1.5TB HD datalarım silindi.

Dede

https://www.facebook.com/End.El.San.Ltd.Sti
Masaüstü Bilgisayarımda birden fazla hard disk kullanıyorum.
Ancak standart H55 kasrtlarında ve öncekilerde SATA 3 ten fazlasını takmak problem oluşturuyor.
Donanım içinde 1 DVD sürücü, 1 SSD ve 1 HD den ibaret.
Bir arkadaşımın bana verdiği harici 2xSATA bağlayabileceğim USB aygıtla da 2 adet daha ekleyerek kullanıyordum.
1.5TB olanda bu USB aygıtın üzerinde 3 yıldan beri kullanmaktaydım. Tüm arşivim onun içindeydi.

SSD hard diski büyütüp devam etmek istedim. Zaten windows ta da sıkıntılar başlamıştı.
1.5TB çıkarı 1 lik takarak bazı eksikleri oradan gidermek istedim. Ancak her defasında USB aygıtın enerjisini keserek yaptım HD değiştirmeyi.
İlkinde farketmedim. 1.5TB yi kenara koyup diğer iki hard diskten hangisi hangisidir deyu bakarken birbirinin aynı klasörler gördüm iki hard da da.
Düşündümki daha evel bi kopya almışımdır. Neyse onlarla işim bitti bu arada birkaç kerede sistemi yeniden başlattım yeni SSD ile.
1.5TB taktım USB sürücünün enerjisini verdim....
Ahhh...!!
Ne göreyim...!!
Benim 1.5 lik sürücüde de diğer Hard ların kopyası war..!

Nasıl olur yaw falan filan deyip sistemin tüm enerjisini kapatıp bilgisayarıda resetledim.
1.5TB hard RAW formatına dönmüş erişilemiyor.

İyice endişelendim ve dedim alet bozuldu belki.
Bilgisayarın içine taktım.
Windows CHKDSK yı devreye aldı ve yaklaşık 2 saat düzeltmeye çalıştı.
Yeniden başlatıldı sistem.
Ahhh gene aynı kopya gene aynı şekilde.. FAT'i onarmış sanırım.
Ama kopya olan FAT haline gelmiş.
İçerikteki dosyalara bakmak istedim fakat bazı klasörler boş bazılarındaki dosyalarda bozuk açılmıyor.

Çaresiz formatlamak zorunda kaldım.
Ama günün sabaha karşısında hiç bir verim kalmamış olarak işi bitirdim.

Arşivime gülegüle...:mad::eek:

bozulan disk mekanik hdd ise ve verilerin üstüne yeni veri yazılmadıysa şansınız hala fazla. getdataback ile diski inceleyebilirsiniz (belli boyutun üstü için para ister) veya profesyonel veri kurtarıcılara teslim edebilirsiniz (çok para isterler)

bozulan disk mekanik hdd ise ve verilerin üstüne yeni veri yazılmadıysa şansınız hala fazla. getdataback ile diski inceleyebilirsiniz (belli boyutun üstü için para ister) veya profesyonel veri kurtarıcılara teslim edebilirsiniz (çok para isterler)
Sonuçta formata kurban oldu 20 yıllık biriken Datalar.
Dünya kadar iso arşivim wardı.
Yeniden toparlamaya çalışacağım ancak tarihi eser olanları artık bulamayacağıma eminim.

sorunun nasıl oluştuğunu tam anlayamadım. sistemde bir raid controller falan mı vardı da dikleri birbirine klonladı ?
bu tip durumlarda arızalanan diske hiç dokunmamak lazım. birçok veri kurtarma yazılımı var ve fat bozulmuş olsa bile disk üzerindeki dosyaları bulup çoğunu geri getirebiliyor. format atmış olsan dahi o diske birşey yazma ve veri kurtarma yazılımı ile tarama yap derim.

benim arşiv verileri harici bir zyxel nas üzerinde raid 1 olarak duruyor. böylece mekanik disklerden biri bozulsa bile diğerinde yedeği var.
raid 1 olduğu için de herhangi bir controller gerekmeden sağlam disk harici bir usb olarak bağlanıp verilere erişilebiliyor. ama nas olarak zyxel yerine synology öneririm.

claude 4.5 yorumu mantıklı görünüyor:

Ana Sorun: Yanlış Disk Tanımlama​

USB SATA adaptörü üzerinden diskler değiştirilirken Windows disk harflerini karıştırmış ve yanlış diske yazma yapmış.

Ne olmuş:
  1. USB adaptörde disk değiştirirken sistemi kapatmadan sadece USB'nin enerjisini kestin
  2. Windows yeni diski eski diskin harfi/konumu olarak tanıdı
  3. Bir yerlerden kopyalama/format işlemi oldu (belki otomatik sync, yedekleme programı?)
  4. 1.5TB'lik diskin partition tablosu üzerine yazıldı
  5. CHKDSK "onarım" yaparken aslında yanlış FAT yapısını sabitleyerek daha da kötüleştirdi

Şimdi Ne Yapmalısın:​

⚠️ HEMEN:​

1. O 1.5TB diski ÇIKAR ve bir kenara koy
  2. Üzerine hiçbir şey yazma, format atma, CHKDSK çalıştırma
  3. Her işlem veriyi daha da silecek

Veri Kurtarma:​

Professional veri kurtarma yazılımları dene:

Ücretsiz:
  • TestDisk (en iyi, partition table recovery)
  • PhotoRec (dosya bazlı kurtarma)
  • Recuva
Ücretli ama güçlü:
  • R-Studio
  • EaseUS Data Recovery
  • GetDataBack

Yukarıdaki mesajlardaki öneriler doğrudur. Eğer harddisk hdd ise format atmış olmanız olunması verilerin silindiği anlamına gelmiyor. Üzerine tekrar veri yazılmadığı sürece tekrar döndürülebilir.

