120 kiloyu trapez mil ile 80 santim kaldırmak

Rahmi

Yeni Üye
Merhaba
Çalışma masamın üzerine 120 kiloluk bir yükü kaldırıp indirmek için bir sistem yapmayı istiyorum. 45x45 ve 45x90 sigma profiller ile bir gövde yapıp , bu gövde desteğiyle hareket edebilecek olan yük platformumu vidalı mil ile hareket ettirmek hedefim. Hareketi 24 volt , 200w, 90 derece hareket çıkışlı , 1/15 redüksiyonlu bir motor ile verebiliyorum.
Karar veremediğim ; hangi ölçüde vidalı mil ve somun işimi görür ? Bir de ; mil dikey çalışacağı için, zemine nasıl bir uç yatağı koymalıyım. ?

120 kg fazla bir yük değil. Eğer platform dikdörtgen şeklinde ise ve 4 köşedeki vidalar ile kaldırılacaksa, yük zaten 4 e bölünecek. Özel vidalı mile bile gerek yok. 4 tane M10 dişli saplama ile yapılabilir.

Eğer yanal zorlama olacaksa, o zaman bu yanal zorlamayı karşılayacak ayrı mekanik desteklerin konması lazım tabi.

Düşüncem tek bir vidalı mil ile kaldırabilmek. sigma profiller üzerinde hareket eden tekerlek araba destek sağlayacak.

İki çeşit bilyalı mil serisi var. Minyatür seri 14 mm ye kadar, standart seriler 16 mm den başlıyor. Ben olsam fiyata göre bir belirleme yaparım. 10 mm minyatür seri daha ucuz ise onu alırım. Ama belli olmaz, 16 mm standart seri daha ucuz olabilir. Dediğim gibi, yük çok az, her ikisi de rahatlıkla iş görür.

Ama mutlaka ayrıntılı hesap yapman gerekiyorsa, o zaman zaten markalı ürünlere yönelmen lazım. Mesela HIWIN marka ürünler için hesaplama formülleri dokümanlarında veriliyor. Sayfa 34 ü incele, orada örnek hesaplama var.

1775994608313.png

Profiller üzerinde hareket eden arabalar ve ona monte edilecek platform, arabalar gerekli desteği sağlayacak diye düşünüyorum. Parçanın masaya aktarımı ve masadan asansör sistemine kolay aktarımı için iki direkten oluşan bir yapı olmalı diye tasarlıyorum. Bu yapı da da vidalı mile çok yük binecek. DC motorlu aktuatörler var benzeri görev yapıyor.
Vidalı Milin tabanda olan kısmına konik rulman şartmıdır ? Yoksa standart yataklı rulman yetermi ? bundan emin değilim.

Forum istatistikleri

Konular
9,084
Üyeler
3,678
Son üye
elfdmrts

Son kaynaklar

Back