1 TB SSD 900 TL ( alim satim ilani degil )

Altair

Kıdemli Üye
Katılım
12 Kasım 2022
Mesajlar
2,731
Harddisk lazim oldu. Fiyat arastirirken 1 TB disklerin en ucuz 1.250 TL gibi fiyatlarda oldugunu gordum. Fiyat arastirma siteleri dahil sitelerde en dusuk olarak secsemde daha altina disk gorunmuyordu. Gezinirken kaza ile 900 TL olan bir disk buldum. Ihtiyaci olan degerlendirsin. Disk markasiz fakat 1.250 civarinda olanlarda oyle zaten. "daha ucuza var" diyen link atsin, iptal edip oradan alabilirim tabii. :cheeky1:

 
Fiyatı çok iyiymiş, yedekleme için bende 4 tane aldım. 2 şerli halde RAID 1 yapıp, farklı konumlarda veri yedekleyeceğim.
 
@Alt 255 diger markalarla arada 2 kat fiyat farki var, neden bu kadar ucuz, okuma yazma degerleride onlarla ayni, bu kadar fark sadece markalarin acgozlulugunden mi?
 
@Alt 255 diger markalarla arada 2 kat fiyat farki var, neden bu kadar ucuz, okuma yazma degerleride onlarla ayni, bu kadar fark sadece markalarin acgozlulugunden mi?
MArkalarin kar marjlari cok yuksek. Defalarca yok deprem oldu, yok balik kavaga cikti, yok yagmur yagmadi diye yillardir fiyatlari sisirip duruyorlar. Ozellikle RAM firmalari aralarinda anlastiklari ortaya ciktigi icin cok sayida ceza yediler. Ama uretici sayisi belli. Adamlari kapatamiyorsun da. Bir yerden sonra devletler bile goz yummak zorunda kaliyor.
 
@Alt 255 diger markalarla arada 2 kat fiyat farki var, neden bu kadar ucuz, okuma yazma degerleride onlarla ayni, bu kadar fark sadece markalarin acgozlulugunden mi?
Tek sebep o olmayabilir başka yerde 1400 TL aynı disk. Bunun satıcısı trendyol, bazen hepsiburada veya amazonda piyasanın çok altında fiyata ürünler satabiliyorlar.


 
Son düzenleme:
Gecen ay da 530 TL ye 16 GB RAM bulmustum. Arada bulursam yine bir seyler yazarim buraya.
 
Temkinli olmakta fayda var. Çok önemli veriler yedekleyecekseniz mutlaka farklı yerlerde de birer kopyası bulunsun. Bir arkadaşım ssd harddiskine yedek almış bir süre sonra (yaklaşık 4 ay gibi bir süre) yedeklerden bir dosyaya ihtiyaç duyuyor ama gel gör hdd çalışmaz durumda.
Bir olayda benim başıma geldi. Şehir dışında çalışırken usb flash belleğe ihtiyacım oldu. O an yanımda olmadığı için çarşıdan temin edeyim dedim. Gittiğim yer küçük bir yer olduğu için doğru A101'e gittim. Seçenekler arasında 128GB sandisk usb3.0 ve 128GB GoMobile usb2.1 vardı. Geçmiş zaman fiyatı tam anımsayamadım ama GoMobile olan sandiskin tam yarısı fiyataydı. A101 elemanı GoMobile almamı önerdi bende kullanıyorum abi değmez fiyat farkına filan dedi. Bende bir hovardalık yapıp ikisini de aldım. Aralarındaki hız farklılığı hariç hiçbir sorun yoktu. Taki geçen haftaya kadar. Yaklaşık 3 aydır ikisini de kullanmamıştım. Geçen hafta lazım oldu Sandisk olandaki veriler aynen duruyor GoMobile olandakilerin çoğu yok. Flash belleğin özelliklerine sağ tıklayıp bakarsam ~10GB içerisine girip boş alanda sağ tıklayıp bakarsam ~5.41GB görünmekte. Birazda şans işi gibi şibirik marka ürün kullanıp da hiç sorunu olmayan kullanıcılarda olabiliyor.
 
Temkinli olmakta fayda var. Çok önemli veriler yedekleyecekseniz mutlaka farklı yerlerde de birer kopyası bulunsun. Bir arkadaşım ssd harddiskine yedek almış bir süre sonra (yaklaşık 4 ay gibi bir süre) yedeklerden bir dosyaya ihtiyaç duyuyor ama gel gör hdd çalışmaz durumda.
Bir olayda benim başıma geldi. Şehir dışında çalışırken usb flash belleğe ihtiyacım oldu. O an yanımda olmadığı için çarşıdan temin edeyim dedim. Gittiğim yer küçük bir yer olduğu için doğru A101 gittim. Seçenekler arasında 128GB sandisk usb3.0 ve 128GB GoMobile usb2.1 vardı. Geçmiş zaman fiyatı tam anımsayamadım ama GoMobile olan sandiskin tam yarısı fiyataydı. A101 elemanı GoMobile almamı önerdi bende kullanıyorum abi değmez fiyat farkına filan dedi. Bende bir hovardalık yapıp ikisini de aldım. Aralarındaki hız farklılığı hariç hiçbir sorun yoktu. Taki geçen haftaya kadar. Yaklaşık 3 aydır ikisini de kullanmamıştır. Geçen hafta lazım oldu Sandisk olandaki veriler aynen duruyor GoMobile olandakiler çoğu yok. Flash belleğin özelliklerine sağ tıklayıp bakarsam ~10GB içerisine girip boş alanda sağ tıklayıp bakarsam ~5.41GB görünmekte. Birazda şans işi gibi şibirik marka ürün kullanıp da hiç sorunu olmayan kullanıcılarda olabiliyor.
Bir yerde uzun vadeli yedekleme için ssd'nin güvenilir olmadığını okumuştum. Zaman içinde bazı veriler uçabiliyormuş. Uzun vadeli için HDD öneriliyordu. Genel olarak çok ihtiyacım yoksa 1tb bilinmedik bir markanın ssd'sini alacağıma bildiğim bir markanın 512gb ssd'sini almayı tercih ediyorum. En azından içim rahat ediyor.
 
