Akü bağlantı

meke

Üye
Merhabalar
Geçenlerde yaşadığımız soğuklardan sonra arabamın aküsü biraz nazlandı.
Yenisini aldım. Asıl soruma gelmeden önce bir kaç rakkamlar:
08.12.2013: orjinal Peugeot 12V 60Ah: 73 USD KDV dahil / 8 sene dayandı
25.12.2021: Mutlu 12V 60Ah SFB / 55,70 USD KDV dahil / 4 sene dayandı
26.01.2026: Mutlu 12V 60Ah SFB / 76,70 USD KDV dahil
Mutlu aküleri aynı satıcıdan alıyorum. Her seferinde en ucuz teklifi o veriyor. Ayrıca sempatik birisi.
Ama aynı ürün 4 sene içinde %50 zamlanması ... vay ülkemizin hali.
Gelelim soruma:
Şu an arabamdaki akünün kutupları vidalı. Eksi kutup 6mm (?) bir vida ve bağlantı kablosunda dönen bir somun var.
Artı kutup 20mm bir vida ve bağlantı kablosunda dönen bir somun var (resımler xp0.jpg / xp1.jpg / xp2.jpg).
Yeni aldığım akünün kutupları farklı (resim xp3.jpg). Pirinc bağlantıları yerleştirmek çok zor. Sanki çekiç ile hafif vurmak gerekiyor. Onuda cesaret edemiyorum.
Bu konuda bilgiye sahip olan birisi varmı aramızda? Teşekkürler.
xp0.JPG
xp1.JPG
xp2.JPG
xp3.JPG

Araç üzerindeki orijinal bağlantıyı neden değiştirmek istediğinizi anlayamadım. Japon tipi tabir edilen bazı akülerde kutup başı ince olur. Onun dışında standart olmalı.

Çekiçle vurmana gerek yok, civatayı biraz gevşetip tornavida ile kanırtsan yeter.

• Beğen
Reactions: clc
civatayı biraz gevşetip tornavida ile kanırtsan yeter.
Bunu tabii denedim: tık yok. Daha fazla zorlarsam sanki kalıcı bir deformasyon olur diye korktum ve zorlamayı bıraktım.

Araç üzerindeki orijinal bağlantıyı neden değiştirmek istediğinizi anlayamadım. Japon tipi tabir edilen bazı akülerde kutup başı ince olur. Onun dışında standart olmalı.
Cehalet işte. İlk aküyü servis değiştirdi. Şans eseri 2. akünün aynı kutup başlıkları vardı. Bu nedenle kutup başlıklar hiç radarımda yoktu. Neyse; sanırım en iyisi bir oto elektrikcisine gitmem olacak.

Bunu tabii denedim: tık yok. Daha fazla zorlarsam sanki kalıcı bir deformasyon olur diye korktum ve zorlamayı bıraktım.

Cehalet işte. İlk aküyü servis değiştirdi. Şans eseri 2. akünün aynı kutup başlıkları vardı. Bu nedenle kutup başlıklar hiç radarımda yoktu. Neyse; sanırım en iyisi bir oto elektrikcisine gitmem olacak.

Zorlayacak bir durum yok, bunlar ucuz şeyler hafif eğmeyle açmayla kırılmaz. Sıkarken oynamayacak kadar sık çok sıkma.

Bu kutup başlarından kullacaksan da yanında yedek bulunsun. Zamanla oksit ve çatlama kırılma yapabilir.

Elektrikçiye boşu boşuna para verme bence. 10-12-13 anahtarlar elinde varsa yeterli bu iş için.

MTA iyidir. Bunlardan da alabilirsin.

@meke bağlantıları sizdeki gibi değil de daha farklı olanları da var. Söylediğiniz gibi oto elektrikçiye gitmeniz en iyisi. Sizin araçta göremedim ama (-) terminalde akım sensörü varsa onun bağlantısı da önemlidir.

Forum istatistikleri

Konular
8,851
Üyeler
3,556
Son üye
RookiElectronics

Son kaynaklar

Back