500 unite DaisyChain

gumush

Hikmet Gümüş - IZMIR
Katılım
1 Ocak 2024
Mesajlar
304
Bir geliştirme kartı ya da mikro bilgisayara birden çok üniteyi için Daisy Chain şeklinde bağlamayı istiyorum.I2C'de sanırım 127 ile sınırlı oluyoruz bu şekilde bir bağlantı için önere bileceğiniz bir çözüm ya da protokol var mı ? RS485'de sanırım olabiliyor ancak daha pratik ve ucuz bir alternatif olabilir mi diye bakıyorum. Unite olarak kastettigim ise herhangi bir MCU olabilir. ESP8266 olarak düşünebiliriz. Şimdilik bir aşamayı çözemediğim için sonrasını düşünemiyorum tabii ki sonrasında bu kadar unite ile haberleşme sorunu var. Aslında basit mantık olarak sistemi adresleebilirLED ler olarak düşünebiliriz aynı onlar gibi uca eklenecek ancak istediğim adrese erisebilecegim.
 
Eğer aygıt sayısı fazla olacak ise ve yüksek bant genişliği de gerekiyorsa, CAN iyi bir çözüm olur.
 
Sanirim en mantiklisi CAN olacak. Acaba daha pratik cozum bulabilir miyim diye dusunmustum. CANBUS icin MCP2515 ile deneme yapabilirim sanirim.
Acaba WS2811 gibi ledler icin kullanilan surucu IC'lerden kullanabilir miyim ? Onlar RGB icin ayri ayri PWM cikisi uretiyor. Digital IN ile geliyor Digital OUT ile cikiyor.
 
burada devreye mesafe ve hız giriyor. eğer çok düşük bir hıza ihtiyacın varsa nerdeyse herşey olur. hatta audio diyafonlarda kullanılan 12 voltu aç kapa yapan seri bus bile olur ama hız 100 baud seviyesinde.

mesafe yüksekse konu karışıyor çünkü bu defa kablo empedansı ve kapasitesi, kablodan gelecek gürültüler gibi faktörler etki etmeye başlıyor.
uygun kablo tipi, balanced bir hat ve düzgün sonlandırlamalar şart. eğer rs485 kullanacaksan slew rate limitied transreceiverlar (maximde var)
gürültü sorununa faydalı olur.

sistemde multi master olacaksa ve paket kaçırmaması kritikse canbus harika çalışıyor, 50kbit gibi hızlara düşersen 1 km, 10 kbit hıza düşersen 5km gibi mesafelere teorik olarak çıkabiliyorsun. tabi burada kullandığın node transreceiver entegresi de fark ediyor.

youtube'da mikes's electric stuff isimli bir kanal var. bu adam çok geniş ledli veya lcdli sanatsal enstalasyonlar yapıyor. hatta heatrowdaki ünlü ledli eser de bu adama ait. kanalında bu tip binlerce led grup ya da device ile haberleşme konusunda nasıl teknikler kullandığını anlattığı videolar da var.


 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
8,003
Mesajlar
131,957
Üyeler
3,191
Son üye
iclal

Son kaynaklar

Son profil mesajları

erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Back
Top