arduino mega, tft panel, usb bağlantısı

aec

Yeni Üye
Katılım
10 Ekim 2023
Mesajlar
7
Merhaba,
3.5"inch tft paneli arduino mega ile kontrol edebiliyorum(Tft panel ILI9486 kütüphanesi ile uyumlu). Bu projeye bir usb modülü eklemek istiyorum(elimde bu usb modülü var https://robiz.net/qcmodule). Bu modüle aynı anda hem güç verip hemde arduino üzerinden tft ekranda usb şu anda bağlı yada değil gibi bir uyarı almak istiyorum.Birçok yöntem denedim röle,akım sensörü vs. ama bir türlü hem tft panelde uyarı yazısı oluşturmak hemde usbyi beslemek işini başaramıyorum. 6-32v ile çalıştığı için dışarıdan beslemeyi denedim zaten ama bir çıkar yol bulamadım. Yardımcı olabilecek var mı? İyi forumlar
 
Akım sensörünü nasıl bağladın? Eğer USB portunun çıkış uçlarına bağlarsan çalışması lazım. Önce boştaki akımı arduino analog pininden okuyup tespit edersin, sonra bir if koşulu koyarak eğer okuduğun akım, boştaki akımdan büyükse tft ekrana usb şuanda bağlı yazarsın.

Eğer sadece şarz modülünün açık mı kapalı mı olduğunu tespit etmek istiyorsan o zaman da çok hassas bir akım okuması yapman gerekebilir. Açık ama boştayken çok bir akım çekmez. O yüzden kapalıysa akımı "0" kabul edip açtığında 0,01ma filan oluyorsa arduino ile bu farkı okuyup tesbit edebilmen lazım.

Röle ile de olur. Hatta akım okumaktan daha basit. Bir değişken oluşturursun. Bu değişkene Röle açıksa "0" , röle kapalıysa "1" değeri verirsin. Ve bu değere göre Ekrana "USB Şuanda Bağlı" veya "USB Şuanda Bağlı Değil" mesajını yazdırırsın.
 
Öncelikle cevap için teşekkürler, aslında tam anlamıyla söylediğiniz şeyleri deniyorum ama muhtemelen donanım bilgimin yetersizliğini yazılım ile telafi edemiyorum :). Elimde bir röle kartı(https://www.robotistan.com/2-way-5v-relay-module-2li-5v-role-karti-1) var bağlantısını nasıl yapmamı önerirsiniz. Usb modülünde sadece in+ ve in- pinlerini görüyorum(akım sensörü bağlantısını bu pinler üzerinden yapmıştım muhtemelen burada bir hata yaptım usb çıkışına bağlamam lazımdı ama onu nasıl yapacağımı da kestiremiyorum). Yardımınız için şimdiden teşekkürler.
 
Önce şunu söyle bize; USB ye şarj edilecek cihazın bağlı olduğunu mu tespit etmek istiyorsun yoksa USB modülün açık yada kapalı olduğunu mu tespit etmek istiyorsun?
 
USB ye şarj edilecek cihazın bağlı olup olmadığını tespit etmek istiyorum.
 
Akım sensörü ne var? Acs712 mi?
 
Aşağıdaki linkte basit bir anlatım var. Oradan yola çıkarak akım sensörünü devreye ekleyebilirsin.
Linkteki LCD kodlarını kendi ekranına göre uyarlarsın.
Akım sensörünü USB portun bacağına bağlaman gerekiyor ama bu biraz sıkıntılı iş.
Önce bacağın birini PCB den ayırman gerek. Ayırdığın bacağı kablo ile ACS712'nin ölçüm klemensine bağlayacaksın, klemensin diğer çıkışını da PCB de USB nin bacağını ayırdığın yere bağlayacaksın. böylece akım ACS712 üzerinden geçerek porta ulaşacak ve sende akımı ölçmüş olacaksın.
Burada bir sorun daha var. Hızlı şarjlar duruma göre 5-9v veriyorlar. Bu voltaj değişimini nasıl yapıyorlar ben bilmiyorum. USB deki 4 bacağıda kullanıyorlarsa ACS712 bağlamak sıkıntılı olabilir. Bu bağlantı şemasını bir araştır. @Ahmet biliyordu sanırım. Belki aydınlatır bizi.

 
Teşekkürler, dediğiniz gibi yapmaya çalışayım. Bu arada @Ahmet ya da başka biri dediğiniz konuda bizi aydınlatır. İyi forumlar
 
bu kadar küçük akımları acs ölçebilir mi bilmiyorum.

Akşam 6dan sonra tekrar etiketlerseniz bildirim gelir küçük akımları ölçecek bir sensör buluruz
 
Bence acs712 yerine op-amp ile akım ölçümü yapılması çok sağlıklı olur bütün devre sana ait olduğu için hassasiyet veya diğer özellikleri eklemek çok daha basit olacaktır.

acs712 daha ağır işler için usb seviyesindeki akımlarda hantal kalacaktır elinde varken deneyebilirsin.

usb data hariç! besleme hattından 1 kabloyu ortadan kes kestiğinde elinde kalacak 2 parça kabloyu acs712'nin klemenslerine bağla yük var veya yokken değişen adc'yi gözlemle zatten küçük akımlarda başarılı olmadığını göreceksin.

anahtar sözcüğün "op-amp reading dc current" tercihen sonuna "with arduino" yazabilirsin.
takıldığın yeri konuya yaz.
 
acs712yi denedim hocam, dediğiniz gibi verimsiz çalışıyor. Şu an söylediğiniz şeyi araştırıp, deneyip buraya geri bildirimde bulanacağım. Teşekkürler
 

Forum istatistikleri

Konular
5,841
Mesajlar
99,629
Üyeler
2,480
Son üye
mozcelikors

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top