Bana En Uygun MCU Sizce Hangisi?

deniz777

Yeni Üye
Katılım
9 Nisan 2025
Mesajlar
4
Merhaba, öncelikle belirtmeliyim ki bu konuda bir tecrübem yok ancak bu işe ticari ürünler ortaya çıkarmak motivasyonuyla giriyorum ve kendime bir yol haritası çizmeye çalışıyorum. Dolayısıyla eğitim, hobi amaçlı oluşturulan Arduino vb. kartlar/MCUlar ilgimi çekmiyor.

IoT’ye ilgim var ancak profesyonel bir ürün, örneğin bir mekanın güvenliğini sağlayacak ya da yaşam kalitesine katkıda bulunacak bir ürün ortaya çıkarmak için yeterli tecrübem olmadığı için önce oyuncak sektörüne girmeyi düşünüyorum. Tecrübe edindikçe insan hayatına dokunan ürünler geliştirmeye kalkışabilirim. Dolayısıyla şimdiki ve ilerideki hedeflerimi gözeterek bir MCU tercihi yapmak istiyorum ki boşa zaman ve efor sarfetmeyeyim. Geliştirmek istediğim oyuncaklar uzaktan kumandalı; örneğin bir araba, iş makinesi, tank, drone tarzında olacaktır. Tabi bir araba yapıyorsam farları yanmalı, bir greyder yapıyorsam kepçesi hareket etmeli, tank yapıyorsam top atmalı, drone yapıyorsam kamera ile izlenebilmeli.

Tabi ki biraz araştırma yaptım ve piyasada endüstriyel manada baya popüler olan STM32 ve kablosuz bağlantıda öne çıkan Nordic hakkında okudum. STM32’nin kablosuz teknolojilerde baya eleştiri aldığını da gördüm ama diğer konularda üstün gibi ve öğrenmesi Nordic’e göre daha kolay olacağı kesin, çünkü çokca eğitim seti ve topluluk desteği var. Sizlerin de başka önerileriniz varsa onlara göz atmak isterim.

Diğer bir konu ise maliyeti düşürmek. Bahsettiğim tarzda oyuncaklar için STM32 ya da Nordic fazla olabilir mi? Daha ucuz bir ürüne yönelmeli miyim yoksa hem gelecek için tecrübe adına, hem de şimdi ödediğim paraya değecek ürünler mi bunlar?

Teşekkürler.
 
Gereksinimler konusunda daha ayrıntılı bilgi gerekli. Eğer sadece bir oyuncağı ON/OFF şeklinde uzaktan kontrol etmek istiyorsan, bunun için MCU gerekli değil. Şunlar yeterli olur.

1744906550820.png
 
Gereksinimler konusunda daha ayrıntılı bilgi gerekli. Eğer sadece bir oyuncağı ON/OFF şeklinde uzaktan kontrol etmek istiyorsan, bunun için MCU gerekli değil. Şunlar yeterli olur.

Peki o zaman bir RC tank linki atayım: https://cyphobi.com/heng-long-1-16-russian-t-72-rc-tank?Versiyon=Upgrade
Drone dünyası farklı tabi ama bir de drone linki atayım: https://drone.net.tr/drone-modeller...VgVI-W8uKfGa7BcQgoBFiCvBfWy2eq15I7Az3t4I_iN5s
 
Tankta orantılı kontrol kullanılıyor, bunu da yukarıda belirttiğim basit ON/OFF sistem ile elde edemezsin, bir işlemci ve uygun bir radyo link gerekli gerçekten. Hem nordic hem de STM32 ARM bazlı işlemciler. Yani aslında ARM seçimini yapmış oluyorsun ve ARM programlama öğrenmen gerekiyor. Ondan sonra maliyet, bulunabilirlik ve sağladığı çevre birimleri açısından en uygun ARM MCU yu seçebilirsin. Nordic semi benim hoşuma gidiyor. Tek çip içerisinde komple ARM çekirden ve radyo var, hem kapladığı yer, hem güç sarfiyatı hem de maliyet açısından çok etkili bir çözüm.
 
RISC de bakabilirsiniz.
 
en yaygın olan mcu ailesi ne ise oradan gitmelisin stm32 iyi bir seçim. hedefe giden en kısa yol çoğu zaman en uzun yol olabilir.
yani stm32 ile başlayayım zorluk seviyesi olarak işi çıkmaza sokabilir. bu yüzden arduino ile temel projeler yapıp elektroniği ve yazılımı biraz kavradıktan sonra stm32 ile devam edilebilir.

bu arada bir oyuncak yapmak ile bir end. ürün yapmak arasında hiçbir fark yok. (askeri ve medikal hariç) ikisinnde de aynı üretim zorlukları, aynı yazılım zorlukları var. yazılımın karmaşıklığı değişebilir tabi. ama oyunca yapmaktan daha kolay ve satılabilir ihtiyacı görecek çok başka projeler de vardır mutlaka.
 
RISC de bakabilirsiniz.
Benim de aklımdan CH32V geçiyordu. Şu sıralar STM32 den oraya kayabilirmiyim arayış içindeyim.
Ben bunu nasıl öğreneceğim yahu web sitelerinde online eğitim komple Çince. Yeni başlayan biri olarak bir sorum olsa soracak pek bir topluluk göremiyorum etrafta. Herkes kurcalamak için almış gibi bir izlenim veriyor.

RISC-V açık kaynak mimari olması ve maliyeti düşürmek adına beni cezbetse de ARM işlemciler ile kıyaslandığında performans ve enerji tüketimi bakımından baya geride kalıyor gördüğüm kadarıyla. Bütün cep telefonları ARM mimarisi işlemciler kullanıyor, Apple birkaç yıl önce notebooklarda ARM bazlı işlemci tasarladı. Bu açıdan baktığımızda RISC-V kullanan üreticilerin ARM seviyesinde tecrübeye ulaşması kısa zamanda mümkün değil gibi, yanılıyorsam lütfen cevaplarda belirtin. Yine de endüstriyel kullanımda kendini kanıtlamış bir RISC-V MCU varsa incelemek isterim ama ben göremedim.
 
Benzer başarılı ürünler incelenir, aynı mcu tercih edilebilir. Türkiye'de böyle yapıyorlar.
 
Son düzenleme:
endüstriyel kullanımda kendini kanıtlamış bir RISC-V MCU varsa incelemek isterim ama ben göremedim.
https://de.wikipedia.org/wiki/RISC-V#Hersteller_entsprechender_Chips

Alibaba (Forschungseinrichtung „DAMO Academy“), Hangzhou, China[33]
Allwinner, Zhuhai, China
Codasip, München, Deutschland[34]
Espressif, Shanghai, China[35]
GigaDevice, Beijing, China
Intel, Santa Clara, USA
Maxim Integrated subsidiary of Analog Devices, Norwood, Massachusetts, USA
Micro Magic
Microsemi Corporation subsidiary of Microchip Technology Inc.
SiFive
Western Digital
Huami
HiSilicon
Google[36]
Leibniz IHP[37]
JH7110 von StarFive[38]
Raspberry Pi Foundation (Raspberry Pi Pico 2)

RISC-V 'e geçme çabalarımın nedeni
- aynı işi %70 daha ucuz bir MCU ile elde edibiliyorum.
- bu ABD-Çin ticari savaş nereye varacak kimse bilmiyor.
 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
7,610
Mesajlar
127,100
Üyeler
3,078
Son üye
Doğukan zorbey

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
az bilgili çok meraklı
Back
Top