Behringer UCA202 arızası

taydin

Timur Aydın
Staff member
Elimdeki Behringer UCA202 ile Virtins yazılım paketinin kullanımı ile ilgili deneyler yaparken ses kartının giriş kanallarından birisinin çalışmadığını farkettim. Çıkış kanallarında da hem distorsiyon vardı hem de faz kayması. O yüzden inceleme yarıda kaldı, olay bir tamir konusuna dönüştü :D

Neyse ses kartının içini açtım.

IMG_20210417_212244.jpg

IMG_20210417_212256.jpg

IMG_20210417_212322.jpg

Kart temelde sadece bir CODEC entegresi ve sinyali yükselten birkaç tane opamp'ten meydana geliyor. Daha önce TI PCM2902 kullanılıyorken maliyeti düşürmek için yeni serilerde Çin mali Coolaudio V2902 ye geçilmiş.

Giriş RCA'larını test ettim bir sorun yok. RCA'lardan içeri doğru takip etmeye başladım ve sinyal "L" designasyonu ile işaretli bir SMD komponente geliyor. Komponenti ölçmek için probu dokundurduğumda bir taneki yerinden çıktı ve düştü. Lehimi herhalde marjinal idi en ufak temasta gitti. Diğer komponenti gene de kontrol edeyim diye söktüm. Sadece birkaç ohmluk bir direnci var. Bobin olarak LCR metre ile ölçtüm neredeyse hiç endüktans yok. Ne olduğunu anlayamadım bunların, o yüzden her iki kanaldan da bunları söktüm ve yerlerini kısa devre ettim.

Resimde L5 ve L6 ile işaretli olan komponentler.

IMG_20210417_213136.jpg

Bu şekilde tekrar test ettim, girişler normal çalışmaya başladı.

Sonra sıra çıkıştaki aşırı distorsiyona geldi. Normalde %0.03 veya daha iyi bir THD+N olması gerekirken ben %0.5 lerde bir distorsiyon ölçüyordum. Ses kartını linux makinama taktım ve sistem kartı tanıdı. Sonra da örnekleme hızı 44100 Hz olan, 1 kHz, -3 dBFS lik bir sinüs test dosyası çalmaya başladım ve bu sırada V2902 nin ses çıkışına bakacağım. CODEC entegresinin datasheet'ini de buraya koyalım.

Ekler

• COOLAUDIO_V2902_DATASHEET.pdf
    2 MB · Görüntüleme: 408
Entegrenin blok diyagramından stereo analog çıkışları belirliyoruz. Malesef USB'den gelen sinyalin dijital haline erişim imkanımız yok, o yüzden analog olarak bakmak durumundayız.

1618685590950.png

Analog çıkış pinlerini pin yapısı diyagramından tespit ediyoruz.

1618685696397.png

Buradaki sinyal nispeten düşük seviyede olacaktır, o yüzden osiloskoba 1:1 probu takıyorum ve sinyali görüntülerken de ortalama aldırarak görüntülüyorum.

a.png

Doğrudan entegrenin çıkışındaki sinyal için THD+N ölçümü yapınca neredeyse hiç distorsiyon olmadığı görülüyor. Demekki entegrenin çıkışındaki Opamp devrelerinde bir sorun var, ve sadece çıkış tarafında. Uzun zaman çok soğuk ve rutubetlı bir ortamda kaldı bu belki de o yüzden koroyzondan bazı pad'ler iyi temas etmiyor. Neyse artık uygun bir zamanda bunu güzelce temizleyip, mikroskop altında da inceleyip lehimleri tazelerim.

Ama bu Çin malı Coolaudio'nun performansı hiç de fena değil, bu kadar düşük distorsiyonla çalışıyor olmasını beklemiyordum doğrusu.

1618686860084.png

Güzel konu olmuş hocam, teşekkürler. Mevzu ses elektroniği olunca okumaya doyamıyorum :)

Acaba biraz flux uygulayıp, normal fırında (200 derecede) bir süre bekletsen nasıl olur?

PCB'den pis bir koku geliyor, bahçede kontainer'da durdu bir süre. Ultrasonik temizleyici ile yıkayayım diyorum muhtemelen fare sidiği olabilir :)

Dışarı çıkamadım bugün. O yüzden mikroskop altında bütün lehimleri inceledim. Görünüşü iyi olmayan tüm lehimlerin üzerinden geçtim. Yarıiletken lehimlerinin hepsinin üzerinden geçtim. Lehim kurşunsuz olduğu için 380 [CHAR]deg[/CHAR]C de çalıştım ve bol flux sürüp erittim sadece, kurşunlu lehim ile karıştırmak istemedim. En sonunda da IPA ile temizledim.

IMG_20210418_124220.jpg

Son düzenleme:
Kuruduktan sonra tekrar test ettim, sorun aynen devam ediyor. Hem distorsiyon yüksek, hem sağ/sol kanal seviye farkı var, hem de sağ/sol arasında 7.5 [CHAR]deg[/CHAR] faz farkı var.

Onceden sorunsuz calisiyor ise duzmantik dusununce bekleyerek zarar gorecek 2 sey var biri iletkenlik. Lehimleri tazelemissin. Ikinciside kondansatorler... :cheeky2:

Son düzenleme:
Ben herhalde bunun bir şemasını çıkaracağım :) Ondan sonra tam olarak problemi anlarız. Coolaudio V2902 gerçekten çok iyi bir performansı var, bununla Virtins çok güzel bir ses elektroniği test cihazı oluşturacak.

Çıkış devresinin şemasını çıkarmaya başladım. Opamp'lerin altında kalan trace'leri göremediğim için opamp'i sökeyim dedim, ama aşağılık herifler çipi PCB'ye özel bir epoksi ile yapıştırmışlar :mad:

Asetonla saldıracağım bakalım yumuşayacak mı ...

Asetonun zerre kadar faydası olmadı. Ben de artık bu kartı feda etmeye karar verdim ve kartı PCB tutucuya bağladım, sonra da doğrudan opamp'leri tam üstünden ısıtmaya başladım. Küçük kargaburun ile de çipi yakalayıp hafif zorlamaya başladım. 30 saniye sonra yapıştırıcı yumuşadı. Padler zaten çoktan eridiği için çip çıktı.

Büyük ihtimalle opamp'ler aşırı ısıdan gitti, ama olsun en azından bu karttan şemayı çıkarırım sonra da eğer uygun opamp bulabilirsem buna takarım. Bulamazsam da artık yeni bir UCA202 alırım.

Opamp hala hayatta olabilir. Bu kirmizi zikkim ne bilmiyorum ama bazen benimde karsima cikiyor. Epoksi olma ihtimali var.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,952
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back