64 pin tester

1enjoy

Üye
isis üzerinden 64 pin tester yapmaya çalışıyorum mantık şu : 64 pinden herhangi birisi bile 5v gelen sinyali vermez ise kırmızı ledi yakıcak fakat lojik kapıları kullanarak istediğime ulaşamadım.

1733054493524.png

1733054506989.png

1733054516167.png

Ilk semadaki mantik dogru. 10K led direncini 330 Ohm yapmayi dene.

Q = NOT (A AND B AND C AND .......)

Tum girisler 1 oldugunda AND cikisi 1 olur. Inverti de 0.

Girislerden birisi 0 oldugunda AND cikisi 0 olurken inverti 1 olur.

Ilk semadaki mantik dogru. 10K led direncini 330 Ohm yapmayi dene.

Q = NOT (A AND B AND C AND .......)

Tum girisler 1 oldugunda AND cikisi 1 olur. Inverti de 0.

Girislerden birisi 0 oldugunda AND cikisi 0 olurken inverti 1 olur.
Hocam
1733059132265.png

mantığı oturttum fakat şimdi şöyle bir sorum var elimde 9v bir pil var bu bana sıkıntı çıkartır mı komponentleri satın aldım ve devreyi kuracağım.

78L05 gibi bir regulatorle 5V olusturman gerekecek.

Sorun led direncimiymis?

Fakat 64 tane 1N148 ile de Diyod lojigi yapabilirsin.

Yalniz bir dakika bir dakika.

Soyle bir sorun var. Eger girislere 5v gelmez de bosta kalirsa o giris 0 olarak algilanmaz. Dolayisi ile tasarimda sorun var.

Giris bagli degilse ya da 5v yoksa led yanmasi lazim. Bu durumda her bir giristen GND'ye 1K direnc kullanman gerekir.

Yanlis hatirlamiyorsam LS serisi lojik ciplerin girisleri 1K ile GND'ye cekilirse 0 olarak algiliyordu. Bunu test et. Belki direnc degerini dusurmen gerekebilir.

Fakat 64 tane direnc de 9v icin hatiri sayili bir akim olabilir. Tasarima daha fazla kafa yormak lazim. CD40xx CMOS serisi ile calissan daha mantikli olur. Bu durumda girisleri 10K gibi yuksek direnc degerleri ile lowa cekebilirsin.

Son düzenleme:
1733064058977.png

Entegre kullanmadan olabildigince az malzeme ile 1mA den daha az akim ceken ve 9v pil voltaji 4 volta kadar dusse bile calismaya devam eden devre olusturmaya calistim.

!!! Bu sekilde dusuk akimli bir devre yapmaz hele hele LS serisi ciplerle devre kurarsan 9v pil uzun sure dayanmaz. !!!

Son düzenleme:
Alternatif öneri 74XX serisi yerine CD4XXX serisi (cmos) kapı entegrelerini kullanabilirsiniz.
15Va kadar besleme geriliminde kullanabilirsiniz.

Dikkat: Besleme gerilimine göre Low ve High kabul edilecek voltaj seviyeler değişiyor.

38664 eklentisine bak

Entegre kullanmadan olabildigince az malzeme ile 1mA den daha az akim ceken ve 9v pil voltaji 4 volta kadar dusse bile calismaya devam eden devre olusturmaya calistim.

!!! Bu sekilde dusuk akimli bir devre yapmaz hele hele LS serisi ciplerle devre kurarsan 9v pil uzun sure dayanmaz. !!!
Hocam bu dediğinizi yapmayı düşünüyorum aklımdaki soru şu böyle bir transistör kullanıp yine her uçtan 5 volt geldiğinde yeşil ışık yaktığımızda kırmızıyı nasıl yakabiliriz?
Ucuz yollu MCU ile yapmayı düşünür müsün?
Hocam pin sayısı çok fazla I/O pinleri yeterli bir MCU bulabildiğim söylenemez.

64 adet 5v nereden geliyor? akım çekilebilir mi? Devreyi de bu 5v ile beslesek?

Nasil sorun yasadin? Sema asagidaki sema mi? Denemeyi kac girisli yaptin?

1733668767510.png

PNP ve NPN transistorlerin ismini ogrenelim.

Tum girisler +5v iken NPN transistorun beyzinde olusan gerilimi ogrenelim.
Girislerden birisi bosta iken NPN transistorun beyzinde olusan gerilimi ogrenelim.

Yazacagin degerlere gore yorum yapip sorunu cozmeye calisalim.

PNP ve NPN transistorlerin ismini ogrenelim.

Tum girisler +5v iken NPN transistorun beyzinde olusan gerilimi ogrenelim.
Girislerden birisi bosta iken NPN transistorun beyzinde olusan gerilimi ogrenelim.

Yazacagin degerlere gore yorum yapip sorunu cozmeye calisalim.
Hocam biraz düşününce şimdi yattı kafama şema üzerinden şöyle anlatabilirim
1733684201455.png

Bu devrede bir sıkıntı yok her pinden +5 volt geldiği zaman ledi yakıyor benim amacım eğer o 5 voltlardan birisi gelmez ise farklı bir ledi yakmak. Kurduğum cümlenin saçmalığı bitirdi beni.

Yani binevi bir kontrol sistemi varlık yokluk kontrolü.

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
7,115
Üyeler
2,883
Son üye
alemrans

Son kaynaklar

Son profil mesajları

az bilgili çok meraklı
Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Back