18650 pili kısa devre oldu

s.a arkdaşlar valla sabah sabah az daha yangın çıkıyordu bir verdiğimiz karşı geldi. 12 volt bir batarya yapim dedim 18650 pil ile biraz hastayım biraz da dalgınlık vardı nasıl oldu bende anlamadım. 2 pili hem üstten hem de alttan punta atmışım ufak bir kıvılcım çıktı masada küçük bir yanık oldu. piller pert oldu fark eder etmez hemen puntaları söktüm..
bize kötü bir tecrübe oldu siz siz olun kafanız dalgın iş yapmayın eğer çok aciliyeti yoksa iş beklesin abi yani o kada trafo ile devre v.s yaptım ilk kez başıma böyle birşey geldi. başka bir forumda okumuştum Allah affeder elektrik affetmez diyordu...

Ekler

• 20260204_112746.jpg
    20260204_112746.jpg
    590.6 KB · Görüntüleme: 37
  • 20260204_112759.jpg
    20260204_112759.jpg
    399.9 KB · Görüntüleme: 35
  • 20260204_112810.jpg
    20260204_112810.jpg
    346.6 KB · Görüntüleme: 35
s.a arkdaşlar valla sabah sabah az daha yangın çıkıyordu bir verdiğimiz karşı geldi. 12 volt bir batarya yapim dedim 18650 pil ile biraz hastayım biraz da dalgınlık vardı nasıl oldu bende anlamadım. 2 pili hem üstten hem de alttan punta atmışım ufak bir kıvılcım çıktı masada küçük bir yanık oldu. piller pert oldu fark eder etmez hemen puntaları söktüm..
bize kötü bir tecrübe oldu siz siz olun kafanız dalgın iş yapmayın eğer çok aciliyeti yoksa iş beklesin abi yani o kada trafo ile devre v.s yaptım ilk kez başıma böyle birşey geldi. başka bir forumda okumuştum Allah affeder elektrik affetmez diyordu...

Aleykümselam, çok büyük geçmiş olsun, resmen direkten dönmüşsün. Dediğin gibi elektrik affetmez, cana geleceğine mala gelsin, bu tecrübe hem sana, hem bana, hem okuyanlara kulağa küpe olsun, aman dikkat.

Son düzenleme:
@tahir kemal
Kesinlikle o pilleri bir daha şarj etmemelisin. Hatta kullanmayı bile düşünme.

Pil şu an sağlam gibi görünebilir, voltaj verebilir ama şarjdayken veya yük altındayken ne zaman tepki vereceği belli olmaz. Birkaç gün sonra durduğu yerde bile ısınmaya başlayabilir.

Kıvılcım çıkacak kadar şiddetli bir kısa devre, pilin içindeki kimyasal yapıda ve ayırıcı katmanlarda kalıcı hasar bırakmış olabilir. Bu hasar dışarıdan bakınca görünmez ama pilin iç direncini bozabilir.

Hasarlı bir pili tekrar şarj etmeye kalktığında, pil şarj olurken aşırı ısınabilir ve termal kaçak denilen, durdurulamaz bir yangın veya patlama sürecine girebilir.

Elektrik şakaya gelmez, "Allah affeder elektrik affetmez" sözü gerçekten çok doğru. Tekrar büyük geçmiş olsun.

Piller kutuda saklanırken uçları bantla izole edilirse ek güvenlik önlemi alınmış olur.

WhatsApp Image 2026-02-04 at 18.04.29.jpeg

Son düzenleme:
@tahir kemal
Kesinlikle o pilleri bir daha şarj etmemelisin. Hatta kullanmayı bile düşünme.

Pil şu an sağlam gibi görünebilir, voltaj verebilir ama şarjdayken veya yük altındayken ne zaman tepki vereceği belli olmaz. Birkaç gün sonra durduğu yerde bile ısınmaya başlayabilir.

Kıvılcım çıkacak kadar şiddetli bir kısa devre, pilin içindeki kimyasal yapıda ve ayırıcı katmanlarda kalıcı hasar bırakmış olabilir. Bu hasar dışarıdan bakınca görünmez ama pilin iç direncini bozabilir.

Hasarlı bir pili tekrar şarj etmeye kalktığında, pil şarj olurken aşırı ısınabilir ve termal kaçak denilen, durdurulamaz bir yangın veya patlama sürecine girebilir.

Elektrik şakaya gelmez, "Allah affeder elektrik affetmez" sözü gerçekten çok doğru. Tekrar büyük geçmiş olsun.

Piller kutuda saklanırken uçları bantla izole edilirse ek güvenlik önlemi alınmış olur.

46670 eklentisine bak

teşekkür ederim Allah razı olsun abi yok asla kullanmam.. ama voltajını ölçtüm 3.5 volt çıktı atık kutusuna atarım artık..
nasıl oldu hala aklım almıyor ? neyse giden 2 pil olsun Allah beterinden korusun...
kafanız dalgın iken asla iş yapmayn herkes tecrübe olsun ...

bu linkteki bms kartının kısa devre korumasu varmıdır ??
geçen bununla bir batarya yaptım ters bağladığımı fark etttim hemen düzelttim. pillere yada devreye zarar vermişmidir ???

Mosfet tabanlı koruma varmış. Kısa sürede hemen bağlantıyı kestiyseniz pillere bir şey olmamıştır. Pilleri ters bağlamak devreyi yakmış olabilir.

Pilleri bağladıktan sonra çıkıştan gerilim geliyorsa, kart ısınmıyorsa çalışır bence, bir iki şarj döngüsünde kartı takip edip, pil voltajlarını ısıyı kontrol etmek iyi olur.

Son düzenleme:
bu linkteki bms kartının kısa devre korumasu varmıdır ??
geçen bununla bir batarya yaptım ters bağladığımı fark etttim hemen düzelttim. pillere yada devreye zarar vermişmidir ???

Benim uğraştığımdan öncesi 20A'lık olan kartta matkap zorlanınca BMS kesime gidiyordu. Yeniden uyandırmak için şarj uçlarına bir gerilim uygulamak gerekiyordu. Dolaysıyla kullanım sıkıntısı oluşturuyordu. Aslında B+ P+ arasına 220k bir direnç bağlayıp sorunu kısmen çözmüştüm. BMS kesime gidince matkabın tetiğini bırakıp tekrar basınca çalışıyordu.

Mosfet tabanlı koruma varmış. Kısa sürede hemen bağlantıyı kestiyseniz pillere bir şey olmamıştır. Pilleri ters bağlamak devreyi yakmış olabilir.

Pilleri bağladıktan sonra çıkıştan gerilim geliyorsa, kart ısınmıyorsa çalışır bence, bir iki şarj döngüsünde kartı takip edip, pil voltajlarını ısıyı kontrol etmek iyi olur.
evet test amaçlı çıkış voltajını ölçtüm voltaj vardı şarj bağladım şarj oluyordu çok uzun süre ters bağlı kalmadı hemen kestşm bağlantı kablosunu ... nşallah birşey olmamıştır..

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
8,878
Üyeler
3,566
Son üye
hakkor

Son kaynaklar

Back