500 unite DaisyChain

gumush

Hikmet Gümüş - IZMIR
Katılım
1 Ocak 2024
Mesajlar
228
Bir geliştirme kartı ya da mikro bilgisayara birden çok üniteyi için Daisy Chain şeklinde bağlamayı istiyorum.I2C'de sanırım 127 ile sınırlı oluyoruz bu şekilde bir bağlantı için önere bileceğiniz bir çözüm ya da protokol var mı ? RS485'de sanırım olabiliyor ancak daha pratik ve ucuz bir alternatif olabilir mi diye bakıyorum. Unite olarak kastettigim ise herhangi bir MCU olabilir. ESP8266 olarak düşünebiliriz. Şimdilik bir aşamayı çözemediğim için sonrasını düşünemiyorum tabii ki sonrasında bu kadar unite ile haberleşme sorunu var. Aslında basit mantık olarak sistemi adresleebilirLED ler olarak düşünebiliriz aynı onlar gibi uca eklenecek ancak istediğim adrese erisebilecegim.
 
Eğer aygıt sayısı fazla olacak ise ve yüksek bant genişliği de gerekiyorsa, CAN iyi bir çözüm olur.
 
Sanirim en mantiklisi CAN olacak. Acaba daha pratik cozum bulabilir miyim diye dusunmustum. CANBUS icin MCP2515 ile deneme yapabilirim sanirim.
Acaba WS2811 gibi ledler icin kullanilan surucu IC'lerden kullanabilir miyim ? Onlar RGB icin ayri ayri PWM cikisi uretiyor. Digital IN ile geliyor Digital OUT ile cikiyor.
 
127 lik gruplar yapip selector uzerinden gruplarla multiplex calisabilirsin.
 
burada devreye mesafe ve hız giriyor. eğer çok düşük bir hıza ihtiyacın varsa nerdeyse herşey olur. hatta audio diyafonlarda kullanılan 12 voltu aç kapa yapan seri bus bile olur ama hız 100 baud seviyesinde.

mesafe yüksekse konu karışıyor çünkü bu defa kablo empedansı ve kapasitesi, kablodan gelecek gürültüler gibi faktörler etki etmeye başlıyor.
uygun kablo tipi, balanced bir hat ve düzgün sonlandırlamalar şart. eğer rs485 kullanacaksan slew rate limitied transreceiverlar (maximde var)
gürültü sorununa faydalı olur.

sistemde multi master olacaksa ve paket kaçırmaması kritikse canbus harika çalışıyor, 50kbit gibi hızlara düşersen 1 km, 10 kbit hıza düşersen 5km gibi mesafelere teorik olarak çıkabiliyorsun. tabi burada kullandığın node transreceiver entegresi de fark ediyor.

youtube'da mikes's electric stuff isimli bir kanal var. bu adam çok geniş ledli veya lcdli sanatsal enstalasyonlar yapıyor. hatta heatrowdaki ünlü ledli eser de bu adama ait. kanalında bu tip binlerce led grup ya da device ile haberleşme konusunda nasıl teknikler kullandığını anlattığı videolar da var.


 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
5,880
Mesajlar
100,227
Üyeler
2,491
Son üye
djkop

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top