Akü Şarj Cihazı Hk.

cihan3335

Yeni Üye
Katılım
15 Ağustos 2021
Mesajlar
3
Merhabalar;

Elektrik teknikeriyim.
Elektronik bilgim çok az diyot, direnç, kondansatör vs.

Elimde 60V 20A Elektrikli sandalye (elektrikli bisikletten beyin, hub motor vs. çevirme) 5 adet jel aküsünü şarj eden şarj cihazı var.

Jel Akü Şarj cihazı bilgileri;
Input:230V
Output voltajı:73.5

Söz konusu şarj cihazı 5 adet seri jel aküyü şarj etmektedir. Aküler şarj olurken kırmızı led yanıyor, aküler tam şarja ulaştığında yeşil led yanıyor ve aküleri tam şarjda tutarak minimal bir akım ile sabit voltaj veriyordu. Şimdi ise aküler full şarj olsa bile yeşil ledi yakmıyor, şarj etmeye devam ediyor;

1) Bu sebeple akülere zarar vermekte ve şarj cihazı bu 5 akünün doluluk oranını hangi elektronik eleman algılıyor ki voltajı kesiyor ve sizce hangi eleman arızalıdır.
NOT: Elektronik devre gözle kontrolde herhangi bir sorunu yok.)

2) Şarj cihazını tamir edemez isem 5 akü full şarj olduktan sonra basit bir ek bir devre ile voltajı kesebilir miyim? İnternet araştırmalarımda hep 14,2 V şarj kesici devreler yapılmış. Benim ise 5 adet seri bağlı aküler 73.5V a ulaştığında voltajı kesecek bir devreye ihtiyacım var ve böyle bir devre bilgisine ulaşamadım.

Buralarda bilgili ve tamir edebilecek elektronikçi maalesef bulamadım. Bu konuda yardımcı olabilirseniz minnettar kalırım.

Not: Eski aküler şişme yaptığı ve kullanılmaz hale geldiği için sıfır 5 akü ile değiştirilmiştir.
 
Son düzenleme:
aküleri ayrı ayrı ölçün içlerinde aşırı düşük voltajlı olan varmı. varsa onu ekstradan ayrı olarak şarz edin. bütün akülerin eşit şarz voltajında olması lazım.
 
aküleri ayrı ayrı ölçün içlerinde aşırı düşük voltajlı olan varmı. varsa onu ekstradan ayrı olarak şarz edin. bütün akülerin eşit şarz voltajında olması lazım.
Cevap için teşekkür ederim hocam. Şarj cihazı sürekli şarj etmesinden dolayı akülerin hepsi şişmiş ve kullanılamaz hale gelmişti. Dün itibari ile 5 adet sıfır akü taktık. Ama yine kontrol ederim.
 
jel akülerin şarz voltajı sulu akülere göre düşüktür. şarz cihazınız jel akülere uygun olmalı. yoksa çabuk eskir.
jel aküler sulu akü şarz cihazıyla şarz edilmez.
 
jel akülerin şarz voltajı sulu akülere göre düşüktür. şarz cihazınız jel akülere uygun olmalı. yoksa çabuk eskir.
jel aküler sulu akü şarz cihazıyla şarz edilmez.
Bu bilgiyi biraz daha açarmısınız...
benim orjinal şarj aleti 5 aküyü 70v da kesiyor..yani her akü için14v ..
 
14-14,1 volt da zaten kesmesi gerekir. asitli ve agm aküler 14,6 14,7 volta kadar şarz edilir.
gel aküde asitli akü şarz cihazı kullanırsanız aşırı şarz gel aküye zarar verecektir.
battery-chargers-2.jpg
 
Arabalarda şarj kesme olayı varmı? Sanki araba çalıştığı sürece 14v civarı aküye gerilim uygulanıyor...
 
Konu eski ama ihtiyaci olan olursa cozum su. Her aku icin ayri sarj kesici dsevre yapmalisiniz. Bir aku sarj oldugunda akim onu by-pass edip digerlerini sarj etmeye devam edecek. Hepsi doldugu zaman sarj devresi akimi keser zaten. Ornek olarak su videoyu inceleyebilirsiniz.

 
Elektrikli bisikletimin aküsüyle ilgili sorun yaşamıştım şarj olmuyordu belki de öyle bi sorundur https://bataryatamiri.net/elektrikli-bisiklet-aku-tamiri/ buradan destek almanı öneririm
abi sen botmusun yoksa bataryatamiri.netde çalışan ya da sahibi falanmısın ?
bu şekilde değilde insanları düzgün bilgilendirirsen daha iyi olur çalışansan ya da sahibi isen bilgi alabiliriz ama bu şekilde daha çok zarar veriyorsun marka eğer seninse değilse zaten iki mesajında ikisi bataryanet olması gercekten acıklanabilirbir durum değil
yani yakalandın şimdi anlat bakalım sen kimsin @sercan12321 neden bu şekilde mesajlar atıyorsun inmisin cinmisin ?
Screenshot 2023-12-09 at 07-15-42 Arama sonuçları.png
;)
You are approaching Turkish airspace. Change your heading south immediately....
 
Son düzenleme:
Bu tip sarj aletleri seri olan akuleri sarj ederken akulerden biri veya birkacini bozuyor..bms devresi olmadigindan..bms olsa bile zayif olan aku yine bozuluyor..sarj aleti 5 akuyu tam doldurdu diyelim..yine zayif akimla sarj etmeye devam ediyor..bu da akulere zarar veriyor..en ideal cozumu ben cata zaman ayarli priz kullanarak cozdum...12 saatte doluyorsa akuler 12 saate zamanlayici ayarlayip 220 baglantisini tamamen kesiyorum...ayrica aliexpresten wate marka sarj aleti var...urunu tavsiye ederim...
 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
5,879
Mesajlar
100,183
Üyeler
2,488
Son üye
ilter

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top