Açık Kaynak Olmayan Bilginin Paylaşılması...

umk

Aktif Üye
Katılım
22 Haziran 2018
Mesajlar
235
Herkese Merhaba.....

Merak ettiğim şey şu : Bir şekilde edindiğimiz her hangi bir donanımın devre şemasının çıkartılması, yazılımlarının tersine mühendislikle bir şekilde elde edilmesi, donanımlara veya yazılımlara yapılan ilaveler ve bunların forum ve benzeri ortamlarda paylaşılmasının herhangi bir yaptırımı var mıdır? Etik konusunu kastetmiyorum. Etik konusu ayrı bir tartışma.
Örnek vermek gerekirse, bir süre önce CLASS 938A nın şemasını paylaşmıştım. Hadi diyebiliriz ki çinli taa oralardan kalkıp bizi mi dövecek :D. Ama mesela konu JBC havyanın şeması olursa?? veya olmaz ya keysight ın bi şemasını çıkardık paylaştık... Bazı markaların (Siglent, Rigol vb) osiloskop veya Spektrum Analizörleri hacklenerek adamların yüzlerce binlerce avroya sattıkları opsiyonlar aktif edilebiliyor ve paylaşılıyor. Burada durum nedir?

Ayrıca mesela Bosch marka matkabın içini açıp tüm mekanik aksamlarının çizimlerini, ölçülerini paylaşsam, Bosch bizi döver mi?

Burada verdiğim örneklerin hiçbirinde üretici tarafından herhangi bir servis dokümanının müşteri ile paylaşılmadığını varsayın....
Birde yanlış anlaşılmasın bilginin kesinlikle paylaşılmasından yanayım....
Siz ne dersiniz.....
 
Valla iş Türk yasalarına gelince ne olacağı hiç belli olmaz :D Ticari sırların açıklanması suç yasalara göre, ama bizim sayın mahkeme bunu nasıl yorumlar bilinmez. Hatta bir mahkeme bir şekilde diğeri de tam tersini yorumlayabilir.

Ticari sır denince ben mesesla şunu anlıyorum: Bir ürünün firmadaki tasarım dokümanlarını, CAD dosyalarını, şemalarını vs çalıyorsun, veya firma çalışanısın, erişimin var, alıp yayınlıyorsun. Bunlar tabiki suç. Ama tamamen kendi çabanla bir tasarımın tersine mühendisliğini yapıyorsan suç olmaması lazım diye düşünüyorum.
 
Bu arada mesela Amerika'da tersine mühendislik suç (bakınız DMCA).
 
  • Şaşkın
Reactions: umk
Aslında çıkardığın şemayı anonim olarak elektro tanya ya yükleyeceksin sonra da forumdan link vereceksin :D O site yıllardır var ve hiç kimse de dava açmadığına göre bulunduğu ülkede herhalde tersine mühendislik suç değil :)

(Hmm acaba bu ipucunu vermek suç mudur :dusun2: :katil2: )
 
Bu arada mesela Amerika'da tersine mühendislik suç (bakınız DMCA).
Bu DMCA ya bakınca daha çok yazılım la ilgili tersine mühendislik ve telif hakları ihlallerinden bahsediyor. Mesela bir donanım üzerinde (örnegin Microchip Pic) bulunan korumalı bir yazılıma bir şekilde tersine mühendislik teknikleri ile eriştiniz ve bu yazılımı ifşa ettiniz veya bunun bazı parçalarını kendi yazılımınızda kullandınız. Bu illegal kabul ediliyor. Patentli bir ürüne tersine mühendislik uygulamak kesinlikle illegal kabul ediliyor. Araştırdığım okuduğum kadarıyla Patent ve telif haklarını ihlal etmediğiniz sürece bir ürüne tersine mühendislik uygulanabilir, sonuçlar kullanılabilir ancak tamamen ifşa edilmesi sıkıntılı.
 
Ugrastigim konulardan biri icin cinli bir ureticiden parca satin aldim. Normalde parca degil urun satiyorlar. Sonra destek istedim. Bu sekilde bir satis yapmadiklari icin dokuman veremediler. Baya bir baski yaptim. Bana sonunda aramizda kalsin diye dokuman gonderdi. Orjinal tasarim amerikan mensei. 1998 yilinda uretilmis satılmış, hala da satiliyor. Yanliz o yillarda satilirken urun ile birlikte tum teknik cizimler semalar klavuz olarak veriliyormuş. Artik boyle birsey yok tabi. Adamin bana gonderdigi dokuman amerikan firmasinin 1998 yilindan kalma servis manueli. Tum detaylar var. Pcb dizaynini kasa dizaynini degistirerek birebir kopyalamislar. Ve su an cinli firma amerikan firmasindan daha iyi bir konumda.

