Her diyodun karakteristikleri aynı mıdır ??
Değilse eski ve genel anlatım bir grafik ( muhtemelen general purpose silisyum diyot ) üzerinden değilde LED üreten birinin belgeleri üzerinden konuşalım.
Aşağıdaki resim Led üreticilerinin öncülerinden birinin .
SMD tipi düşük akımlı , arkadaşımızın kullanacağı tip bir ürünün pdf inden alıntı.
Pdf de aşağıda.
@ckocagil biraz toparladı olayı.
Söz konusu projede sabit akım kaynağı biraz karışık iş .
Paralel bağlama olamaz , seri bağlama olsa da bir çok sabit akım kaynağı gerekecek , ..ben olsam kullanılan led tiplerinden dolayı sabit akım olaylarını göz ardı ederdim.
Işık şiddetini ayarlamak için PWM şart.
PWM denince olay zaten yüke uygulanan " efektif gerilim "

, eee noldu şimdi
Mesela bir promini eklese ( ucuz ) pwm olayı gayet stabil şekilde hal olur ( 555 filan gerekmez ) , + analog girişlerden birinden bir şekilde ledlerin durumunu izleyip pwm i kontrol etse ?
Seri bağlamayı istemiyor paralel bağlıda bir şeyler çizmişti pot ile olmaz dedik , peki pot değilde başka şeylerle bir yol bulsak ?
Sonuç olarak efektif gerilimi kararlı tutacak ve belirli değerler arasında hassas ayarlayacak ( ışık şiddeti ayarı için ) bir devre , iyi tasarlanmış bir pwm devre.
Kullanılan ledler tahminen ( benzetme - en iyisi mevcut ledlerle ölçüm gerilim ışıma ve akım değerleri ) 2.8 V de ışımaya başlar , 5mA
20 mA de sorunsuz ve parlak çalışır , 3.2 Volt
2.8 den 3.2 ye ya da yarısı kadar dar bir bölgede kontrol yapamıyormuyuz ?