120 mA ile 60 kg tutma kuvveti

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
21,813
Bir elektromıknatıs aldım. 24V da 120 mA akım çekiyor. Üzerine de bir çelik parça koyuyorum ve elimle ayıramıyorum. Daha önce bizim kızın okul projesi için elektromıknatıs yapmaya çalışmıştım, tamamen deneme yanılma, ince kalın baya bir teli kavurdum ama elde ettiğim kuvvet bunun yakınından bile geçmiyordu :D

1709129981140.jpeg


1709129994251.jpeg
 
Bobinin DC direnci 202 Ω. Endüktansı ise 644 mH. Yani ince telden çok fazla sayıda tur kullanılmış gibi duruyor.
 
Demekki 0.1 ile oldukça fazla sarılmış.
 
Burada manyetik devrenin tamamlanıyor olması da çok önemli bir katkı sağlıyor. Oluşan manyetik alan, ortadaki çelik silindirden çıkıyor, konulan parçadan geçiyor ve dış gövdeden tekrar ortadaki silindire giriyor. Eğer ben, yüzeyi tamamen örten bir çelik parça kullansaydım, tutma kuvveti maksimum değerine ulaşacaktı.

Aynı şekilde, eğer ben sadece ortadaki silindire temas eden bir çelik parça koyarsam, tutma kuvveti oldukça zayıf olacaktır, çünkü manyetik devre tamamlanmıyor olacak.
 
Yani su ayak boyutundaki trafoyu uzerine koysak, bu elektromiknatis enerji verildiginde onu bir kac mm yukari kaldirabilir mi? :cheeky2: :emindegil1:
 
Son düzenleme:
Kaldırabilir rahat. Ben bunlardan mesela 10 veya 20 tane alıp benim frezeye manyetik tabla yapmayı düşünüyorum. Bunun daha yüksek tutma kuvveti olanları da var ama onları nereden bulacağız bilmiyorum. 600 kg a kadar olanlar var.
 
Step motorun kutupları böyle güçlü olursa ne olur acaba? :)

Sanırım orada endüktanstan dolayı sıkıntı çıkar. Neredeyse 1 H endüktans var, bunu step motor hızında nasıl anahtarlayacaksın? :D
 
hesaplarsak, zaman sabiti 3 ms gibi çıkıyor. Maksimum akım için hadi 10 ms de. 100 Hz ile anahtarlarsın. Bobinde biriken enerjiji boşaltmak için de çok baba bir clamping diyot atman lazım oraya, hatta diyodu aktif olarak soğutman lazım :D
 
İç yapısını merak ettim. Bobin sadece ortadaki silindirin etrafında mı dönüyor?
 
Bobinde biriken enerjiyi atmak icin baba diyoda ihtiyac yok. Enerjiyi bosaltmak icin yuksekce bir direnc lazim. Ne kadar yuksek direnc o kadar cabuk bosalma. Ama ne kadar yuksek direnc o kadar cok Zit EMk.
 
Bobinde biriken enerjiyi atmak icin baba diyoda ihtiyac yok. Enerjiyi bosaltmak icin yuksekce bir direnc lazim. Ne kadar yuksek direnc o kadar cabuk bosalma. Ama ne kadar yuksek direnc o kadar cok Zit EMk.

Bundan akımı kestiğin anda binlerce volt EMK oluşur ve etraftaki yarı iletkenleri imha eder. Mutlaka sınırlandırılması lazım bence.
 
120mA ceken bobine siradan bir diyod + 1K direnci paralel baglarsan sadece 120v enduklenir.
 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
5,844
Mesajlar
99,712
Üyeler
2,481
Son üye
rfdog12

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top