Yani diyecegim o ki sen ugras cabala sonra birisi senin alin terin uzerinden senin rakibin olsun...

Diger yandan basarili olmanin en kolay yolu basarili olani taklit etmektir... Derler ama buradaki taklit, feyz alma anlaminda olsa gerek...
 
Ben gerektiğinde üzerinde çalıştığım şeylerin kısmi de olsa şemalarını yayınlamaya devam edeceğim. Amacım o firma ile rekabet etmek değil, amaç o devrenin nasıl çalıştığını incelemek, öğrenmek ve sonra da öğretmek. Aynı şekilde amaç, o cihazın eksikliklerini giderip daha kullanışlı bir hale getirmek.

Eğer bu yüzden mahkemelik olursam ve tazminat ödersem, bu ülkede hayırlı bir iş yapmanın bedelinin çok ağır olduğunu görülür ve gelecekte hiç kimse artık aynı hataya düşmez ...
 
Bence aldığın ürünü eğitim, tamir için ya da iyileştirme için şema çıkartıp kendin için kullanıyorsan sorun olmamalı. Ama seri üretim yapacak kapasiten var ve çıkartılan, şema çizim vesair dokümanı bu amaçla kullanacaksan isen durum farklı. Bu amaçla kopya çıkartmak zaten bildiğimiz hırsızlık.

Hırsızlık diğer türlü de olabilir. Yani bir firmanın ürettiği cihazda zararlı ya da istenmeyen bir başka işlemin olup olmadığını nasıl garanti edilecek? Sadece bilgiyayar ve yazılımları değil günümüz cihazlarının çok büyük bir çoğunluğunun internet erişimi var. Tersine mühendislik bu çerçevede bence bir gereklilik.

Bir de şu var; kapitalizm özetle daha çok kazanmak için her yol mübah diyor. Facabook seçim örneğine bakın. Adam çaldığı bilgileri çuvalla paraya sattı, birazını da devlete "ceza" olarak taksim etti, seçimlerdeki usulsüzlükten aklandı. Bütün bunlar göz göre göre oldu ki bunu bizim gibi insanlar değil dünyanın en zenginleri listesindeki biri yaptı. Askeri, iletişim gibi kritik alanlardaki firmalar?

Tabi sorduğun soruya cevap bu değil ama bu devirde kimin eli kimin cebinde belli de değil. Çanak çömlek patlamış durumda. Bir ülkede yasak olan diğerinde değil ama yersen global ekonomi var. Dolayısıla tek bir doğru cevabı olduğunu da düşünmüyorum.

İyi, vicdanlı insan gibi pollyanna işlerini bir yere bırakalım. Kapitalist düzendeki insandan pollyanna olmaz/olmuyorda zaten. Esas önemli olan, insanın bir davası olması gerek. O dava bu çerçeveleri iki taraflı belirler. Vatan de, millet de, sıratı müstakim de artık ne dersen...

Bir davan olmadan kapitalist yaşıyorsan gündemdeki üç beş zibidi gibi kurarsın bir bahis sitesi ya da bitcoinciler gibi bir tezgah, zaten bir ürünün kopyasına çıkartmana gerek kalmaz. :D
 
Çok karışık işler. Mesela IBM vakti zamanında PC'lerin bütün haklarına sahipti. Phoenix şirketi ise clean-room reverse engineering diye bir yöntem izleyerek BIOS'ları yasal olarak klonlamanın yolunu buldu. Bugün IBM dışında PC kullanabiliyorsak bunun sayesinde.

Veya büyük bir şirket size kafayı taktı diyelim. Haklı da olsa haksız da olsa canınıza okuyabilir. Avukat ordusunu yığar, yıllarca sürecek davalar açar, siz de bir birey olarak bu davaların altından maddi olarak kalkamazsınız.

Genelde çoğu şirket bir bireye dava açmanın ne kadar tepki gördüğünü bildiğinden (ve amacı üzüm yemek olduğundan) dava açmadan önce uyarı mektubu yollar. Yani koyduğun şeyi sil, biz de dava açmayalım demek.

Bu arada tersine mühendislik ile patent ihlali yapamazsınız. Bir şeyin patenti alınmışsa zaten nasıl çalıştığı herkese açıkça anlatılmıştır.
 
Bu arada tersine mühendislik ile patent ihlali yapamazsınız. Bir şeyin patenti alınmışsa zaten nasıl çalıştığı herkese açıkça anlatılmıştır.
Haklısınız. Burada bir yerde geçtiği için
Patentli bir ürüne tersine mühendislik uygulamak kesinlikle illegal kabul ediliyor.
Yanlış anlamış olabilirim...
 

Forum istatistikleri

Konular
5,906
Mesajlar
100,840
Üyeler
2,500
Son üye
Muhammet Salih Albayrak

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
Back
Top