Şu ana kadar öğrendiğim aracı alacak kişi aracı almadan hemen öncesi alacağı araç için trafik sigortasını yaptırmalıymış...
Baknalarda güvenli ödeme sistemi var ama zorunlumu nasıl işliyor tam bilmiyorum.
Ben alıp satmadım ama biri galerici, diğeri noter olan iki arkadaşımla bu yönetmelik ilk çıktığı zamanlarda hep birlikte sohbet ederken bunlardan bahsedildi.
Eskiden olay şöyle işliyordu: Notere gittiğinde önce aracın satışa elverişli olup olmadığı incelenirdi. Sonra noterin yanına gidilip noter, "Parayı aldın mı?" diye sorardı. Bu, aslında şu anki sistemle aynı mantık, ama millet bunu pek bilmezdi. Birinci aşama, satıcıyı doğrulamak; ikinci aşama, alıcıyı doğrulamak için gerekliydi. Yani satılacak (borcu harcı olmayan) bir araba var mı diye kontrol edilirdi. Bu kontrol sonrası para takası gerçekleşir ve ikinci aşamada (noterin yanına gidildiğinde) "Parayı aldın mı?" diye bu sebeple sorgulanır ve işlem tamamlanırdı. Ama insanlar çoğunlukla (bazen de kalabalık yüzünden) noterin önünde ya da noterden çıktından sonra para takasını yapardı.
Neyse şimdi ikinci aşama için noterin yanına gitmek yerine, birinci aşama tamamlandıktan sonra satışa hazır hale gelindiğinde dijital olarak bir işlem başlatılıyor ve ödeme banka aracılığıyla gerçekleştiğinde satış tamamlanıyor. Bir öncekinden daha güvenli bir sistem.
Bunu atlamanın da bir yolu var: Banka sürecini 100 TL gibi bir rakamla yapıp, kalanı senet gibi beyan ediyorlar. Aracı çek-senetle satmış gibi parayı elden veriyorlar.
Bence en güzeli, banka üzerinden güvenle halletmek.
Sigorta konusuna gelince, eskiden aldıktan sonra kısa bir süre içinde sigorta yapman gerekiyordu. Şimdi ise aldığında sigortalı olman gerektiğini biliyorum ama detaylarını hatırlamıyorum. Zaten sigortacın bu konuda yardımcı olur.