Bilyalı vida ve rulman kullanılan yazıcılarda basılan nesne üzerinde oluşan peryodik desen

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
21,869
Benim FDM üç boyutlu yazıcıda basılan parçalarda peryodik bir desen hafif de olsa var. Bu desenin dalgaboyunu ölçünce tam olarak Z ekseni vidasının hatvesine karşılık geliyor (4 mm). Z torkunun yetmediğini düşünerek Z step motorunu hem büyütmüştüm hem de çalışma akımını arttırmıştım. Bu belli bir iyileşme sağladı ama peryodik desen hala belli oluyor.

Yaptığım araştırmalara göre eksen vidasının tam olarak düz olmaması bu duruma yol açabiliyormuş. Z wobble denen bu durum için birisi bir çözüm üretmiş. Aliexpress'ten ısmarladım bakalım deneyeceğim. Bu sorun da hallolursa artık benim yazıcıda mekanik anlamda hiçbir sorun kalmayacak. Mevcut sorunlar aslında çok büyütülecek sorunlar değil ama aynı zamanda amaç da öğrenmek. O yüzden olabilecek en iyi hale getirmeye çalışıyorum.

 
Bu sorun (vidalı mil salgısı) yüzünden tornacılara çok saydırmışımdır. Çok zekice bir çözüm olmuş. Tek olumsuz yanı sadece dikey eksenlerde iş görür.
 
Benim anet için anet'e yakışır ucuz bir çözümüm oldu, videodaki kadar kusursuz değil ama iyi iş görüyor.
IMG20230403212716.jpg


Bu sorun (vidalı mil salgısı) yüzünden tornacılara çok saydırmışımdır.

1000 tane parça sipariş edip tolerans dışı olduğundan red vericeksin. Atölyedeki ruh hali süper olur, ama yapmazlar heralde o makinede 1000 tane parça. Benim katkım olmuştu stajerken böyle bir şeye. Tareti aynaya tam hızda yapıştırmıştım. O makineden çıkan parçaların yüzeyindeki dalga gözle görülüp elle hissedilebiliyordu. Ustabaşı vidalı mile bağlamamıştı olayı makine de kritik parçalarda kullanılmıyordu zaten.
 
Z ekseni motorunu elinizle çevirirken hep aynı zorlukta mı dönüyor yoksa zorlayan bir yer/açı oluyor mu? Makine kapalıyken Z ekseni kendi kendine aşağı düşebiliyor mu?
 
İşte Z milini güzelce ortalarsanız, Z somununu ve araba eksantriklerini yeterince gevşetirseniz bu sorun çözülebiliyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
5,880
Mesajlar
100,271
Üyeler
2,491
Son üye
djkop

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top