.
Repetitive peak current değerine bakılmalı bu tarz tasarımlar yaparken. Çünkü akım sürekli olarak impuls'a benzer şekilde çekilir. Buna dikkat çekip uyarımı yaptım. İyi hesaplayın gözlemleyin dedim.
Sizin şahsınızı ya da buradaki hiç bir arkadaşı hedef almazken, ikidir dediklerimi üzerinize alınıyor ve garip sonuçlara varıyorsunuz. Lütfen bundan uzak durunuz. Yazmamı istemezseniz de yazmam asla...
200mOhm PCB yolu tasarlayacak arkadaş ise bu işten hiç anlamıyor demektir. 4-5A yolun ne kalınlıkta geçmesi gerektiği bellidir. 3.2W ısı ciddi bir ısıdır.
Şimdi 680uF çıkartıp, 10000uF kondansatör taktım. Ark gözlemlemedim. 32v'u da sağlıklı bir şekilde aktardı. Yüklü, yüksüz her türlü denedim. Bir kaç defa aç kapa yaparak bozulacakmı diye uğraştım ama bozulmadı.Yeni aldığım röleyi harici güç kaynağı ile açıkta ölçtüm. 44mA çekiyor. Sonra kablolama yardımı ile başından beri hiç çalıştıramadım 32v kademesine taktım. Bu kademeye 12vac sarısını bağlayıp testi başlattım.
1) kademe normal çalışıyor
2) röle devre üzerinde tam olarak 44mA çekiyor
3) Son çıkışta 16vdc okuyabiliyorum.
4) röle çektiği anda 12vac aktarırken "ark" oluşmadı.
Sonra 32vac sarısını bağladım devreye.
1) kademe normal çalışıyor.
2) röle devre üzerinde 44mA çekiyor.
3) Son çıkışta 44vdc okuyabiliyorum.
4) röle çektiği anda 32vac aktarırken "ark" oluşmadı.
Buraya kadar herhangi bir soruna rastlamadım. Devre gayet sağlıklı çalışıyor. Şimdi 680uF kondansatör çıkarıp, 10000uF olanı takacağım.
Eğer "ark" gözlemlersem ve röle 32v'u aktaramaz sa, sorunun 10000uF kondansatör ün şarj için yüklenmesi sonucu röleyi bozduğunu ispatlamış olacağız.
8538 eklentisine bak
Abi elimde 24v röle var 12v verince çalışmıyor. Ama senin 24v olabilir dediğin röle 12v verince çalışıyor. Dediğin testi yaptım.Bence o rölelerin kapakları değiştirildi. Onlar aslında 24 V röle Nasıl olsa ıskartaya çıktı istersen daya 24 V u bakalım ne olacak.
Şimdi abi kademe devresi üzerine yerleştirdiğim voltaj okuma devresinin kodlarını yazacağım. Bunun için nano pinine en fazla 5v vermem gerek. Devre üzerindeki voltaj bölücüye de ayar çekmem gerek. O yüzden çıkış voltajını belirlemek istiyorum.Regülasyon için bir kere 2.5 V gibi bir kayıp olacak. Bir de sen 5 A çekersen, giriş voltajındaki ripple baya fazla olacak. O ripple'in minimum değerinden 2.5 V çıkarırsan 5 A alabileceğin voltajı bulursun.
Şimdilik hedef 30 V 5 A kalsın. Voltaj artırımını sonra düşünürüz
const int lm35 = A3;
float voltaj_deger = 0;
int sicaklik = 0;
int gelen_veri = 0;
#include <LiquidCrystal.h>
LiquidCrystal lcd(13, 12, 5, 4, 3, 2);
void setup()
{
lcd.begin(16, 2);
}
void loop()
{
gelen_veri = analogRead(lm35);
voltaj_deger = (gelen_veri / 1023.0) * 5000;
sicaklik = voltaj_deger / 10.0;
lcd.clear();
lcd.home();
lcd.print("sicaklik = ");
lcd.setCursor(0, 1);
lcd.print(sicaklik);
lcd.print(" derece");
delay(1000);
}
Yok hocam sistem şuan normal çalışıyor. Sorunu buldum.lm35 1 derece için 10mV üretiyor.
Sıcaklık için voltajı 100'e bölmen gerekli.