120 mA ile 60 kg tutma kuvveti

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
24,136
Bir elektromıknatıs aldım. 24V da 120 mA akım çekiyor. Üzerine de bir çelik parça koyuyorum ve elimle ayıramıyorum. Daha önce bizim kızın okul projesi için elektromıknatıs yapmaya çalışmıştım, tamamen deneme yanılma, ince kalın baya bir teli kavurdum ama elde ettiğim kuvvet bunun yakınından bile geçmiyordu :D

1709129981140.jpeg


1709129994251.jpeg
 
Bobinin DC direnci 202 Ω. Endüktansı ise 644 mH. Yani ince telden çok fazla sayıda tur kullanılmış gibi duruyor.
 
Demekki 0.1 ile oldukça fazla sarılmış.
 
Burada manyetik devrenin tamamlanıyor olması da çok önemli bir katkı sağlıyor. Oluşan manyetik alan, ortadaki çelik silindirden çıkıyor, konulan parçadan geçiyor ve dış gövdeden tekrar ortadaki silindire giriyor. Eğer ben, yüzeyi tamamen örten bir çelik parça kullansaydım, tutma kuvveti maksimum değerine ulaşacaktı.

Aynı şekilde, eğer ben sadece ortadaki silindire temas eden bir çelik parça koyarsam, tutma kuvveti oldukça zayıf olacaktır, çünkü manyetik devre tamamlanmıyor olacak.
 
Yani su ayak boyutundaki trafoyu uzerine koysak, bu elektromiknatis enerji verildiginde onu bir kac mm yukari kaldirabilir mi? :cheeky2: :emindegil1:
 
Son düzenleme:
Kaldırabilir rahat. Ben bunlardan mesela 10 veya 20 tane alıp benim frezeye manyetik tabla yapmayı düşünüyorum. Bunun daha yüksek tutma kuvveti olanları da var ama onları nereden bulacağız bilmiyorum. 600 kg a kadar olanlar var.
 
Step motorun kutupları böyle güçlü olursa ne olur acaba? :)

Sanırım orada endüktanstan dolayı sıkıntı çıkar. Neredeyse 1 H endüktans var, bunu step motor hızında nasıl anahtarlayacaksın? :D
 
hesaplarsak, zaman sabiti 3 ms gibi çıkıyor. Maksimum akım için hadi 10 ms de. 100 Hz ile anahtarlarsın. Bobinde biriken enerjiji boşaltmak için de çok baba bir clamping diyot atman lazım oraya, hatta diyodu aktif olarak soğutman lazım :D
 
İç yapısını merak ettim. Bobin sadece ortadaki silindirin etrafında mı dönüyor?
 
Bobinde biriken enerjiyi atmak icin baba diyoda ihtiyac yok. Enerjiyi bosaltmak icin yuksekce bir direnc lazim. Ne kadar yuksek direnc o kadar cabuk bosalma. Ama ne kadar yuksek direnc o kadar cok Zit EMk.
 
Bobinde biriken enerjiyi atmak icin baba diyoda ihtiyac yok. Enerjiyi bosaltmak icin yuksekce bir direnc lazim. Ne kadar yuksek direnc o kadar cabuk bosalma. Ama ne kadar yuksek direnc o kadar cok Zit EMk.

Bundan akımı kestiğin anda binlerce volt EMK oluşur ve etraftaki yarı iletkenleri imha eder. Mutlaka sınırlandırılması lazım bence.
 
120mA ceken bobine siradan bir diyod + 1K direnci paralel baglarsan sadece 120v enduklenir.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,949
Mesajlar
118,712
Üyeler
2,822
Son üye
lalemasall

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top