Öncelikle size ve tüm forum ahalisine merhabalar, hayırlı işler, iyi çalışmalar dilerim!

Windows sorunlu ise bu diski harici bir disk sürücü (HDD Docking) ile düzgün bir pc ile kontrol edin. RAW format oluşmuşsa partisyon tablosu bozulmuştur. Partisyon kurtarma programlarından biriyle (Mini Tool Partition Magic gibi) yedeği geri alınabilir (partition recovery).

Hiren's BootCd, usb'ye yazdırılarak.

Ekler

• format_webp (2).webp
    format_webp (2).webp
    17.6 KB · Görüntüleme: 4
HDD tamir konusunda en detaylı bilgi ve yardıma ulaşabileceğiniz forum budur : https://forum.hddguru.com/

zamanında bozulan bir 2tb diski bu forum sayesinde kurtarmıştım. disk bir gün açılmadı ve tık-tık-tık kafa sesi geliyor diske hiç ulaşılamıyor. herşey bitti derken forumdan bu disklerin hepsinde ufak bir işletim sistemi olduğu ve aynı bir linux makina gibi terminalinden erişip çeşitli komutlar ve diagnostik işlemlerinin yapılabildiğini öğrendim. neyse diske bağlandığımda baktım ki kendi kendine bir yeniden tanımlama-bad sectörleri ayırma sürecine girmiş. bozuk sandığım diski terminalden süreci takip ederek 7-8 saat açık bıraktım. arkada işlemleri bitirdi ve diskte çok ufak bir bad sector hatası ve birkaç önemsiz dosya dışında tüm verilere ulaştım. terminalden bağlanıp ne yaptığına bakmasam arızalı diye kenara atar, ya da mekanik sorun var mı diye için açardım herhalde. terminale erişim de basit bir 115200 usb-seri çeviri ile yapılıyor.

Son düzenleme:
Artık Çok geç.
Zaten FAT yenilendikten sonra kurtarmalar da pek sağlıklı olmuyor.
Bazen bazı sektörleri başka dosyaların sektörüyle birleştirip melez bir data oluşuyorki bu da dosyanın tamamen harab olması demektir.
Sadece silinmiş dosya olsa belki çok işe yarar.
Gençliğimde çok uğraşmılığım war data kurtarmalarla ilgili.
Zaten 1.5TB veriyi sağlıklı ayıklayıp birleştirmekte ayrıca test edilmesi açısından bile büyük dert.

@czorgormez dediği mantıkla yürümüş olması olası. Bundan sonrasında verileri nasıl daha sağlıklı olarak arşivleyebilirim ve başına kaza gelmemesi için ne yapabilirim diye bakmam lazım.

İşin ilginci şu ki aygıtı bana veren zat o aygıtın kendisine ait 4TB diskte aynı hatayı yaptığını bana bende hata oluşunca söyledi.
Yani bile bile lades olmuş.
Ama benim haberim yok.
Biraz tuzak yada biraz işgüzarlık.
Uyarsa idi ona göre icabatına bakılırdı mesela.

Windowsunda bu konuda sakatlıkları war sanırım. Aynı isimle hard disk açıldı diye kardeşim refresh edilmezmi..
Yeniden oku yeniden değerlendir. Her bi pohu Cache edip içine mıçmanın alemi warmı?

bence o usb cihaz lokal bir fat tablosu vs. bişey tutuyordu ve disk değişince saçmaladı. çünkü windows ile böyle bir hatayı hiç yaşamadım.

veri güvenliği için yapılacaklar belli. synology veya qnap marka bir nas cihaz ile raid 1 sistemde çift diskli yapı oluşturup. diskleri de bu işe uygun
seagate ironwolf, wd red pro veya toshiba n300, WD gold gibi disklerden seçilecek. hatta diskler aynı marka model olacak ama müksünse aynı parti no olmayan 2 farklı satıcıdan temin edilecek. bu disklerdeki ultra önemli veriler ise otomatik bir sistem ile belli periyotlarda clouda yedeklenecek. ya da manuel backup alınacak (hırsız girebilir, yangın çıkabilir)

Ben RAID5 yapısından bir NAS kullanıyorum. Geçen ay diskin birisinde SMART hataları oluşmaya başladı. SMART en sonunda "fail" raporu verdi. Gereken prosedürü uygulayarak diski çıkardım, yenisini taktım, raid sync yaptım ve şu anda herşey normal. RAID5 in özelliği, bir tek disk tamamen bozulsa bile, yenisi ile değiştirip hiçbir veri kaybı olmadan çalışmaya devam edebiliyorsun.

Aynı yedeklemeyi sağlayan farklı seçenekler de var, mesela ZFS, ama hepsinin artıları eksileri var.

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
8,471
Üyeler
3,363
Son üye
bogdanivan4647

Son kaynaklar

Son profil mesajları

mechanic ayhanarican mechanic wrote on ayhanarican's profile.
https://www.allmystery.de almanca biliyorsan burada araştır. Yapay zekada çeviriyor gerçi.
Almanların matematik bilgisi daha iyi oluyor.
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Back