Arduino Analog Pinden Kare Dalga Çıkar Mı?

Gokrtl

Gökhan Kartal (TeknoDay)
Staff member
Bir tane buzzer'ın Bip - Bip -Bip şeklinde ötmesini sağlamak istiyorum. Bunun için arduino analog pini kullanarak kare dalga üretebilir miyim?
Yoksa bunun için 555 gibi bir entegreye mi ihtiyacım var?

Analog ve dijital pinler arasındaki tek fark, birisi 0 - 5 V arası çıkış verir (5V ile beslenen arduinolar için), diğer ise sadece lojik 0 (0 V a yakın bir değer) ve lojik 1 (5 V a yakın bir değer) üretir. Her ikisi ile de kare dalga üretirsin. Analog çıkış ile kare dalganın genliğini değiştirebilirsin, dijital çıkış ile değiştiremezsin.

Analog ve dijital pinler arasındaki tek fark, birisi 0 - 5 V arası çıkış verir (5V ile beslenen arduinolar için), diğer ise sadece lojik 0 (0 V a yakın bir değer) ve lojik 1 (5 V a yakın bir değer) üretir. Her ikisi ile de kare dalga üretirsin. Analog çıkış ile kare dalganın genliğini değiştirebilirsin, dijital çıkış ile değiştiremezsin.
Aslında sadece for döngüsü ile analog pini belirli sayıda HIGH, LOW yaparak bile kare dalga üretmiş olurum o zaman. Ama merak ettim acaba böyle kullanmak yerine özel bir komutu var mı?

Bence böyle kullanmak doğru değil, kontrol etmek istediğin başka işlemler varsa program akışı yavaşlayacak. En doğrusu bir pin ile aktif olan elektronik devre kurmak olur. Bu sayede alarm çalışırken kontrollerin devam eder.

Eğer PWM frekansı uygunsa, PWM destekleyen dijital bir pine 512 değerini yazabilirsin. Bu durumda o pinden sürekli olarak %50 duty cycle ayarında bir kare dalga çıkacaktır. İşlemcinin registerlerini yapılandırarak PWM frekansını da değiştirmek mümkün.

Aslında bu buzzer dry film projesindeki geriye sayımın bir parçası. Pozlama bittiğinde röleler kapanacak, ışıklar sönecek ve en son buzzer devreye girerek işlemin bittiğini haber verecek. Bu yüzden benim sistemimde devre kurmaya gerek yok. Ama lazım olan yerde de sanırım flip flop gibi birşey yapılabilir. Yada aç kapa yapabilen bir eleman ile anahtarlanabilir.

Buzzerlerin devreli olanları var. Devreli buzzer kullanırsan pwm uygulamaya gerek yok.

Herhangi bir pine bağlayabilirsin.

Forum istatistikleri

Konular
7,241
Üyeler
2,924
Son üye
aytu

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back