Arduino uno 7segment display sürme

DeusMortem

Yeni Üye
Merhabalar.
Arduinoda yeniyim. sevseg kütüphanesini kullanarak 56mmlik 7segment display sürmek istiyorum ama segment başına 4led olduğu için dijital pinlerden yeterli gücü çekemiyor ve segment ışığı çok sönük kalıyor. Bu yüzden beslemeyi harici adaptörle yapmak istiyorum(5 veya 6 v). 2n3904 transistör aldım herhangi bir direnç olmadan bağladım ama bu sefer ledler hiç yanmadı. Bu transistör bu iş için uygun mudur? Uygunsa nerde hata yapıyorum bağlantıyı nasıl yapmam gerekiyor? Değilse hangi transistörü kullanmalıyım?

Display kodunu paylaşınız. Her hane için TPIC6B595 uygun olabilir.

Soruda birçok ayrıntı eksik. Sadece tek bir segment sürülüyor ve her segment de ayrı bir pine mi bağlı? Yoksa birden fazla segment sürülüyor ve bu iş de programda taramalı olarak mı yapılıyor? Buna göre yapılması gereken şeyler çok farklı olur.

Soruda birçok ayrıntı eksik. Sadece tek bir segment sürülüyor ve her segment de ayrı bir pine mi bağlı? Yoksa birden fazla segment sürülüyor ve bu iş de programda taramalı olarak mı yapılıyor? Buna göre yapılması gereken şeyler çok farklı olur.
ortak katot 4 digit var

Display kodunu paylaşınız. Her hane için TPIC6B595 uygun olabilir.
Koddan kastım; displayın alt tarafında bir yazı olması gerekli ya da arkada polyester altında. Onu görmek istiyorum.
Altaki resimlerdeki gibi:
1734261731576.png

1734261780325.png

Son düzenleme:
DP segmentinde iki led, diğerlerinde dört led bulunuyor. Segment gerilimlerini öğrenmek için; 20mA sabit akım ve 12-15V gerilime ayarlı bir güç kaynağına bağlanabilir. Buna göre segmentlere seri bağlanacak dirençler hesaplanır. Üstte de dediğim gibi TPIC6B595 ile çok rahat sürülebilir.
Bir uygulamada TPIC yerine 74HC595 kullanmışlar ama ben tavsiye etmem.

"Ortak Katod" olması gözümden kaçmış. Kolayca sürmek için ULN2803/4 kullanmanız uygun.
İlla transistör kullanmak isterseniz, PNP transistör olmalı. Mcu ile direkt PNP transistör sürmek epey sıkıntılı.

Tavsiyem; "Ortak Anot" tipindeki display ile değiştirmeniz. Böylece NPN transistör veya TPIC6B595 gibi shift register entegreleriyle sürmeniz kolay olacaktır.

12V display gerilimi için; normal segmentler için 270R, DP için 470R değerinde seri direnç kullanmanız uygun olacaktır. Yine de 20mA akım sınırlama ile gerilim düşümünü ölçmeniz daha iyi olur.

Son düzenleme:
Öncelikle ilgin için çok teşekkür ederim. daha önce de söylediğim gibi arduinoda yeniyim hatta genel olarak elektronikten anlamıyorum. bu yüzden üzgünüm ama anlattıklarından çok bir şey anlamadım. resimdeki şemanın çalışması gerekmez mi? sanırım bazı yerlere direnç koymam gerekiyor ama mantık olarak doğru olduğunu düşünüyorum. hardwareConfig 2ye ayarlı (resim2)

Ekler

• download.png
    download.png
    98.3 KB · Görüntüleme: 29
  • Screenshot 2024-12-16 043015.png
    Screenshot 2024-12-16 043015.png
    23.9 KB · Görüntüleme: 25
Öncelikle ilgin için çok teşekkür ederim. daha önce de söylediğim gibi arduinoda yeniyim hatta genel olarak elektronikten anlamıyorum. bu yüzden üzgünüm ama anlattıklarından çok bir şey anlamadım. resimdeki şemanın çalışması gerekmez mi? sanırım bazı yerlere direnç koymam gerekiyor ama mantık olarak doğru olduğunu düşünüyorum. hardwareConfig 2ye ayarlı (resim2)
Transistörlerin base uçlarına 1k-10k arası direnç bağlamak gerekli. Falstad üzerinden transistör devresi kurup bakarsanız neden gerekli olduğu anlaşılacaktır.

Bazlara 1k seri direnç gerekli. Ortak katot ise display, transistörlerin PNP olması ve bağlantının da buna göre yapılması lazım. Her bir segmente de 20 Ω seri direnç bağlarsan 5V beslemede segment akımlarını 250 mA ile sınırlandırmış olursun. Taramada kullandığın duty cycle değerine göre, yani her segmenti ne kadar süre açık tuttuğuna bağlı olarak bu 20 Ω değeri ayarlarsın ve istediğin parlaklığı elde edersin.

Şemada bir sorun olduğu için mesajı kaldırdım. Düzenleyip yeniden paylaşacağım.

Son düzenleme:
Merhabalar.
Arduinoda yeniyim. sevseg kütüphanesini kullanarak 56mmlik 7segment display sürmek istiyorum ama segment başına 4led olduğu için dijital pinlerden yeterli gücü çekemiyor ve segment ışığı çok sönük kalıyor. Bu yüzden beslemeyi harici adaptörle yapmak istiyorum(5 veya 6 v). 2n3904 transistör aldım herhangi bir direnç olmadan bağladım ama bu sefer ledler hiç yanmadı. Bu transistör bu iş için uygun mudur? Uygunsa nerde hata yapıyorum bağlantıyı nasıl yapmam gerekiyor? Değilse hangi transistörü kullanmalıyım?
7 seg. Display sürmek çok iyi kodlama antrenmanı. Herhalde 10 farklı şekilde sürülebilir. Bunlarla uğraşırken, hem mcu'nun timerlarını, hem spi/i2c gibi çevre birimleri, interruptları, non-blocking kod yazmayı öğrenebilirsiniz. İşin analog tarafı bile var. Birkaç projede çok fazla şey öğrenebilirsiniz.

Besleme gerilimi 5V'dan yüksek, ortak katot display sürmek biraz meşakkatli. Genelde pek satılmadıkları için, ortak anot display fiyatından daha ucuzdurlar.

Elimde gerçek devre olmadığı için kodlarda düzenleme yapamadım. İstediğiniz değişikliği yapabilirsiniz.

1734516234026.png

Artık dört hane olarak güncelledim, düzgün çalışıyor...

39257 eklentisine bak

Segmentleri neden 3 transistörle sürdüğünüzü anlamadım. Highside için bir NPN ve bir PNP gerektiğini anlıyorum da diğer NPN neden gerekli, bağlantı şeklini de çıkaramadım, açıklar mısınız?

Baz gerilimi 0-12V aralığında olması için.
Alttaki yapı gibi düşünülebilir.

27-Figure20-1-4097968757.png

Ayrıca, bu yapıyı bu şekilde kullanmak epeyce yorucu olacaktır. Bunun yerine UDN2981 gibi kolaylık sağlayacak transistör grupları bulunmaktadır.

Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
7,234
Üyeler
2,922
Son üye
Spacetr

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back