Ben isletim sistemi kurmak icin aldim zaten. 250 GB disk vardi ve yetmiyor. 3 TB HDD var. Isletim sistemini kurdugum anda tum kullanici klasorlerini ve dosyalarini HDD'ye yonlendiririm ilk is olarak. SSD'yi OS ve kurulu olan programlar icin kullaniyorum.

Onemli olan dosyalarimin yedeklemesini farkli bir ildeki bir makineye yapiyorum. Deprem olunca gidiyor malum her sey. Bu arada RAID olmadikca SSD'ye cok guvenmeyin zaten. Samsung gecen yil SSD diskler ile cok sorun yasadi.
 
Bahsi geçen hatalar iyi diye bilenen firmaların ürünlerininde olabiliyor RAID 1 yaptığımızda iki disk tek disk gibi çalışıyor ve bütün veriler aynı anda iki diske de yazılıyor. Aslında ben şunu yapmış oldum; Bir disk fiyatına iki disk aldım ve bunları tek disk gibi kullanacağım.


Buradaki fiyat farkına ekonomi çerçevesinde bakmak lazım. Bence Amazon'un bunu ucuz satmasının nedeni, ürünün satış hızının yavaş olması olabilir. Ürüne güvenip almışlardır ama pazarlama vb bir nedenle tahmin edilen hızda satamamışlardır. Bazen depolama maliyeti, malın tüketim hızına göre getireceği kardan daha fazla olacağı için "daha az zararla hızlı satmak" daha karlı bir çözüm olabiliyor.
 
Birde şunu eklemek lazım, SSD mekanik olmadığında entegre üreten herkes disk de üretebilir. Burada bilindik markaların AR-GE kapasiteleri yüksek olsada, buradan ayrılanların kendi işletmlerini açmaları da gayet mümkün.
 
Hocam, bu tip SSD'lerde gördüğüm ve kullandığım kadarıyla önbellek, sıcaklık sensörü bulunmuyor. Dosya kopyalarken hız düşmeleri yaşayabilirsiniz. Elektirik kesintilerine dikkat etmenizi öneririm. Fiyatına göre iyi galiba, veri yedeklemeyeceğiniz için tercih edilebilir. Bozuluncada salt okunur moda geçer, içinde kalan verileri kurtarabilirsiniz. Tavsiyem anakartınız M.2 destekliyorsa yüksek hızlı bir SSD kullanmanız.
 
Arkadasla konusurken Hikvision isimli bir firmanin oldugunu ve cok iyi guvenlik kameralari urettigini belirtti. O firma ise urunleri kaliteli olabilir dedi. Technopat ve baska bir forumda ise Hiksemi'nin sorunlu disk oldugunu ve tavsiye etmediklerini soylemis bir kac kisi ama havadan sudan konusmalar. Cunku bunu yazanlarin onerdikleri bazi diskler zaten kronik sorunlu olan modeller. Inandiriciligini kaybediyor bu durumda yazilanlar.

Disk bugun elime ulasti. Aksam 250'lik SSD'yi klonlayip denemesini yapacagim. Bir kac gun sonra tecrubelerimi paylasirim tekrar.
 
incelemesine bakmak lazım aslında önemli olan markası değil içindeki nand flash chipler ve kontrolcü. amazon'da da bazen çok iyi yurtdışı fırsatları oluyor. en fazla 2 ay önce 1tb samsung evo 960 diski vergiler dahil 1400 liraya aldım.
 
Benim sipariş de geldi. Bir tanesinin için açtım. Henüz bilgisayara bağlamadım. Linux ile nasıl test edeceğimi de çok iyi bilmiyorum ama yakında SMART testleri filan da yapar sonuçları paylaşırım.


20231019_204030.jpg
20231019_204148.jpg
20231019_204751.jpg
20231019_205551.jpg
20231019_205837.jpg
 
Haha, yalniz konu acildiginda bu disk Trendyol'daki SSD'ler arasinda 4. olmus. Bana urunlerinde indirim kuponu tanimlamazlarsa ayip ederler. :katil1: Bu konu sayesinde 100'den fazla disk satmislardir kesin. Sponsorluk istiyorum! :cheeky1:
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,989
Mesajlar
102,208
Üyeler
2,517
Son üye
Dzenit

Son kaynaklar

Son profil mesajları

deneyci wrote on hakan8470's profile.
Sibonge uNkulunkulu ngokuhlukahluka asinike kona.

Bu hangi dil? :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
Back
Top