Ardunio Uno ile saat Projesi

Baştan başlayalım:
Zamana göre led yakıp söndürün, butonla led yakıp söndürün.
Arada eleman kullanmadan, yedi parçalı gösterge ile: önce bir hane sayıcı, sonra iki hane sayıcı yapın. (Wokwi veya beradboard üzerinde.) Sonra multiplexer veya shift registerlere bakarız.

Bu arada araştırmaya devam edin ve ikili sayı sistemi matematiğini öğrenin.
 
Son düzenleme:
shift register değil de 12 ya da 16 kanal multiplexer kullanmak daha doğru değil mi?

Shift register ile de yapılır, dediğin gibi 16 kanal multiplexer ile de yapılır. Hangisini doğru olup olmadığına gelince, bu kriterlerine bağlı. Ticari bir üründe, en düşük maliyetli olan ve en kısa zamanda projenin bitmesini sağlayan çözüm doğru çözüm olur. Ama yeni öğreniyorsan, bu aşamada en kolay sonuca götürecek çözüm doğru çözüm olur. Shift register çözümü de daha kolay bir çözüm, registerleri yapılandırıyorsun sonra da kendi haline bırakıyorsun ve gösterge sabit kalıyor. Ama multiplexer kullanırsan, tarama yapman lazım, uygun seri direnç seçmen lazım, uygun tazeleme frekansı seçmen lazım, işlemci birşeyler yaparken parlaklık değişmemesi için işlemleri bir kesme içerisinde yapman lazım.

Bir işi öğreniyorsan, önce kolay olanı yap, sonra zor olanı. Hemen zora girişirsen, yapamayınca hevesin kırılır belki de sana hobiyi bıraktırır.
 
Araştırmalarım sonucu şöyle bir fikre kapıldım; bu projedeki ledler için shift register değil de 12 ya da 16 kanal multiplexer kullanmak daha doğru değil mi? Çünkü bu projede ledleri kaydırmalı ya da sırasıyla peşpeşe yakma yapmayacağız, o anki geçerli saat neyse sadece onu simgeleyen led yanacak diğerleri sönük kalacak. Bu sebeple kaydırmalı data aktarma işi yapan shift register yerine sadece pin çoğaltması yapmak için multiplexer kullanmak daha mantıklı değil mi? Ustalar cevap verirse sevinirim. Teşekkürler.
Multiplexeri sanırım yanlış yorumladınız veya başka bir şeye multiplexer diyorsunuz.
Örneğin: 16 lı bir mux da
16 adet data girişi
4 adet adres seçme girişi
1 adet data çıkışı olur.

1 Adet çıkış ile 7 segment göstergedeki digitleri nasıl kontrol etmeyi düşünüyorsunuz :emindegil1::)

16 lı mux lojik diyagramı:

2024-08-22_20-54.png
 
1 den 16 ya multiplexer diyor herhalde. Mesela 4051.
 
@AtiAti konuya açıklık getirsin. Shift register yapısını gözünde büyüttüğü için, diğer çözümler şimdilik daha kolayına geliyor olabilir. Bilmiyorki yağmurdan kaçarken doluya tutulacak :)
 

Ustalarım, multiplexer ile düşündüğüm devreyi kurmaya başladım. Ledleri sırasıyla yakabiliyorum, 7 segmentleri de bağladım, onlara saydırmayı da çalışıyorum, yakında sonuçlandırırım.
 
MCU ile Shift registr vasıtasıyla datanın transferi çokm hızlı gerçekleşir ve ledlerde asla titreşim göremezsin. Üstelik az bir data yolu işgal etmiş olursun.

Ancak MUX yöntemi ile daha fazla data hattı işgal ederek aynı işi yaptığınızda zaman paylaşımlı olarak kullanmak zorunda olduğunuzdan toplam yenileme süresinin 4 te biri olarak her diğit aydınlık kalacak gerisinde karanlık kalacaktır.
Çok ta tercih edilen bir sonuç değil.
 

Forum istatistikleri

Konular
6,538
Mesajlar
111,155
Üyeler
2,685
Son üye
Metalech

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top