Bir Akünün ne kadar iş yapabileceğini hesaplamak

Omega

Kıdemli Üye
Katılım
24 Kasım 2018
Mesajlar
2,063
Mesela küçük çocukların oyuncaklarından akülü arabamız olsun.Yeni bir akülü araba nın 2 adet her biri 6volt/7Ah lik Aküler ile bu araçlarlarn kesintisiniz kaç dakika kullanılabileceğini nasıl hesaplarız ?

Aracın çocukla beraber Ağırlığını 35 Kg
Aracın Sabit Hızını :3km/saat
olarak alalım.

Düz yolda gittiğini. ve sürtünme kuvvetini sabit kabul edelim
Buna göre bu aküler aracı kaç dakika çalıştırır ?
Araçta örneğin bu olsun
araba.png
 
Bunun cevabını, işe yarayacak bir doğrulukta vermek mümkün değil. Bir kere düz yolda, belli bir sürtünme katsayısında, belli hızda ve belli bir yük ile bu arabayı hareket ettirmek için ne kadar akım gerektiği belli değil. Önce onu belirlemek lazım. Yani tam olarak o şartlarda arabayı hareket ettireceksin, sonra da akımı ölçeceksin. Bu ölçüm sonucu motor soğuk veya sıcak durumuna göre değişecek. Bir de motor hızlanırken ve ilk kalkışta çok daha yüksek akım çekecek.

Yukarıda diyelim 5 A akım ölçtün. Diyelim 50 Ah lik akü bağladın. Bu akü, bu arabayı 10 saat çalıştırır. Ama akülerin de imalat toleransları vardır. Söylenen rakamda daha fazla da verebilir daha az da verebilir (Çin ise kesin daha az verir :D ) Sonra 50 Ah lik aküden 10 saat boyunca 5 A çekersen o akü tamamen boşalır ve kalıcı olarak zarar görebilir.
 
:) O kadar detayına birşey diyememde.Benim anlatmak istediğim Amper saat ,Watt-->Joule dönüşümlerini kullanmaktı Aracın değişen değerlerini sabit tutabiliriz ,yada soruyu örneğin 12 volt 50 Wattlık bir ampulu kaç dakika çalıştırır diyerek güncelleyebiliriz.

Eğer 50 Watt bir ampulu ne kadar süre yakabilir dersek.
Çözümü:
Joule= Ah X 1saatin saniye değeri X Voltaj
7x3600x12= 302400 joule
oluyor
302400/50=6048
6048/3600(saniye)=1,6 saat

gibi bir değer çıkıyor.Eğer işlemde hata yapmadıysam
 
Joule'u işin içine katmışsın. Belki gene aynı sonucu veriyordur ama o konuda bilgim yok.

7 Ah lik bir akü varsa ve yük de 4.166 A akım çekiyorsa çalışma süresi:

[math] t = \frac{7}{4.166}=1.68\ saat [/math]
 
Hocam zaten bildiğiniz gibi fizikte kanunlar birbirlerini doğrular.Bu dönüşümler bildiğiniz gibi "Bu sisteme nasıl bir motor bağlasam yeterli olur gibi sorulara cevap vermek için kullanılıyor.
Tabii fiziğin açklayamadığı durumlarda da Kuantum fiziği devreye giriyor .1 sömetir derslerine girmiştim ama zerre birşey anlamadım.
Gerçi bunu pek kafaya da takmıyorum zira Türkiyenin en eski ve iyi fizikçilerinden zamanında da labratuar dersimize giren Rauf Nasuhoğlu da anlamamış ki Kuantum mekaniği dersini öğrenci olarak izmemiş (Sanırım o sırada Prof idi)

Rauf Nasuhoğlu
*Uzun ancak çok güzel bir yazıdır
 
Einstein'in meşhur sözü var: "Bilgimi artırdıkça, ne kadar çok şeyi bilmediğimi farkediyorum"

Ama bizim bilim adamları biraz birşey öğrenince, artık "erdiklerini" ve herşeyi bildiklerini düşünüyor. Sonra da televizyon programlarına çıkıp birbirleri ile kavya ediyorlar: "Ben 30 yıldır bu işi yapıyorum, doğrusu bu". "Sen yanlış biliyorsun". "Ben akademisyenim, bana saygı duyacaksın!". vs.
 
Yine Einstein 'in meşhur bir sözü var Görecelik kuramı (Relativite Teorisi )için ."Beni bir kişi anladı o da yanlış anladı " diyor. :)
Meşhur Karl Frederick Gauss daha ilkokulda iken çocuk kendine ait Gauss formülünden birini keşfediyor.Zaten sonrada uçuyor gidiyor.
Adam ta o zamanlarda gezegenlerin yörüngelerini hesaplamakta Fourier Dönüşümlerine benzer şeyler kullanıyor.

Karl Friedrich Gauss
 

Forum istatistikleri

Konular
6,734
Mesajlar
114,841
Üyeler
2,756
Son üye
Sagankam

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Back
Top