Bir baski devre yaptirmak istiyorum .

Emre batır

Yeni Üye
Merhaba abilerim ,bir devrem var .ardunio ile ibt 2 motor sürücü kartı ile çalışan 24v motorları yönlendiren bir devre. Sistem çalışırken engelli araba motorunu ileri giderken bir anda geri çalışmasından ötürü ani akim amperi trafoua yollarken sistemi korumak amaçlı araya akim koruma devresi yaptirmak istiyorum. Edindiğim bilgiye gore yaşımda ola bilir .
1 adet 4700uf 50w kondansatör, sistem kapali iken araya 4.7k 2w tas direnc .
4 adet 20a lik toplamda 60a mbr 2100 diyot (sogutuculari ile birlikte )
Sistem çalıştığını gösteren bir adet led

Kendim bir şema çizdim ama dogru olmaya bilirde .Bana bu konuda yardimci ola bilirmisiniz

Ekler

• inbound4966221920486953197.jpg
    inbound4966221920486953197.jpg
    432.6 KB · Görüntüleme: 20
Motorun enerjisi kesildiğinde, üzerinde oluşan ters EMK yı tüketmek için motor sargılarına paralel, doğru yönde diyot bağlayabilirsin. Diyodu uygun güçte ve hızda seçmen gerekir, ve bu konuda ezberden bir şey söylemek zor. Mesela motor sargıları kalın teldir, sarım sayısı fazladır, sabit mıknatıslar güçlüdür, bu durumda motor çok güçlü bir ters EMK üretir ve hızlı/güçlü bir clamping diyodu ister.

Motorun enerjisi kesildiğinde, üzerinde oluşan ters EMK yı tüketmek için motor sargılarına paralel, doğru yönde diyot bağlayabilirsin. Diyodu uygun güçte ve hızda seçmen gerekir, ve bu konuda ezberden bir şey söylemek zor. Mesela motor sargıları kalın teldir, sarım sayısı fazladır, sabit mıknatıslar güçlüdür, bu durumda motor çok güçlü bir ters EMK üretir ve hızlı/güçlü bir clamping diyodu ister.
Walla abi motor sargilari ile bisey yapmam benim bilgisiz olduğum icin zarar vere bilir .
Led trafosuna arti ve eskisine tas direnc ve kondansatör bagla diyen oldu ama araştırdım. Oda dogru cikmadi .gunes paneli ters akımı koruma devresi buldum son çarem onu almak ama yaptığım devrede ahsettgim parcalar ile bir devre yerleştirmek istemem anda amacım, hatta trafo ve sürücülerin arasına kuru akü tak , dönen akımı yani emk yi kuru akude sözümle diyen de oldu bilemedim hangisi doğru.. Bana devrenin şemasını bile çizen yardimci olan arkdas bula bilirsem ,baska birine de devreye yaptırım diye düşündüm

Ekler

• inbound1149470023564594149.jpg
    inbound1149470023564594149.jpg
    183.7 KB · Görüntüleme: 10
Elektrolitik kondansatör ters EMK'yı söndüremez. Motorun enerjisi kesildiği anda, motor uçlarında "ters" bir voltaj oluşur. Mesela diyelim motor 48V ile çalışıyor. Kondansatör uçlarında +48V olacak normal çalışma esnasında. Motorun enerjisi kesildiği anda, motorun ürettiği ters EMK kondansatöre paralel bağlanacak. -1000V ters EMK oluşsa, arkadaki devreye -952V gidecek. Elektrolitik kondansatöre böyle bir ters voltaj uygularsan, izolasyonu delinir, kısa devre olur, üzerinden büyük bir akım geçer. Ama bütün bunlar olana kadar ters EMK arkadaki devrede geniş çaplı hasarı zaten oluşturmuş olur.

Elektrolitik kondansatör ters EMK'yı söndüremez. Motorun enerjisi kesildiği anda, motor uçlarında "ters" bir voltaj oluşur. Mesela diyelim motor 48V ile çalışıyor. Kondansatör uçlarında +48V olacak normal çalışma esnasında. Motorun enerjisi kesildiği anda, motorun ürettiği ters EMK kondansatöre paralel bağlanacak. -1000V ters EMK oluşsa, arkadaki devreye -952V gidecek. Elektrolitik kondansatöre böyle bir ters voltaj uygularsan, izolasyonu delinir, kısa devre olur, üzerinden büyük bir akım geçer. Ama bütün bunlar olana kadar ters EMK arkadaki devrede geniş çaplı hasarı zaten oluşturmuş olur.
Peki sizce bu gunes paneli koruma devresi benim işimi görür mu

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
9,211
Üyeler
3,765
Son üye
cagataykeles

Son kaynaklar

Back