AC 24V gibi yuksekce voltaji kopru diyodla dogrultulup ardindan 7812/7805 gibi regulatore uygulamak.

Mikro Step

Kıdemli Üye
Bir baska forumda AC 24voltu kopru diyodla dogrultup once 7824 sonra 7812 sonra da 7805 regulatore uygulayip isinma sikayetinden bahseden bir uyeye yardimci olmak icin bir sema cizdim.

Semayi resim sitesinden yayinlamak yerine burayi tercih ettim.

1750797689128.png

Eger dogrultulmus 24V dogrudan filtre kapasitore uygulanirsa kapasitor uclarindaki gerilim 30 voltu gorur.
Bunu dogrudan 7805'e uygularsak ve 7805'den akim cekmek istersek regulator cok fazla isinir.

Onerim olan sema yukarida. Incelenmesinden de gorulecegi uzere kopru cikisindaki voltaj belirlenen degere ulasincaya kadar devre giristeki voltaji cikisa i iletiyor ve en sagdaki kapasitore uyguluyor.

Kopru cikisindaki voltaj belirlenen degeri astiginda devre iletimi kesiyor. Taa ki tekrardan limit degerin altina ininceye kadar.

Bir nevi kopru cikisindaki voltaja sabit duty de PWM islemi yapiliyor.

En sagdaki dalga sekli ne demek istedigimi yeterince acikliyor.

Ripil tatmini ve istenen akimda Isinmanin en az olacagi orta yol R1/R2 gerilim bolucusuyle ya da buraya baglanacak bir zenerle ayarlanabilir.

Onemli Not: Devreye uygulanacak voltaj kopru diyoddan gelecek. Kopru diyodun cikisinda filtre kapasitor olmayacak.
Filtre kapasitorumuz en sagdaki kapasitor olacak. Tabiki regulator de bu kapasitorun ardina eklenecek.

Son düzenleme:
picproje'de soruyu soran asıl ferrite bead'leri kaldırınca neden ısınma ortadan kalktı diye sormuş anladığım kadarı ile. Yani kademeli düşürme aslında istenen sonucu vermiş (ısınma yok) ama kullanılan ferrite bead'ler nedeniyle ısınma meydana geliyor.

Ben de sıklıkla voltaj çökmesi sorunu yaşadım hardware tasarımını yapanın besleme hattına koyduğu ferrite bead'ler nedeniyle. Zaten mantık da yapmıyor. Regülatörden ne istersin? Ani akım değişimlerinde sabit voltaj versin. Ama bobin zaten ani akım değişimi istemez ve senin regülatöre karşı savaşır. Ancak çok kontrollü, küçük değerlerde tasarlanırsa belki minimal bir filtreleme desteği sağlayabilir.

Forum istatistikleri

Konular
7,887
Üyeler
3,164
Son üye
aeneso

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
az bilgili çok meraklı
Back