3 fazdan 1 faza dönüşüm

Serkan'ın önerdiği şekil bence çalışır. Yani primer 3 sargı (yıldız veya üçgen). Sekonder tek sargı, ama telin kesiti üç misli daha fazla.

Uygulama alanına gelince, kısıtlı bir güç kapasitesine sahip bir 3 fazlı kaynak varsa (mesela 3 kVA lık bir 3 fazlı jeneratör) ve bununla 3 kVA monofaze bir motor çalıştırmak istiyorsan, buradaki çözüme ihtiyaç olur.

Bence de çalışabilir (emin değilim) itirazım o değil. Sadece biz kazanım olmayacağı düşünüyorum.
 
Şöyle bir program yazdım:

Kod:
clear
fs = 44100;
duration = 0.1;
A = 310;
f = 50;

t = 0:1/fs:duration-1/fs;

R = A * sin(2 * pi * f * t + 0);
S = A * sin(2 * pi * f * t + 2 * pi / 3);
T = A * sin(2 * pi * f * t + 4 * pi / 3);

hold on
plot(R, 'b');
plot(S, 'g');
plot(T, 'r');
plot(R + S + T, 'k');

Sonuç 0 çıktı :oops: Ama gene de 0 nedir? Genliği 0 olan bir sinüs dalgadır, gene yalancı çıkmadım :katil2:


1606762587919.png
 
Eklediğim grafikte 90 derecede bakarak bile yorumlanıyr sıfır olduğu. 1. faz +1, 2. faz -0,5 3. faz -0,5 toplam sıfır...
 
O zaman tek sekonder de olmuyor ... Neyse benim trafocuya sordum bakalım ne diyecek.
 
Neyse madem inverter ise proje,

6272 eklentisine bak
Bu şekilde dc sonra sinus...
Bu şekilde 6 doğrultucu diyott ile hallettik çok tşk.
Bu arada bir sorum olacaktı 3 fazlı trafolarla ilgili.İnternette üç ayrı tek faz trafo ile üç faz trafo elde edilebileceğini söyleyen yerler var.Tek nüve üzerine sarılı 3 fazlı trafo ile 3 ayrı tek faz trafonun arasındaki fark nedir
 
Bu şekilde 6 doğrultucu diyott ile hallettik çok tşk.
Bu arada bir sorum olacaktı 3 fazlı trafolarla ilgili.İnternette üç ayrı tek faz trafo ile üç faz trafo elde edilebileceğini söyleyen yerler var.Tek nüve üzerine sarılı 3 fazlı trafo ile 3 ayrı tek faz trafonun arasındaki fark nedir

Üç ayrı monofaze trafo ile trifaze trafo yapılabilir. Elde edilen trifaze trafo da ideale daha yakın olacaktır. Tek çekirdeğe üç ayrı sargı sararak elde edilen trifaze trafoda sargılar arasında belli bir etkileşim olacağından üç ayrı trafo kadar iyi sonuç alınmaz, ama maliyet ve kapladığı yer çok daha az olacağından tercih edilir.
 
Benim aile trafocum bugün aradı bununla ilgili. Bir çözüm bulmuş, anlatmaya çalıştı ama ben tam anlayamadım. Zaten trafo uzmanı birkaç gün sonra cevap verdiğine göre, anlamayı da pek beklemiyordum :)

Bu işi yapacak bir trafo yapılabilir diyor. Tek dezavantajı, primer tarafındaki sargıların çektiği güç simetrik olmaz diyor. Kimisi daha fazla kimisi daha az akım çeker diyor. Ama sekonderden toplam gücü alırsın diyor.

Bunu trifaze güç kaynağı durumuna uyarlarsak, şu sonuç çıkıyor: Primer asimetrik güç çekeceğine göre, güç kaynağının maksimum gücünü bir sargı çekecek ve diğer sargı ondan daha az güç çekmek durumunda olacak. Yani tam olarak maksimum gücü almak gene mümkün olmayacak, asimetrinin ne kadar olduğuna bağlı olarak çıkıştaki güç azalacak.
 
Bu işi yapacak trafo monofaze trafo...

kaynak 3 kva ise

primer sargısına iki faz vereceksin. 380/220 dönüşüm ile 2kva alıp allah bereket versin diyecen. 3. fazdaki 1 kva kullanılmayacak... Örn Enerji jeneratörde geliyorsa jeneratör 3kva üretmeyeceği için 2kva lık yakıt harcayacak...
 
Son düzenleme:
Bu işi yapacak trafo monofaze trafo...

kaynak 3 kva ise

primer sargısına iki faz vereceksin. 380/200 dönüşüm ile 2kva alıp allah bereket versin diyecen. 3. fazdaki 1 kva kullanılmayacak... Örn Enerji jeneratörde geliyorsa jeneratör 3kva üretmeyeceği için 2kva lık yakıt harcayacak...

Bunu ayrı ayrı monofaze trafolar ile çizebilir misin? Simulatör bakalım ne diyecek buna.
 
Çizdim :D

1607117184224.png


Primer sargıya 120 faz farkı ile iki fazı uygula. Voltajın artık 220 değil 380 oldu. Sekonder sinus eğrin fazlara göre mutlak 60 derece (senin simulasyona göre) kaydı.

Trafo oranın 380/220.

İki fazdan da akım çekildiği için kaynağı %66 verim ile kullandık.
 

Çevrimiçi personel

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
6,958
Mesajlar
118,802
Üyeler
2,825
Son üye
bekinci

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top