B-G431 Akım Okuma

rms

Üye
Arkadaşlar herkese merhaba,
İşten kalan zamanlarımda kendimce FOC mantığını vs. kavramaya çalışıyorum. Bunun için ST firmasının B-G431 kartını satın aldım, kart kısmında her şey tamam fakat aklıma takılan tek kısım akım okuma devresi. Kart yükselteç olarak MCU içerisindeki OPAMPları kullanıyor, kazanç ayarları vs. CubeIDE ile yapılabiliyor. Aklıma takılan kısım ise, kart üzerindeki sensing devresi.
1757014792246.png

Bu devre kısmını tam anlayamadım. Bir forumda opamp gain hesaplamalarını vs. tartışmışlar (istenirse paylaşabilirim) ve çıkan sonuç ST firmasının MCSDK uygulamasındaki değerler ile uyuşuyor fakat nereden yola çıkarak o hesaplamaların yapıldığını bir türlü tam kavrayamadım. Aklımda bir soru işareti kalınca da kendimi tam öğrenememiş hissediyorum.

Mesela opamp kazancını 6 ayarlarsak OPAMP çıkışında toplam nasıl bir kazanç elde ederim? Bu devreye neden ihtiyaç duyulmuş?
Şimdiden sağ olun.

Vshunt hatları, low side bağlı şönt dirençlerin her iki ucu.
Kartın şeması

Opampların doğası gereği (simetrik besleme kullanılmıyorsa) girişi ve çıkışı 0V civarında ve besleme voltajı civarında düzgün çalışmaz. Eğer 0V'a çok yakın yani birkaç milivoltlarda işlem yapılacaksa ya simetrik beslemeli opamp yada rail to rail opamp kullanmak gereklidir.

Mevcut devrede şönt dirençten gelen milivolt seviyesinde gerilimlerde işlem yapılması gerekiyor. Elde de ne simetrik besleme ne de rail to rail opamp mevcut. Bu durumda mecburen gelen voltajı 0'dan uzaklaştırmak gerekiyor.

22k ve 2k2 ile 3V3 sistem gerilimi, 10a bölünerek 300mV elde edilmiş ve kabaca şönt voltajıyla toplanmış. Böylece şönt çıkışındaki birkaç mV gerilim 300mV+birkaç mV seviyesine çıkararak, opampın daha düzgün çalışması hedeflenmiş.

Cevap için sağ olun hocam. Bu kısım kafama oturdu. Aslında toplam kazancı bulmak için şu şekilde bir yoldan gitmişler:
1757053181494.png

A fazının akımı B ve C fazlarının akımlarının toplamına eşit oluyor bu kısmı anladım ve buradan da kazanca ulaşıyorlar fakat burada I1, I2 ve I3 denklemlerinin neden bu şekilde olduğunu tam kavrayamadım.

Forum istatistikleri

Konular
8,224
Üyeler
3,270
Son üye
tayfur topaloglu

Son kaynaklar

Son profil mesajları

erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Back