ASENKRON MOTOR BESLEYEN İNVERTERLER ŞEBEKEDEN REAKTİF GÜÇ ÇEKER Mİ?

bodlak

Üye
Katılım
6 Temmuz 2021
Mesajlar
28
Asenkron motor besleyen inverterlerinde çekilen AC önce doğrultuluyor sonra H köprüleri üzerinden motor besleniyor. Burada doğrultma işleminin yapıldığı köprü diyotun sonrasında nispeten büyük kapasiteli kondansatörler kullanılyor. Benim merak ettiğim şu ki asenkron motor çektiği reaktif enerjiyi şebekeden mi alıyor yoksa köprü diyottan sonraki kapasitörlerden mi çekiyor? Daha açık ifade ile inverter ile beslenen motorların olduğu bir yerde panoya kompanzasyon yapmak gerekli mi?
 
Burada kritik nokta tamamen doğrultma işleminin nasıl yapıldığı, doğrudan diyot ile doğrultma işlemi yapıldığında hem kötü bir pf ile karşılaşılıyor tam rakamı hatırlamasam da %48 gibi bir thd ile de(şu anda izin verilen limit 8 ya da 5 olmalı). Dolayısı ile doğrudan diyot doğrultma kullanılması çok doğru bir uygulama değil, giriş katı pfc ile yapılırsa motorun çektiği reaktif gücü göremeyeceğiniz gibi pf de neredeyse 1 olacağı için herhangi bir kompanzasyon bence gerekmez. Ancak doğrudan diyot ile doğrultulmuş inverterlardan bahsediyorsak, zaten bunların powerfactor u sürdüğü yükten bağımsız 1 olamıyor, dolayısı ile kompanzasyon gerekecektir, ama bu kompanzasyon işinden vs anlamıyorum. Endüstriyel işler yapanlar daha doğru bilgi paylaşımı yapacaktır.
 
Burada reaktif çalışma şebekeye yansımaz. Ancak çekilen akımlarda sinüs alternanslarının üst bölgelerinde, belli voltaj değerlerinden yukarıda akmaya başlar. Dolayısıyla sadece kapasitörün şarjı için akım kullanıldığından geriye şebekeye dönen birşey olmaz.
Bu sebepten kompanzasyon gerekmez. İnverter devresinin üzerinde dönen reaktif çalışma ise sadece kapasidör ile yük arasında çift taraflı gerçekleşir.
Bir diğer deyişle kapasitör ve indükrif yük zaten paralel bir ikiliyi oluşturur.
 
Daha açık ifade ile inverter ile beslenen motorların olduğu bir yerde panoya kompanzasyon yapmak gerekli mi?
Bu tamamen kullanılan sürücünün modeline bağlı. Sürücü üzerindeki PFC donanımının kapasitesi(kabiliyeti) bunu tayin ediyor. Mesela ABB ACS310 serilerinde şebeke tarafına reaktif güç yansırken, ACH550 serilerinde güç faktörü 1 yani şebeke tarafına reaktif güç yansıması olmuyor. ABB markasını temsilen örnekledim her markanın farklı serileri var.
 
mühendis degilim yanlışım var ise düzeltin. reaktif enerji şebekeden dan alınmıyor enduktif yükler rekatif enerji üretiyor diye bir bilgi var aklımda .
 
Reaktif gücün oluşma sebebi endüktif yüklerin bizzat kendisi. Bunun şebekeye yansıttığı olumsuz etkilerden bir tanesi şebekeden fazla akım çekilmesi. Kompanzasyon bu kaybın bertaraf edilmesini sağlıyor.
 
Aslında reakti hem kapasitör hemde bobin tarafından şebekeye basılan birbirinin zıddı (+90, -90) karakterde reaktif yüklerdir.
Ancak köprü diyot şebekeye geri dönülmesine engeldir.
Sadece harmonikler yansır. O da uygun filtreler yada çok fazlı sistemlerde 6 faz 12 faz gibi uygulamalarla minimuma çekilir.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
7,917
Mesajlar
130,882
Üyeler
3,172
Son üye
zapkinus

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
az bilgili çok meraklı
Back
Top