Ledi sökeceksin yerine 12v rölenin besleme uçlarını bağlayacaksın. Besleme uçlarına ayrıca 1n4001 diyotu da ters koy ki bobinde indüklenen enerjiyi sönümlesin. diyotun Anotunu eksi(-) ye, Katotunu artı(+) ya bağlayacaksın yani. Hatta söktüğün ledi de rölenin anahtarlama bacaklarına bağlarsan ekstra not kaparsın gibime geliyor.
Amac role nasil kullanilir ogrensinler demisse bahsettigim ilave karmasaya gerek yok.
Fakat soyle bir durum var. Eger verdigim semadaki gibi onlemleri almazsan mikrofon onunde ses cikartildiginda role sese gore tikirdar.
Bu tikirdamalari onlemek icin ses sinyalindeki titresimleri iyice zayiflatip roleyi oyle surduk.
ZD zener diyod gerekli olmayabilir. Normalde transistorlerin calisma noktalarini hesaplamak lazimdi. ZD nin amaci ses yokken rolenin kesin devreden cikmasini garantilemek. Degerini deneyerek bulabilirsin. Yada mikrofon takili degilken TR2 kollektorundeki voltaja gore belirlersin.
@Mikro Step Bülent hocam ses geldi, röle çekti, kondansatör doldu. Sonra ses kesildi. Kondansatör bir süre sonra boşalacak ve bu esnada transistör kararsız kalacak. Bu da röle için çok istenen bir durum değil.
Schmit trigger kullanılsa daha uygun olmaz mı?
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.